Hoe presteerden de kandidaten uit onze regio

De uitslag van de verkiezingen zal nog even blijven nazinderen. Wij hebben ondertussen de resultaten van de kandidaten uit eigen regio bekeken. Het valt op dat veel van de verkozenen hun mandaat te danken hebben aan de plaats op de lijst. Zelfs in die mate dat ze zonder bijkomende stemmen van de lijst niet zouden verkozen zijn.
Vlaams parlement: Allessia Claes haalt mandaat dankzij lijststemmen
Allessia Claes uit Scherpenheuvel-Zichem haalt 10.260 voorkeurstemmen en ze is daarmee de stemmenkampioen in de regio. Toch heeft Claes ook geluk. Ze staat als zesde op de lijst en omdat N-VA in Vlaams-Brabant zeer goed stand houdt kan ze nog net genieten van de lijststemmen. Allessia Claes krijgt er 7.496 stemmen bij uit de lijst en geraakt zo aan de 17.756 stemmen die ze nodig heeft voor een parlementair mandaat.
Zonder de lijststemmen zouden Elke Wouters (11.282 stemmen) en Willy Segers (10.839), die achter haar op de lijst staan, Allessia Claes uit het parlement hebben gehouden.
Fractieleider Frederik Boone uit Diest haalt als 7de opvolger nog 3.217 stemmen.
Maurits Vande Reyde voorbij gestoken door vier partijgenoten maar toch verkozen dankzij lijststemmen
Open VLD is in Vlaams-Brabant de tweede grootste partij. Partijvoorzitster Gwendolyn Rutten uit Rillaar is met 44.866 stemmen rechtstreeks verkozen. Schepen in Diest Maurits Vande Reyde stond op de tweede plaats en dat levert hem een zitje in het Vlaams parlement op. Ook Vande Reyde had echter geluk dat hij kon tanken uit de lijststemmen. Vande Reyde haalt 6.155 stemmen maar dat volstond in principe niet voor een van de drie liberale parlementaire mandaten in onze provincie. Gwenny Devroe (12.162), Irina De Knop (7.405), Jo De Ro (7.266) en zelfs lijstduwer Rik Daems (6.592) halen meer voorkeurstemmen maar door zijn tweede plaats op de lijst kan Maurits Vande Reyde toch naar het Vlaams parlement. Hij tankt liefst 21.254 stemmen bij tot een totaal van 27.409 die hij nodig heeft voor zijn mandaat.
Gunther Clinckx, schepen in Tielt-Winge eindigt als 4de opvolger op 1.826 stemmen. Sabine Meyssen uit Diest haalt 2.179 stemmen als 11de opvolger.
Score Suzy Wouters bevestigt haar positie op de lijst
In tegenstelling tot de meeste andere provincies, groeit het Vlaams Belang in Vlaams-Brabant minder sterk. De extreemrechtse partij wordt de derde grootste met 13,3% van de stemmen. Suzy Wouters uit Scherpenheuvel-Zichem scoort 8.530 voorkeurstemmen. Ze krijgt 14.750 bij uit de lijst en komt daardoor aan 23.280 die ze nodig heeft voor een zitje in het Vlaams parlement. In het geval van Suzy Wouters verandert dat echter niets aan de beoordeling die de kiezers hebben aangegeven. Wouters heeft namelijk ook effectief de tweede hoogste score op haar lijst neergezet en ze houdt dus niemand uit het parlement, louter op basis van haar plaats op de lijst.
Burgemeester van Tienen Partyka heeft lijststemmen nodig om partijgenoot Michel Doomst af te houden
Bij CD&V haalt geen enkele kandidaat uit onze regio het Vlaams parlement. Nele Pelgrims uit Aarschot scoort 4.781 stemmen. Nieuwkomer Geert Janssens doet het relatief goed en haalt 2.825 stemmen. Allicht kan hij de wissel op de toekomst zijn voor CD&V in Scherpenheuvel-Zichem. Burgemeester Hans Vandenberg van Bekkevoort blijft steken op 2.740 stemmen.
Opvallend bij CD&V is dat zelfs burgemeester van Tienen Katrien Partyka de lijststemmen nodig heeft om het derde zitje in het Vlaams parlement vast te houden. Michel Doomst haalt 1.250 stemmen meer maar hij staat pas na Partyka als vierde op de lijst.
De pas 22-jarige Laura Schurmans uit Kortenaken haalt als vijfde opvolger 2.684 stemmen. Zij is ook fractieleider van haar partij in de gemeenteraad. Allicht is zij een wissel op de toekomst bij CD&V.
