Burgemeestersbesluiten tegen corona dreigen onoverzichtelijk kluwen te worden

De maatregelen om samenscholingen en publieke evenementen te beperken beginnen op een onoverzichtelijk kluwen te lijken in het Hageland. In principe gelden de bepalingen van het ministerieel besluit van de federale regering nog steeds tot en met 5 april 2020.

Alle bijeenkomsten, culturele, sociale, feestelijke, folklorische, sportieve of recreatieve activiteiten worden verboden t.e.m. 5 april, ongeacht of ze privé of publiek zijn. Uitzondering is de beoefening van een individuele fysieke activiteit of met de familieleden die onder hetzelfde dak wonen of telkens met dezelfde vriend. Dit alles met respect van 1,5 meter afstand tussen elke persoon, behalve bij familieleden die onder hetzelfde dak wonen. Voor wat betreft buitenactiviteiten zijn enkel fiets-, wandel- en looptochten toegelaten. Men moet autoverplaatsingen hiervoor absoluut vermijden.

De gemeentebesturen beginnen nu echter zelf bijkomende verbodsmaatregelen te nemen om die termijn te verlengen. Dat gebeurt op zich uiteraard met de beste bedoelingen maar er zit totaal geen uniformiteit meer in. Bovendien is al dat werk overbodig als de crisiscel zelf ook beslist om het huidig geldende ministeriële besluit ter zake te verlengen. De crisiscel vergadert op vrijdag 27 maart. Allicht ligt die verlenging daar op tafel. Zo ongeveer alle experts laten er ook geen twijfel over bestaan dat een verlenging de enige optie is.

Leuven verbiedt alle evenementen tot en met 30 april

Het stadsbestuur van Leuven heeft gisteren beslist om alle publieke evenementen op te schorten tot en met 30 april. De opschorting geldt dus voor alle evenementen, ongeacht of die al dan niet in een gebouw van de stad plaats vinden. In samenspraak met cultuurcentrum 30CC en de Leuvense Erfgoedcel worden ook de festivals Passie van de Stemmen (2-12 mei) en CIRKL (15-17 mei), evenals de ReuzeLeuvenstoet (16 mei), geannuleerd. De getroffen festivals keren voorjaar 2021 terug op de Leuvense festivalkalender.

Diest en Scherpenheuvel-Zichem verbieden evenementen tot en met 15 mei in gebouwen van de stad

In Diest nam het bestuur eerder al het besluit om culturele, sociale, feestelijke, folklorische, sportieve of recreatieve activiteiten te verbieden tot en met 15 mei, maar enkel als die plaats vinden in een gebouw dat eigendom is van de stad.

In Scherpenheuvel-Zichem geldt ondertussen een gelijkaardig verbod maar daar is het uitgebreid tot gebouwen, domeinen en terreinen, eigendom van de stad.

Bekkevoort verbiedt evenementen tot en met 19 april in gebouwen van de gemeente

In Bekkevoort sloot de gemeenteraad al vanaf het begin van de coronacrisis een reeks duidelijk geciteerde gebouwen van de stad voor het publiek tot en met 19 april 2020. Alle activiteiten in gemeentelijke gebouwen werden afgelast tot diezelfde datum.

Aarschot, Tielt-Winge, Glabbeek en Kortenaken nemen geen bijkomende maatregelen

In Aarschot, Tielt-Winge, Glabbeek en Kortenaken is voorlopig geen sprake van een verlening van het verbod op evenementen. Het stadsbestuur volgt daar de bepalingen die vanuit het federale niveau genomen worden.

Burgemeester Peter Reekmans van Glabbeek richte zich wel op een opvallende manier naar de inwoners van de gemeente. Hij postte een filmpje op Youtube waarin hij oproept om de opgelegde maatregelen strikt op te volgen. Reekmans geeft aan dat ook in Glabbeek het aantal besmettingen met corona plots fors is opgelopen.

One comment

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    Er zou inderdaad beter één datum opgeplakt worden in plaats van nu allemaal verschillende. Zijn we niet allen één Hageland?

Geef een reactie