Huisartsen schrijven beweging voor in Scherpenheuvel-Zichem

Overgewicht en een gebrek aan beweging worden een probleem in de digitale samenleving. Het Vlaams Instituut Gezond Leven startte een tijdje geleden het project “Bewegen Op Verwijzing”. Ze krijgen daarvoor de steun van de Vlaamse overheid. Scherpenheuvel-Zichem stapt vandaag mee in dat project.

Met “Bewegen Op Verwijzing” kunnen huisartsen de inwoners van Scherpenheuvel-Zichem, die te weinig bewegen of teveel stilzitten, doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. De doorverwezen mensen krijgen van de coach een beweegplan op maat. Dat kan een dagelijkse fietstocht naar het werk zijn maar ook een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen.

De mensen die instappen in het project hebben gedurende twee kalenderjaren recht op telkens 84 punten voor de begeleiding door een Bewegen Op Verwijzing-coach. De tussenkomst geldt voor in totaal maximaal 7 uur individuele begeleiding of 21 uur groepsbegeleiding per jaar.

Wanneer je op consultatie gaat bij de coach gaan er punten af.

  • Volg je een individuele begeleiding bij de coach? Dan gaan er 3 punten per kwartier begeleiding af.
  • Volg je een groepsbegeleiding? Dan wordt er één punt per kwartier afgehouden.

Je betaalt ook een eigen bijdrage van 5 euro per kwartier. In het systeem is het mogelijk om te wisselen van groepsbegeleiding naar individuele begeleiding en omgekeerd.

Als je jaarlijkse punten op zijn, heb je geen recht meer op een tussenkomst van de Vlaamse overheid in de kosten. 

De tussenkomst geldt enkel voor de officieel aangestelde Bewegen op Verwijzing coach.

Vandaag starten die begeleidingen in de sporthal van Averbode. Er zijn sessies op 6 februari, 13 februari, 20 februari, 5 maart en 19 maart, telkens om 13.30 uur.

2 comments

Geef een reactie