Regio ondervertegenwoordigd bij lijsten Vlaams parlement van sp.a en Groen
Onze regio was ondervertegenwoordigd op de lijst van Groen voor het Vlaams parlement. Bert Petitjean haalt 1.547 stemmen als zevende opvolger. Bij sp.a haalt Carina Jankowski uit Diest 2.946 stemmen. Tweede opvolger Raf Vanmeensel uit Bekkevoort scoort 1689 stemmen.
Theo Francken scoort meer dan 40% van alle stemmen op kamerlijst N-VA
Hilde Kaspers uit Diest haalt 7.225 stemmen op de kamerlijst voor N-VA. Annelies Ooms uit Scherpenheuvel-Zichem rijft als zesde opvolger nog 4.631 stemmen binnen. Annick Geyskens, schepen in Aarschot, krijgt 4.507 stemmen op haar naam.
Theo Francken heeft met 122.738 stemmen meer dan 40% van het totaal aantal stemmen binnen zijn partij op zijn naam.
Goedele Lieckens scoort sterk en heeft federaal mandaat
Bij Open VLD haalt Goedele Liekens, die steeds nadrukkelijker gesitueerd wordt in Diest, een erg goede score met 15.678 voorkeurstemmen. Ze springt daarmee over de nummer 2 op de lijst, Tim Vandenput. Kris Peetermans uit Scherpenheuvel-Zichem haalt 4.966 stemmen. Burgemeester van Tielt-Winge Rudi Beeken strandt op 3.106 stemmen. Schepen in Aarschot Gerry Vranken haalt als achtste opvolger 1.873 stemmen.
Ook Van Langenhove is goed voor bijna 40% van alle stemmen op kamerlijst Vlaams Belang
Bij Vlaams belang was het uitkijken naar Dries Van Langenhove. Hij klokt af op 39.925 stemmen, bijna 40% van alle stemmen voor zijn partij. Met die score heeft hij geen lijststemmen nodig en daardoor komt er een tweede mandaat voor de kamer in onze provincie open. Dat gaat naar de tweede op de lijst, Kathleen Bury. Joris De Vriendt uit Scherpenheuvel-Zichem haalt als eerste opvolger 4.649 stemmen.
Sonja Becq (CD&V) niet verkozen in de kamer
CD&V Verliest haar derde Vlaams-Brabantse zetel in de kamer. Sonja Becq is dus niet verkozen. Dat geldt ook voor Samson-burgemeester Walter de Donder. Ingrid Claes uit Geetbets scoort 6.601 stemmen en Monique De Dobbeleer uit Diest eindigt op 4.842.
Mattias Paglialunga uit Aarschot eindigt als derde opvolger op 2.753 stemmen terwijl burgemeester van Linter Marc Wijnants als laatste opvolger nog een stevige 4.296 voorkeurstemmen binnenhaalt.
Bij Groen kan schepen in Aarschot Betty Kiesekoms 4.475 mensen overtuigen. Miet Dirix uit Diest eindigt als vijfde opvolger op 2.680 stemmen.
Marc Florquin toonde geen ambitie
Schepen in Aarschot Geert Schellens overtuigt 2.990 kiezers op de lijst van sp.a. Christini Gounakis uit Scherpenheuvel haalt als tweede opvolger 1.786 stemmen binnen. Marc Florquin uit Diest gaf als achtste opvolger zelf al aan dat hij geen federale politieke ambitie toonde. Florquin haalt 2.370 stemmen. Hij verloor eerder zijn mandaat als provinciaal gedeputeerde en greep naast de burgemeestersjerp en zelfs naast de coalitie in Diest. Marc Florquin zal zich dus de volgende jaar politiek moeten tevreden stellen met een rol als oppositieraadslid in de gemeenteraad van Diest.
Overmeer moet wachten op vorming van regeringen
Op het Europees niveau was het vooral uitkijken naar de cijfers van Jeroen Overmeer. Hij was kabinetschef van Geert Bourgeois. Die realiseert een monsterscore op de Europese lijst en Overmeer is daar de eerste opvolger. N-VA haalt drie Europese mandaten binnen, respectievelijk voor Geert Bourgeois, Assita Kanko en Johan Van Overtveldt. Als hij een effectief mandaat wil krijgen moet een van deze drie minister worden op een ander niveau. Voor Bourgeois zelf zal dat zeker niet aan de orde zijn maar voor de andere twee lijkt dat wel een optie. N-VA zal zo goed als zeker deel uitmaken van de Vlaamse regering en Bart De Wever heeft eerder al gezegd dat de federale regering ook een meerderheid in Vlaanderen moet hebben. Assita Kanko lijkt op Twitter aan te geven dat ook zij voor Europa kiest maar de kaarten kunnen zowel in Brussel als federaal nog vreemd gelegd worden de volgende dagen en weken…of misschien zelfs maanden.