Youtubers brengen een wel erg beperkt beeld van Diest

Foldertjes, een website, affiches en een goedgemaakte pagina op Facebook. Vroeger was dat genoeg om de reputatie van een stad en de activiteiten die er georganiseerd worden, te promoten. Wie echt trendy wil zijn doet vandaag echter aan citymarketing. Dat is een relatief nieuwe maar krachtige methode die de manier om een stad te promoten sterk uitbreidt en verdiept.

Steden worden merken

Bij citymarketing wordt een stad bekeken als een merk. Om sterke merken te promoten krijgen ze eerst een eigen identiteit. Hoe willen we dat de mensen het merk ervaren? Dat gebeurt dus ook voor een stad. Vanuit die identiteit wordt dan beleid gemaakt en worden concepten ontwikkeld om de stad beter bekend te maken. Citymarketeers hebben een duidelijke doelgroep voor ogen en ze weten hoe ze deze doelgroep willen aanspreken. Ze zullen ook altijd de lokale bevolking betrekken en, uiteraard, economische meerwaarde nastreven. Extra bezoekers dus, en ondernemers die de stad aantrekkelijk vinden om er een zaak te starten.

Identiteit

Het nieuwe bestuur in Diest heeft met Maurits Vande Reyde een eigen schepen van Citymarketing. Wij nemen aan dat het meerjarenbeleidsplan, dat in de loop van de volgende maanden bekend zal worden, een uitgebreid hoofdstuk bevat over de identiteit van de stad en hoe die verder zal ontwikkeld worden. Die identiteit bevat alle belangrijke troeven van de stad. De bakens waarmee Diest zich wil profileren.

Toerisme Diest deed alvast een verdienstelijke voorafname op die strategie. Ze verkennen nieuwe opties en kozen voor een bijzonder trendy en een relatief nieuw kanaal om de reputatie van Diest te versterken.

Een paar weken geleden doken twee professionele Youtubevloggers op in Diest. Youtube is momenteel de absolute hotspot in de sociale media. Eric en Allison wonen officieel in San Francisco maar daar zijn ze de laatste paar jaren nauwelijks nog gepasseerd. Het koppel reist de wereld rond en ze posten vlot gemaakte filmpjes over hun escapades op het populaire filmkanaal. The Endless Adventure, heet het kanaal. Al dat gereis kost geld maar Youtube sterren worden zwaar gesponsord door grote merken. Hun reis- en verblijfskosten zitten handig verpakt in promotie. De echte toppers krijgen ook een royale vergoeding van het medium zelf.

Echte sterren zijn Eric en Allison nog niet. Ze hebben momenteel 268.000 volgers. Dat is verdienstelijk maar het wordt in het wereldje toch nog wat smalend bekeken. Om het enigszins te kaderen, deze week bereikte de Zweed Felix Kjellberg, beter bekend als PewDiePie, meer dan 100 miljoen volgers op Youtube. Maar het stoort het sympathieke duo niet echt. Ze kunnen er van leven en reizen en meer moet dat voorlopig niet zijn.

Uitgeregend

Eric en Allison hadden pech. De zomer hing aan mekaar met hittegolven maar net tijdens het weekend dat ze in Diest passeerden regende het oude wijven. De oldtimer Fly&Drive moest een topper worden maar door de barre omstandigheden kozen slechts een twintigtal piloten voor een vlucht naar Schaffen. Dat zijn er normaal meer dan driehonderd. Op zondagnamiddag was de zon er weer en Eric en Allison doken toen wel opvallend op tijdens de streekbierenmarkt van OBAD. Tussen twee biertjes door waren ze uitvoerig bezig met een peperdure Sony-vlogcamera en een drone.

Wel Buvens , geen Loterbol

Diest is een bierstad en dat zal ongetwijfeld een aspect zijn van de identiteit die gedefineerd wordt. Goed idee dus om het duo zich precies daar op te laten focussen. Wat ze verder nog zouden monteren was niet bekend en dus was het spannend afwachten tot het filmpje online zou verschijnen.

Dat gebeurde deze week. In het filmpje zien we het duo uitgebreid bier drinken. Buvens en Gildenbier. En nog iets vreemds waar geen schuim op staat en dat allicht niks met Diest te maken heeft. Jammer genoeg geen Loterbol. Dat is een gemiste kans. Diest heeft nog twee echte artisanale brouwers. Die verdienen allebei aandacht.

Spinnen en gebroken ruiten

Maar er zijn nog meer gemiste kansen. Ze gaan dollen met spinnen in de ruïne van Sint-Jan de Doper, ze tonen het verval van de omwallingen, uiteraard passeren ze in het begijnhof en de citadel is het orgelpunt. Eric en Allison vinden het begijnhof best wel cool maar ze vragen zich af of er soms ook mensen rond lopen. Op een verloren maandagmiddag is de menselijke factor daar inderdaad relatief beperkt. De kerk vinden ze monumentaal maar binnengaan stond niet in de planning. terwijl je daar op dat moment toch de restauratie in situ van het werk van Van Loon kan meemaken.

Het orgelpunt in de citadel is er dan weer een met gebroken ruiten. Terwijl die site momenteel toch het bruisend hart van Diest is. Geen woord over de para’s, geen woord over open Demer, de Halve Maan komt niet aan bod, de drie stadsparken lijken onbestaande, het mooie Boerenkrijgplein en het Webbekoms Broek zijn een brug te ver en Jan Berchmans is een vergeten pagina in de geschiedenis. Maar we zijn er gerust in. Dat komt allicht allemaal aan bod in de omschrijving van de identiteit die de basis moet worden voor de citymarketing van de stad. Misschien kunnen Eric en Allison daarna nog eens terug komen. Hopelijk met beter weer.

One comment

Geef een reactie