Open doekje voor sabine Meyssen tijdens nieuwjaarsreceptie Open Diest

De nieuwjaarsrecepties van de politieke partijen in Vlaanderen rijgen zich als een feestelijk kalenderlint aan mekaar. Vorige zondag was Open Diest aan de beurt. De kleine zaal van Den Amer liep ferm vol voor de blauwe nieuwjaarskussen.

Zo’n recepties verlopen vaak via een vastgeankerd patroon. Drankjes en culinaire verwennerij maar uiteraard ook speeches van de voorzitter en, in casu, de burgemeester.

Voorzitter haalt uit naar SP.a

Kersvers voorzitter Bruno Roten haalde in zijn speech snoeihard uit naar de lokale afdeling van SP.a. Hij liet verstaan dat in het meerjarenplan rekening is gehouden met de accenten die de oppositiepartijen willen leggen maar dat geldt enkel voor die partijen die constructief aan oppositie doen. Volgens Bruno Roten is SP.a niet meteen in dat geval. Het valt al een tijdje op dat het water tussen Open Diest en SP.a erg diep is. In de raadszittingen gaat burgemeester De Graef regelmatig opvallend geïrriteerd in de clinch met raadslid Jankowski. Er was overigens ook niemand van SP.a in de zaal.

Voorzitter Roten deed regelmatig een uitstapje naar de nationale en Vlaamse politiek. Hij sneerde onder meer dat Open VLD op federaal vlak er niet aan denkt om met een partij te regeren waar extremisme en homohaat gepredikt wordt. Allicht wilde de voorzitter op die manier de N-VA een veeg uit de pan geven. Bart De Wever had zaterdagavond Gwendolyn Rutten zwaar geviseerd toen hij zei dat bepaalde partijen in een regering willen stappen omdat ze het premierschap zouden ambiëren. Die boodschap werd lokaal echter niet opgepikt want, behoudens onze vergissing, stuurde ook N-VA niemand naar de receptie van Open Diest.

Burgemeester herhaalt speech

Na de vrij uitgebreide speech van de voorzitter moest burgemeester Christophe De Graef nog aan de bak. Hij herhaalde in extenso de speech die hij ook vorige zondag al bracht op de nieuwjaarsreceptie voor de inwoners. Alle schepenen van zijn eigen partij maar ook van DDS kregen een expliciete en uitgebreide vermelding. Burgemeester De Graef ging ook uitvoerig in op de verdiensten brandweer en politie. Uiteraard verdienen de 1400 interventies van de brandweer in 2019 een pluim maar na de inrichting van de brandweerzones is dit geen stedelijke bevoegdheid meer. Het stadsbestuur heeft ook geen rechtstreekse impact meer op de organisatie van de brandweer.

Sabine Meyssen krijgt open doekje

De opeenvolging van twee lange speeches en de bijna letterlijke herhaling van een uitvoerige gedachtengang die de meeste mensen een week eerder al eens gehoord hadden, maakten dat het publiek zijn aandacht verloor. Dat leidde tot geroezemoes. Burgemeester De Graef moest de aanwezigen vragen om nog even geduld te hebben. Dat hadden ze en het loonde want aan het einde kwam nog een mooi moment. Voorzitter Bruno Roten nam nog maar enkele maanden geleden de leiding van de partij over van Sabine Meyssen. Het sierde de man dat hij zijn voorgangster opvallend in de bloemen zette. Zij heeft een belangrijk aandeel gehad bij de verkiezingsoverwinning van Open Diest maar in plaats van daarna de eer volop te plukken, zette ze een stap opzij. Op die manier geeft ze anderen een kas om mee hun stempel te drukken. Ze verdiende het dan ook om de slotnoot mee te dirigeren op het podium.

Geef een reactie