Mondharmonicafenomeen Steven De bruyn speelt try-out van soloproject in Living 29

Huiskamerconcerten worden trendy in het Hageland maar de moeder van al die kleinschalige muziektoppertjes is toch Living 29 in Molenstede. Roel Celis haalde de voorbije jaren legendarische namen naar de Dorpsstraat in Molenstede. Dat leverde al even legendarische verhalen op die voor ieder optreden vaak een reden zijn voor wat mijmeringen en rode-oortjes-verhalen.

Mondharmonicavirtuoos

Roland Van Campenhout, Billy & Bloomfish, Anton Walgrave, Spencer the Rover, Brendan Croker en Stef Kamil Carlens en zijn makker Matt Watts zijn maar een paar namen van absolute topmuzikanten die zich in het pluche van de Roel nestelden. Daar komt op vrijdag 3 januari een monument bij. Steven De bruyn, tegenwoordig met kleine b. Niemand zal betwijfelen dat Toots Tielemans de absolute keizer van de mondharmonica is. Maar Steven De bruyn is zeker de koning. Alhoewel de mondharmonica die beide heren bespelen toch wel verschillend is. Steven De bruyn speelt namelijk vooral op het diatonische exemplaar en dat komt toch een stuk ruiger binnen dan het chromatische instrument waar Toots de wereld mee inpakte.

Na het overlijden van Toots maakte STUBRU dit knappe filmpje over hem met Steven De bruyn in een hoofdrol.

El Fish en The Rhythm Junks

Steven De bruyn is vooral bekend van de bluesband El Fish. Die groep was op weg om een absolute kwaliteitsnorm te zetten tot gitaarvirtuoos Filip Casteels er een streep onder trok. Dat leidde in 2002 tot de split van de groep en het veroordeelde hen tot de onvoltooide legende. Steven De bruyn kon daarna zijn passie en zijn creatief talent kwijt bij The Rhythm Junks. In 2010 werden ook de plooien bij El Fish weer netjes glad gestreken en de band begon aan een tweede leven. Ondertussen vult deze rasartiest de weinige gaatjes in zijn agenda als gastmuzikant bij onder meer Raymond van het Groenewoud, Zap Mama, Eugene Chadbourne en het
Brussels Philharmonic.

The Eternal Perhaps

Steven De bruyn komtt het schrikkeljaar 2020 verrassend binnen met zijn eerste soloproject ooit. The Eternal Perhaps werd opgenomen bij Géraldine Capart in Détours Studio in Brussel en Gam Studio in Waimes. .

De officiële release is op 20 januari in de AB in Brussel. Daarna volgen nog onder meer voorstellingen in Handelsbeurs Gent en Rataplan Antwerpen. Maar eerst is er nog een Living 29 concert op vrijdag 3 januari in Molenstede.

In de living van de Roel wordt Steven begeleid door Jasper Hautekiet. Alleen klasbakken mogen naast een monument als Steven De bruyn staan, zeker als het Living 29 gebeurt.

Vast stramien

De optredens in de meest beruchte huiskamer van het Hageland verlopen via een vast stramien. Wie al eerder aanwezig was grabbelt het kaartje met zijn naam mee aan de ingang. Die kaartjes worden namelijk na ieder optreden zorgvuldig uit plantenbakken, van flessenhalzen en uit bierbakken gerecupereerd. Dat kaartje gaat rond je glas en je kiest daarna om dat glas al dan niet af en toe even te spoelen. Je drank tap je zelf en je rekent correct of iets te veel af in een daartoe opgehangen ijsemmer. Te weinig betalen wordt op hardhandige wijze afgestraft.

Tijdens het optreden gaat er een hoed rond. Alle eurobriefjes die nog achteloos in je zakken rondzwerven na de feestperiode kunnen daar in. Je bijdrage mag in verhouding zijn met de kwaliteit van de muziek die je hoort. In dit geval hoeft u zich dus niet in te houden. Realiseer je dat deze mens de volgende dagen moet leven van wat hij vanavond mee graait, zeker nu de subsidies voor cultuur worden afgekalfd.

Geef een reactie