Nauwelijks volk op de markt in Diest

Er lijkt woensdag een bizarre situatie te ontstaan op de markt in Diest. De federale regering kondigde dinsdag een samenscholingsverbod af maar dat gaat pas in om 12 uur. Dat is het tijdstip waarop de marktkramers normaal gezien letterlijk opkramen.

Het stadsbestuur in Diest besliste vorige week reeds om de wekelijkse markt te laten doorgaan met enkel voedingskramen. Die beperking werd ook opgelegd door de federale regering. Deze week wilde het bestuur de markt eigenlijk aflassen en er verscheen ook een bericht op de website van de stad om dat aan te kondigen. In het kader van de huidige crisis was dat ook een verstandige beslissing van het stadsbestuur.

Dat bericht werd echter begin deze week plots verwijderd. Na overleg met de gouverneur van Vlaams-Brabant werd de beslissing om de markt niet te laten doorgaan, herzien. In de huidige omstandigheden is dat een enigszins onbegrijpelijke maatregel en wij begrijpen ook dat het bestuur van Diest er niet echt enthousiast over was.

Dat lijkt ook het geval voor de marktkramers. Zij lijken ook geen zin te hebben om op die opportuniteit in te gaan. Er staan welgeteld vijf kramen op de markt en zelfs die krijgen nauwelijks klanten aan de toog. Het publiek lijkt duidelijk te beseffen dat de strijd tegen covid-19 ernstig is. Om die te winnen en de gevolgen ervan te beperken in de tijd moeten we nu handelen.

Be-alert stuurde vanmorgen de officiële tekst van de nieuwe covid-19 maatregelen rond.

De markten worden gesloten, tenzij ze onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening en als de lokale overheid de maatregelen van sociale afstand kan garanderen. 

One comment

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    Een teken dat de oproep om BINNEN te blijven goed opgevolgd werd toch? Wat mij wel opviel tijdens onze wandeling (naar de slagerij) is dat de mensen er zeer bedrukt bijlopen. We mogen niet kussen, niet knuffelen, maar een glimlach mag toch nog?

Geef een reactie