Noodnummers 112 en 101 krijgen extra keuzemenu

Storm Ciara zorgde de vorige dagen voor meer 50.000 oproepen bij het nummer 1722, het telefoonnummer waar je terecht kan voor niet dringende hulpverlening. Daar smeren ze alvast opnieuw de beentjes in want ook voor volgende weekend is zwaar weer aangekondigd.

Extra keuzemenu

Voor dringende hulp kan je uiteraard nog steeds 112 of 101 bellen. Die twee nummers hebben sinds gisteren een extra keuzemenu. Als je een van beide nummers belt moet je eerst aangeven of je de brandweer, de politie dan wel een ziekenwagen nodig hebt. Nadat je die keuze gemaakt hebt kom je bij een operator die je oproep verder behandelt en de gevraagde hulpdienst zal activeren.

Achter de twee noodnummers blijven twee verschillende centrales zitten die een verschillende systematiek hanteren om hun diensten te activeren. Dat gebeurt voortaan pas nadat je een keuze hebt gemaakt. De winst schuilt erin dat je niet meer moet doorgeschakeld worden naar een andere centrale als je je vergist hebt van nummer.

Het keuzemenu werd als pilootproject getest tussen 1 oktober 2018 en 17 januari 2019 in de provincies Namen en West-Vlaanderen en is positief geëvalueerdDe inwoners van deze twee provincies hebben het nieuwe systeem zonder problemen in gebruik genomen en de FOD Binnenlandse Zaken heeft geen klachten ontvangen, wat ertoe leidde dat het project nationaal uitgerold kon worden. Het gebruik van deze technologie heeft bovendien een gunstige invloed op zowel het terugdringen van het aantal nodeloze oproepen (zoals broekzakoproepen of kwaadwillige oproepen), als het aantal oproepen dat van 112 naar 101 moet worden doorgeschakeld en omgekeerd. 

Procedure

Als je dringend hulp nodig hebt van een ambulance, de brandweer of de politie doe je voortaan het volgende:

  1. Bel naar het noodnummer 112 of 101
  2. Luister naar de boodschap : “Noodcentrale. Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2.”
  3. Maak je keuze: 1 of 2
  4. Indien je geen keuze maakt, herhaalt de boodschap zich:“Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2. Blijf aan de lijn. We verbinden u door.”
  5. Blijf aan de lijn : een operator zal je oproep beantwoorden.

Eerst hoor je dus het keuzemenu. Zodra je je keuze valideert door op 1 of 2 te drukken word je doorgeschakeld naar een operator van de noodcentrale die je nodig hebt. Indien je geen keuze maakt, wordt de boodschap één keer herhaald en word je daarna automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale die territoriaal bevoegd is.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hoor je de boodschap in het Nederlands én het Frans. In de provincie Luik hoor je het keuzemenu in het Frans én het Duits.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.