Voedselagentschap staat achter gebruik van eigen verpakkingen als consument zich houdt aan enkele voorwaarden

Dat we het gebruik van plastic en andere niet recycleerbare verpakkingen moeten beperken zal onderhand duidelijk zijn. Maar als we op de politiek moeten wachten kan die omslag nog wel even duren. Er is echter een veel belangrijker signaal. De verandering lijkt vanuit de bevolking zelf te komen. De acties van de bosbrossers lokken vaak gemengde reacties uit maar ze houden wel vol en ze worden gehoord. Er duiken echter steeds meer initiatieven op van mensen die beseffen dat er iets moet veranderen. In Diest kwam vorige week spontaan een opmerkelijke campagne op gang vanuit de consumenten zelf. Het begon bij Romina Celis. Zij postte deze update op Facebook.

welke handelaars in Diest ontvangen je met een glimlach als je afkomt met herbruikbare zakjes, eigen potjes, … ? Van deze zaken weet ik al dat er geen probleem is: op de markt, Carrefour, Delicia, Stuckens, frituur Warke, fritshop, bakkerij Mariën, Yldris, de volle zon, Wims club, Borghmans, spar Schaffen en Vangrootloon. Laten we de lijst samen langer maken 😍


Brede steun bij consumenten maar ook bij handelaars

Er kwamen een massa reacties op haar oproep, vaak met suggesties van handelaars die er ook geen probleem van maken als je je eigen verpakkingen meebrengt. Veel bakkers en beenhouwers laten toe dat je je potjes of doosjes gebruikt maar ook bij een aantal frituren kan je gewoon de kookpot meeslepen en hem laten vullen met versgebakken frietjes. Zelfs de warenhuizen staan niet afkering tegenover deze aanpak.

Belangrijk signaal voor handelaars en lokale overheid

Deze beweging kan een zeer krachtig signaal worden. Trends in consumentengedrag zijn nog altijd de leidraad waar een (lokale) ondernemer op zal inspelen. Als de klanten in Diest dus hun eigen herbruikbare verpakkingen willen gebruiken, dan zullen de ondernemers oplossingen zoeken om dat mogelijk te maken. Diest is geen pionier op dat vlak maar het kan de stad wel een specifiek en maatschappelijk waardevol imago geven.

Agentschap Voedselveiligheid steunt zero waste mist enkele bijzonderheden

Uiteraard duiken er een aantal praktische vragen en problemen op. Waar haal je herbruikbare broodzakken en welke doosjes zijn geschikt om vlees of kaas in op te halen? Klopt het gewicht dat je koopt. Hoe weet je tot welke datum die spullen vers blijven want het kan niet meer op de verpakking gedrukt worden? Hoe kan de ondernemer de hygiëne garanderen?

Bij het FAVV, het agentschap voor voedselveiligheid, staan ze alvast zeer welwillend tegenover dergelijke initiatieven. Wij stelden hen de vraag en kregen ook zeer snel een duidelijk antwoord van woordvoerster Liesbeth Van de Voorde.

Het FAVV staat achter consumpties die ‘zero waste’ met zich meebrengen, zolang die in overeenstemming blijft met de wet en de consument geen risico loopt. De voedselwetgeving heeft alvast nooit uitgesloten dat consumenten voor hun inkopen hun eigen verpakkingen meenemen naar de winkel.
Zo heeft het FAVV al geruime tijd en herhaaldelijk ‘ja’ geantwoord op vragen van professionelen en consumenten of dat toegelaten is.
Maar er zijn natuurlijk wel een aantal bijzonderheden om rekening mee te houden opdat alles zonder risico verloopt:

– Contactmaterialen (zoals verpakkingen, bordjes, bekers…) moeten geschikt zijn om in contact te komen met voeding. (Je kan dit weten aan de hand van het vork/glas logo, het etiket of een document dat bij het contactmateriaal zit op het moment van de aankoop. De fabrikant van de verpakking is verplicht om de consument te informeren over de gebruiksvoorwaarden van het materiaal dat bestemd is om levensmiddelen in te bewaren.)

– De verpakking moet geschikt zijn voor het specifieke gebruik dat je er aan geeft.

– Een consument die zijn eigen verpakking aanbiedt moet wel beseffen dat hij dit doet op zijn eigen verantwoordelijkheid.

Handelaar mag verpakking weigeren als hygiëne in gevaar is

Het FAVV heeft ook heel wat informatie over deze problematiek op hun website 

Ze wijzen er daar nog specifiek op dat de bediende van de slagerij, bakkerij, superette, enz. steeds het recht heeft om het gebruik van een verpakking van de consument te weigeren als daar objectieve redenen voor zijn. Het is zelfs een plicht erop te wijzen dat het gebruik van deze eigen verpakking de algemene hygiëne in gevaar kan brengen. 

Soms klagen consumenten dat een winkelier geweigerd heeft om deze eigen verpakking te gebruiken, want “het FAVV laat zo’n praktijk niet toe”. Maar de winkelier mag niet schermen met zo’n zogenaamd verbod van het FAVV: hier is namelijk niets van aan. Het Voedselagentschap bevestigt dat dit niet bij wet verboden is en dat je dus om ecologische redenen wel degelijk je eigen verpakking naar de winkel mag meenemen. Als je rekening houdt met de hierboven vermelde bijzonderheden tenminste.

Lijst met Zero Waste handelaars op Hola Hageland

De ondernemersorganisaties zouden deze trend alvast kunnen versterken door hun leden voldoende te informeren over creatieve oplossingen. Naast een handelaar van het jaar zou een zero waste handelaar van het jaar geen slecht idee zijn. Misschien kan er werk gemaakt worden van een logo dat aangeeft dat een lokale ondernemer werkt volgens duidelijk bepaalde ecologische principes.

Bij Hola Hageland willen we alvast meewerken aan de bekendmaking van de handelszaken die dit initiatief steunen. Vanaf donderdag 21.02 openen we een rubriek waar we alle handelszaken vermelden die eigen verpakkingen toelaten en hoe ze die toelaten. De lijst zal sticky blijven staan in de rubriek Ondernemen. Op die manier is hij meteen zichtbaar voor de lezers van ons platform. Telkens als er een ondernemer bijkomen schrijven we daar een kort artikeltje over en dat versterken we ook op Facebook. Sta jij nog niet op de lijst? Stuur ons snel een email en zet ZeroWaste als onderwerp. We nemen zelf contact op.

In het volgende filmpje krijg je een aantal praktische tips voor Zero Waste. De dame in kwestie praat wat monotoon maar de tips zijn uiterst bruikbaar.

Geef een reactie