Tielebuis verbrandt winterpop maar die prikt stevig terug

De Gilde van Tielebuis verbrandde dinsdagavond de winterpop. Geen mens die al iets van de winter gezien had in het Hageland maar net op dat traditionele moment was er een stevige eerste ijzige prik. Dikke hagelbollen sloegen het ronddwarrelende as neer en de laatste carnavalsnacht bracht de eerste sneeuw in het Hageland.

De plechtigheid op de pui van het stadhuis werd op een drafje afgehaspeld. Er waren een paar korte verplichte speeches en schepen van plezier Geert Cluckers overhandigde de symbolische sleutels van de stad aan prins Pascal I. De brave mens stamelde een kort bedankje en werd er een beetje emotioneel van. De Dansmariekes, die tegenwoordig Dansgarde blijken te heten, mochten hun nummertje opvoeren. Logisch ook, die naamsverandering. Het zijn namelijk niet alleen Mariekes, er danst ook een jongen mee. Zij hebben overigens nog jong huppelend volk nodig. Kandidaten kunnen zich melden via de Facebookpagina van Tielebuis.

En dan kwam het moment om de metershoge winterpop in de fik te steken. Die was al vroeg op de dag opgebouwd en daardoor moest ze de hevige regenbuien trotseren die het Hageland dinsdag geselden. Steek dat maar eens in brand, denkt een mens dan. Dat bleek mee te vallen. De vlam erin krijgen vroeg wat tijd maar het doorweekte gevaarte brandde vreemd genoeg als een toorts. Gelukkig maar. Een paar minuten later deed een hevige hagelbui de mensen naar binnen vluchten. Ze konden daar meteen aan een lange carnavalsnacht beginnen.

Die lange nacht is eerder een zeer korte nacht voor de Gilde van Tielebuis. Zij trekken op woensdagochtend opnieuw van café naar café. Iets met haringen! En vanaf dan gaat de focus volledig naar de internationale stoet op zondag 29 maart. Tielebuis rijdt daar voor de eerste keer uit met hun nagelnieuwe en vrij imposante carnavalswagen. De stoet in Diest is in principe de afsluiter van carnaval in het Hageland tenzij ze in Zichem nog uitpakken met een late herhaling van de uitgestelde stoet. De kans dat die er nog komt wordt overigens met de dag kleiner. Zichem sloot dinsdagnacht een slopende driedaagse viering. Het zal niet evident zijn om de carnavalsbatterij opnieuw op te laden.

Volg carnaval op onze pagina Hageland Carnaval 2020

Geef een reactie