Stilstaan en parkeren gereglementeerd in winkelzone August Nihoulstraat Scherpenheuvel

Fotocredits burgemeester Manu Claes

De verkeerssituatie in de omgeving van het ronde punt voor de basiliek van Scherpenheuvel werkte de laatste maanden nogal wat automobilisten op de zenuwen. Met de komst van Carrefour Express vlak naast de vestiging van Louis Delhaize zijn er nu twee vestigingen van winkelketens waar frequent geleverd wordt met grotere vrachtwagens. Dat moet gebeuren op een van de rijstroken omdat er geen alternatief is. Ook sommige voertuigen van Bpost staan op die plaats wel vaker op de rijweg.

Het verkeer blokkeert op zulke momenten zowat vanuit alle richtingen omdat de wagens op het ronde punt zelf vastlopen. Er is momenteel ook meer verkeersdruk door de werken op de Langeberg in Molenstede. De omleiding daarvoor stuurt extra wagens via Scherpenheuvel-Zichem.

Burgemeester Manu Claes wil vooral af van het zwaar verkeer in het centrum. De mooie natuursteenafdekking van de fontein van het ronde punt werd bijna wekelijks kapot gereden door vrachtwagens die de bocht verkeerd inschatten. Het stadsbestuur besliste daarom eerder al om die te vervangen door goedkopere kunststofplaten.

Nu plaatste het bestuur ook verbodstekens op de strook waar de drie probleempanden gevestigd zijn. De gevolgen daarvan zijn drastischerd dan op het eerste gezicht blijkt. De borden geven aan dat op die plaats nooit mag parkeren. Stilstaan mag niet van 7 tot 9 uur ’s morgens en van 15 tot 18 uur ’s avonds. De borden viseren dus niet enkel de vrachtwagens die hun koopwaar of post uitladen. Ook de bestuurders van wagens die snel voor de winkels parkeren om een brood of wat dan ook uit te halen begaan een overtreding. Ook al staan ze er maar een minuut, met draaiende motor en/of met een passagier in de wagen, het gaat altijd over parkeren.

De wegcode definieert stilstaan als de tijd die nodig is om iemand te laten in- en uitstappen of om je wagen in- en uit te laden. Als je langer blijft staan dan de tijd waarin je stilstaat, valt dat onder parkeren. Snel een krant kopen is dus parkeren, een truck met goederen voor een van de winkels uitladen, is stilstaan. Ook al duurt het eerste amper een minuut en kan het tweede 30 minuten duren.

De situatie is daarmee duidelijker. Vrachtwagens mogen voortaan niet meer lossen in de, op de borden aangeduide tijdszones. Parkeren mag er nooit. Niet dat dit een probleem kan zijn want in de onmiddellijke omgeving van de winkels is meer dan voldoende parkeeraccomodatie. Alles is uiteraard afhankelijk van het handhavingsbeleid.

In dezelfde zone is overigens ook een oversteekplaats voor voetgangers. Vijf meter voor die plaats mogen (vracht)wagens ook nooit stilstaan of parkeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.