Buvens is de referentie in de verwerking van wild en gevogelte

Publiscopie

Het eindejaar lonkt. In veel restaurants staat al enkele weken wild op het menu. De kans dat het exquise vlees of gevogelte van Buvens in Webbekom komt, is bijzonder groot. Zeker als de kok voor kwaliteit gekozen heeft. Ook in de supermarkten is het wild nadrukkelijk aanwezig en ook daar is Buvens één van de belangrijkste leveranciers. Onder meer Delhaize, Makro/Metro, Colruyt en Java zijn belangrijke afnemers.

Dorpswinkel in Bekkevoort

Het begon bijna zestig jaar geleden allemaal met een kleine dorpswinkel in Bekkevoort. Willy Buvens was op dat moment één van de meer dan 5000 poeliers in België. Dat ging een tijdje goed maar de opkomst van de supermarkten en de impact van de economische welvaart op de tijdsbesteding van gezinnen hakte stevig in op dat beroep. Ondernemer Buvens anticipeerde erg handig op die situatie. Hij kende de markt als zijn broekzak en zag de opportuniteiten in de toelevering van wild aan de grote warenhuizen en toprestaurants. Willy Buvens investeerde in een moderne productiehal in Webbekom. Hij koos van bij de start ook voor de beste kwaliteit. Geen artificieel opgekweekt wild maar vlees van dieren die in alle vrijheid geleefd hebben in een nog ongerepte habitat in Oost-Europa. De eerste verwerking van het vlees gebeurt ook nu nog in Polen en Hongarije en het wordt dan in ideale omstandigheden naar België getransporteerd.
Willy Buvens trekt die keuze voor kwaliteit ook door naar zijn bedrijf in Webbekom. Ieder jaar opnieuw haalt hij de hoogste score op het vlak van hygiëne en voedselveiligheid. Dat leverde snel op. De dioxinecrisis zorgde ervoor dat de controles op de productie van voedsel veel strenger gebeurden. Voor het bedrijf van Willy Buvens was dat een belangrijk voordeel maar heel wat concurrenten sneuvelden op de strenge kwaliteitseisen. De markt voor wild en gevogelte wordt momenteel gedomineerd door twee grote spelers. Eén daarvan is Buvens.

Brouwerij Buvens

Het jachtseizoen duurt amper een viertal maanden. Om de lange dalperiode op te vangen investeerde Buvens in de productie van koude bereidingen met kip en kalkoen. Franky en Brigitte Buvens, de kinderen van vader Willy, zagen nog ander potentieel. Diest is een bierstad en de populariteit van artisanale kwaliteitsbieren blijft wereldwijd stijgen. Franky Buvens paste de waarden van vader Willy ook toe in de brouwerij. Hij deed een beroep op de knowhow van een ervaren brouwer om het brouwen onder de knie te krijgen, investeerde in een moderne productieomgeving en kiest voor kwaliteitsproducten. Dat leverde de nog erg jonge brouwer al enkele prestigieuze onderscheidingen op tijdens de World Beer Awards in Londen. Franky startte met drie bieren van hoge gisting: Rost, Blondin en Brunet. Ondertussen kwam daar Fiston bij, een wat minder zwaar pilsbiertje.

Bier op bestelling

Franky experimenteert ook met speciale brouwsels. Hij liet onder meer Brunet gisten in eikenhouten whiskyvaten. Dat exclusieve brouwsel is te koop in flessen van 75 cl. Brouwerij Buvens brouwt ook biertjes voor bedrijven, verenigingen en events. Onder meer de Brusselse vroegmarkt Mabru en de paracommando’s in Schaffen bestelden een eigen biertje bij Brouwerij Buvens. En biergoeroe Mil Mattheus liet het fameuze Tiense Schaap opnieuw brouwen in Webbekom. In Vlaanderen heeft Brouwerij Buvens een snelgroeiend netwerk van afnemers maar ook internationaal is er belangstelling voor de bieren.

Geef een reactie