Stem van het volk steunt bakkerij Gielis op Facebook

De regionale TV-zender ROB-TV kreeg gisteren een pak boze reacties te verwerken op hun facebookpagina. Aanleiding was het nieuwsbericht over bakkerij Gielis. Zowel de bakkerij als de zaakvoerder werden door de rechtbank van eerste aanleg in Leuven veroordeeld tot een boete van 24.000 euro ieder, voor inbreuken op de voedselveiligheid. De eerste 8000 euro zijn telkens met uitstel omdat de zaakvoerder ondertussen maatregelen genomen heeft om de problemen aan te pakken.

Niet alleen ROB-TV meldt het nieuws. Ook Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en HLN besteden een ruim artikel aan de feiten.

FAVV stelt inbreuken vast

Het vonnis gaat over vaststellingen van het Federaal Agentschap Voor Voedselveiligheid (FAVV) in de winkels van Gielis in Scherpenheuvel-Zichem, Herselt en Leuven in 2018 en 2019. Er zijn 13 overtredingen vastgesteld, gaande van het onjuist bewaren van broodbeleg, schimmels op de infrastructuur, levende en dode kakkerlakken en sporen van uitwerpselen van muizen.

De zaakvoerder voerde voor de rechtbank aan dat de vastgestelde inbreuken te wijten waren aan de snelle groei van de bakkerijketen. Daardoor was er te weinig aandacht voor een aantal factoren. Ondertussen heeft zaakvoerder E.G. een externe firma ingehuurd om de inbreuken aan te pakken. De rechter nam die laatste overweging ook mee in zijn uitspraak.

Actuele situatie

Het register van het FAVV geeft vandaag volgende situatie aan:

-Scherpenheuvel-Zichem: de laatste controle dateert van 26.11.2018 met een score van 3/4 vorkjes met een kwalificatie als “goed”. In de commentaar staat dat er eerder een ongunstige beoordeling was maar na hercontrole waren de aandachtspunten opgelost. Dat resulteert in een kwalificatie als “gunstig” of “gunstig met opmerkingen”.

-Leuven: de laatste controle dateert van 13.11.2018 en geeft een score van 1/4 vorkjes met een kwalificatie als “Te Verbeteren”. In de commentaar staat een beoordeling als “ongunstig” en na hercontrole blijft die ook behouden. Er is een proces-verbaal opgemaakt.

-Herselt: de laatste controle dateert van 13.06.2019 en geeft een score van 1/4 vorkjes met een kwalificatie als “Te Verbeteren”. In de commentaar staat een beoordeling als “ongunstig” en na hercontrole blijft die ook behouden. Er is een proces-verbaal opgemaakt.

Facebook steunt bakkerij

De stem van het volk neemt het echter duidelijk op voor bakkerij Gielis. De meeste mensen relativeren de vastgestelde inbreuken en leggen er de nadruk op dat Gielis uitstekende kwaliteit levert. Het gedeelte van de winkels waar de consumenten komen ziet er ook overal piekfijn uit. De winkel en de productie-eenheid op Keiberg in Scherpenheuvel-Zichem werd een paar jaar geleden volledig vernieuwd. Veel commentatoren op Facebook geven verder aan dat voeding automatisch ongedierte aantrekt. De vox populi is het grotendeels niet eens met de strenge veroordeling van de bakkerij.

Geef een reactie