Nieuw materiaal en spectaculaire interventies tijdens open dag para’s Schaffen

Het Trainingscentrum voor Parachutisten in Schaffen organiseert op donderdag 29 augustus 2019, van 10.00 tot 16.00 uur een open dag. De toegang is gratis.

Je kan die dag achter de schermen kijken van het trainingscentrum maar je kan ook zelf een aantal zaken uitproberen. Er staat een klimmuur, je kan een sprong maken uit de zogenaamde FAN-toren, er is een mini-quadparcours en wie zich echt wil smijten kan de hindernissen- en oriëntatiepiste uitproberen.

Durvers kunnen de ganse namiddag naar een hoogte van ongeveer honderd meter opstijgen met de bekende ballon van Schaffen.

Echt spectaculair wordt het als het Speciale Interventie Eskadron van de politie met helikopters en fast-ropes een interventie uitvoert. Er zijn de ganse namiddag ook materiaaldroppings en sprongen in vrije val.

Schaffen is een legerbasis die er de laatste jaren heel wat taken bijkreeg maar waar ook een zeer belangrijke en zeer specifieke knowhow aanwezig is. Defensie kocht in dat opzicht nogal wat nieuw materiaal aan waar Schaffen mee te maken krijgt en dat vergt een specifieke training. De Hercules C-130 wordt vanaf volgend jaar geleidelijk vervangen door de Airbus M-400. De manier waarop droppings gebeuren is volledig anders en om dat in veilige omstandigheden te kunnen uitvoeren werd een trainingsmock-up gebouwd. Er staat dus eigenlijk een nagebouwd gedeelte van de A-400 in een nagelnieuwe trainingshal. Die kan je donderdag gaan bekijken.

Verder is er ook een nieuwe trainingscontainer voor de gigantische CH-47 helikopter met dubbele rotor. De Belgische defensie beschikt niet over die toestellen maar Nederland wel. De Nederlandse para’s krijgen hun opleiding in Schaffen en daarom moeten ze ook getraind worden op de Chinook CH-47. De Chinook kan meer dan 12.000 kilogram materiaal vervoeren 48 volledig bepakte militairen transporteren.

De NH-90 helikopter is ondertussen een bekende verschijning en ook voor dat imposante toestel werd een trainingscontainer gebouwd. Beide containers staan donderdag open voor het publiek.

Tegelijkertijd met het trainingscentrum organiseert ook het Pegasusmuseum een open dag. In dat museum is de laatste jaren heel hard gewerkt en geïnvesteerd. Je kan er de rijke geschiedenis van het regiment paracommando gaan bekijken aan de hand van duizenden foto’s, uitrusting en materiaal en bijzondere voorwerpen die de para’s meebrachten van hun buitenlandse missies. Er rijden transportbussen tussen de basis in Schaffen en de citadel van Diest.

One comment

Geef een reactie