Meer dan 2000 stenen vervangen in kerk van Kaggevinne

Fotografie en klauterwerk: Lucas Swinnen

De kerk van Kaggevinne stond er de vorige weken stevig ingepakt bij. Een aannnemer was bezig met de voegen van de kerk te herstellen. In Kaggevinne is al jaren onrust over de staat van het onroerend religieus erfgoed maar dat blijkt allemaal nogal mee te vallen.

Het stadsbestuur van Diest investeerde in 2016 al 15.700 euro voor werken aan het dak, de torenspits, de achterdeur en het schip van de kerk. In 2018 kwam er opnieuw 5.900 euro op tafel om opstijgend vocht tegen te gaan. De voegwerken die momenteel worden uitgevoerd slepen zelfs 24.300 euro over de kling.

Schepen van Dorpsontwikkeling Monique De Dobbeleer opende daarenboven een paar weken geleden het compleet vernieuwde ontmoetingscentrum De Ketel. Tijdens die opening beklemtoonde het bestuur van De Ketel zeer nadrukkelijk het belang van een nieuwe keuken. Als we de plannen van het stadsbestuur goed interpreteren zal die keuken er ook komen.

2000 stenen vervangen

Om de werken aan de kerk goed in kaart te brengen kregen we bij Hola Hageland de hulp van Luc Swinnen. Deze ex-para schrikt er niet voor terug om maar meteen tot op de hoogte van de windhaan te klimmen. Het viel Luc meteen op dat de haan ooit met een geweer beschoten werd.

Wat ons wel enigszins verbaasde was dat hij bij het klimwerk begeleiding kreeg van Eugeen Jannes, een man die ook nergens voor terugschrikt maar hij heeft toch al wat extra jaren op de leeftijdsteller staan. Eugeen verduidelijkte dat de aannemer meer dan 2000 slechte bakstenen volledig uitgekapt heeft. Die werden vervangen door nieuwe stenen. De voegen werden dieper uitgeslepen en met speciale specie weer opgevoegd. De neogotisch georiënteerde kerk werd opgetrokken tussen 1922 en 1929 naar een ontwerp van architect A. Verheyden.

Geef een reactie