Keermuur Allerheiligenkapel in Diest wordt gerestaureerd

De deels ingestorte keermuur van de Allerheiligenkapel in Diest wordt momenteel gerestaureerd. Dat is een vrij complex werkje. Allicht is de muur in 2009 bezweken onder de druk van de berg waar de kapel tegenaan gebouwd werd. Om die druk op te vangen wordt nu eerst een betonnen constructie gebouwd en de oorspronkelijke muur in ijzerzandsteen wordt daar dan tegenaan gebouwd.

In totaal gaat de restauratie ongeveer 500.000 euro kosten. Vlaanderen heeft een erfgoedpremie van 299.602,45 euro toegekend.

De Allerheiligenkapel werd in 1854 gebouwd met de stenen van de vorige kapel die op dezelfde plaats stond. Het monument heeft echter een grondige totaalrenovatie nodig. Onder meer het dak, het stucwerk en de verwarming zijn in slechte staat.

In de kapel staan bijna 200 beelden van heiligen. Ieder jaar aan de vooravond van Allerheiligen trekt een processie van de Sulpitiuskerk naar de Allerheiligenkapel. In de weken erna komen bedevaarders en gelovigen ex-votos kopen die beschermen tegen allerlei onheil. In de kerstperiode is er een kerststallententoonstelling met een tweehonderdtal stalletjes uit de ganse wereld.

Je kan een bezoek aan de Allerheiligenkapel combineren met een pauzemoment bij Nicky’s Catwalk. Dat is op wandelafstand. Nicky’s Catwalk heeft een zeer uitgebreide drankenkaart en een exquise menukaart. Het is een van de meest trendy plaatsen in Diest.

Geef een reactie