Kunstenares Elleke Van Win maakt monumentale mural voor Freinetschool De Pit

In de meeste trendy steden duiken de laatste jaren grote muurschilderingen op. Murals heten ze. In Diest zorgde Freinetschool de Pit een paar jaar geleden voor een knap exemplaar. Overigens niet zomaar een. Het was de stevig gereputeerde Londense street-art kunstenaar David Walker die zijn grootste werk ooit op een blinde muur van de school kwam spuiten. Walker maakte eerder al erg bekende murals in parijs, New-York, Hong Kong en Berlijn.

De mural van James Walker was een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant. Bij De Pit vinden ze kunst een belangrijk aspect van het didactische aanbod. De leerlingen werkten al een tijdje rond het muzisch domein ‘Beeld’. Ze kregen vanuit verschillende hoeken input en konden kennis maken met uiteenlopende kunstvormen. Een van de experten die meewerkten was kunstenares Elleke Van Win. Zij heeft haar atelier in Diest en de leerlingen konden daar gaan ervaren hoe ze werkt.

Die samenwerking krijgt nu een spectaculair vervolg. De Pit had nog een tweede blinde muur en Elleke Van Win wilde graag experimenteren met graffiti. Twee weken geleden begon ze aan een project dat uiteindelijk resulteert in een kunstwerk van 12 meter hoog en 20 meter breed.

De mural toont een zwemmende man met een behaarde rug waaruit een palmboom geschoren is. Het kunstwerk roept een aantal vragen op en dat is ook de bedoeling. Wie is die man? Waar speelt dit tafereel zich af? Wat gebeurde er eerst? En hoe gaat dit verder?

Het werk prikkelt de toeschouwers om zelf een verhaal te vormen en om de fantasie de vrije loop te laten gaan.  Voor Elleke is dit haar eerste echte graffiti en het resultaat staat niet enkel op een huis maar ook als een huis. Na het project met de beschilderde stroomkasten heeft Diest opnieuw een knap stukje street-art bij met een extraatje dat het gemaakt werd door een van de eigen inwoners.

Geef een reactie