Vrouwenbeweging Ferm gaat mondmaskers maken

Ferm, de grootste vrouwenbeweging van Vlaanderen, roept al haar leden op om mondmaskers te maken. Er dreigt een acuut tekort aan professionele mondmaskers maar ook de voorraad van de meer eenvoudige modellen slinkt.

De organisatie zet een patroon op haar website waarmee je aan de slag kunt. Ferm wordt geleid door Monique De Dobbeleer uit Deurne-Diest. Daarvoor was ze directeur van De Vlaspit in Scherpenheuvel-Zichem. Monique De Dobbeleer is ook schepen van Welzijn in Diest.

Samen het Corona-virus bestrijden

De mondmaskers die Ferm wil maken, zijn in eerste instantie bestemd voor de mensen met professionele zorgtaken. Deze zelfgemaakte maskers – waarvan het ontwerp is gebaseerd op praktijken uit het verleden of in minder medisch ontwikkelde gebieden – kunnen een extra hulp bieden. Viroloog Marc Van Ranst drukte het maandagavond in De Afspraak zeer duidelijk uit: “Die mondmaskers zijn tien keer beter dan geen masker.”

Herbruikbaar

De mondmaskers zijn vervaardigd uit twee lagen katoen en flanel. Ze zijn perfect herbruikbaar na een grondige wasbeurt op 90°. De maskers moeten worden verpakt in papier en nadien afgeleverd in een goed afgesloten plastic zak. Gebruikers krijgen het advies om ze voor gebruik te wassen op 90°.

Zorgmedewerkers

Ferm wil de mondmaskers bezorgen aan én verdelen via de zorgmedewerkers die dagelijks bij heel veel mensen over de vloer komen. Want niet alleen de zorgmedewerkers, maar ook wie hoest en/of niest draagt best een mondmasker. Met deze maatregel roept Ferm vandaag op tot solidariteit om op de eerste plaats de vele zorgmedewerkers en zorgbehoevende cliënten te beschermen.

Geef een reactie