Topvrouw van Lions onder de indruk van projecten in Molenstede

De bestuursleden van Lions Club Diest verzamelden donderdagochtend strak in het pak aan de ingang van het dagcentrum Home Martine Van Camp in Molenstede. De serviceclub kreeg namelijk uitzonderlijk hoog bezoek. De Ijslandse Gudrun Yngvadottir, International President van Lions Club International, passeerde kort in België. Ze bezocht vier plaatselijke afdelingen waar de laatste jaren uitzonderlijke prestaties zijn geleverd. Lions Diest is er daar een van. Gudrun Yngvadottir had ook een stevig schouderklopje bij in de vorm van een cheque van liefst 100.000 dollar, dat is 88.000 euro. Dat is meteen ook het maximumbedrag dat Lions International kan uitdelen aan een lokale afdeling.

Eerste vrouw aan het hoofd van Lions International

Gudrun Yngvadottir is een dame met impact. Ze staat aan het hoofd van de serviceclub die wereldwijd meer dan 1.400.000 leden telt. Lions Club International bestaat iets langer dan 100 jaar en Yngvadottir is nog maar de eerste vrouw in die functie. Ze komt dan nog uit een klein Europees land wat nog extra opvallend is. Naast het bestuur van de Lions was ook burgemeester Christophe De Graef en directeur van Home Martine Van Camp Erik Peirelinck op de afspraak om haar te ontvangen.

Binnen de organisatie van de serviceclub is Lions Club International Foundation (LCIF) actief. Dat is de structuur waarmee wereldwijd heel wat projecten financieel worden gesteund. Alle kosten ervan worden gedragen door de leden en alle financiële middelen worden volledig aangewend voor de projecten die de club steunt. Een ervan is het zogenaamde project Poelske, de bouw van een nieuw dagcentrum voor Home Martine Van Camp.

Nieuwbouw voor dagcentrum Speelhofstraat

Home Martine Van Camp heeft, naast de centrale site in Molenstede, ook een aantal vestigingen voor inclusief wonen en een dagcentrum in de Speelhofstraat in Diest. Die laatste vestiging was dringend aan renovatie toe maar de vzw Parochiale Werken kwam met een betere oplossing. De vlakbijgelegen Sint-Jan Berchmanskerk werd onttrokken aan de eredienst en de eigendomsrechten werden ondertussen overgedragen aan Home Martine Van Camp. De kerk wordt na de zomer afgebroken en de plannen voor de bouw van een nieuw dagcentrum zijn klaar. Algemeen Directeur Erik Peirelinck verwacht dat de nieuwbouw kan afgewerkt worden tegen einde 2020. In het centrum zullen een vijftigtal gasten worden opgevangen. Er is ook aandacht voor vijftigplussers in de doelgroep. Die krijgen een apart programma, aangepast aan hun leeftijd. Er komen zes studio’s voor permanent verblijf in het nieuwe centrum.

Je kan verder lezen na het filmpje

Lions Diest neemt belangrijk deel van leningslast over

De nieuwbouw zal bijna 2,2 miljoen euro kosten. Omdat de instelling zelf over te beperkte middelen beschikt en de overheid nauwelijks tussenkomt, springt Lions Diest bij. De serviceclub zal gedurende twintig jaar 60.000 euro aan de instelling schenken en daarmee de betaling van de leningslast voor een belangrijk deel garanderen. Het geld komt vooral van de ophaling van oude kledij die meestal in april plaats vindt. Lions Diest heeft ook een aantal kledingcontainers staan, onder meer op de campus van Home Martine Van Camp.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

Ook De Bremberg en Groenhoef krijgen steun

Het is niet de eerste keer dat Lions Diest met een stevige financiële injectie komt voor een zorginstelling in de regio. Naast Home Martine van Camp bezocht Gudrun Yngvadottir ook de school voor andersvalide minderjarigen De Bremberg en daar had ze een goed reden voor. Ook De Bremberg kreeg de voorbije 20 jaar een vergelijkbare ondersteuning van Lions Diest voor de afbetaling van hun leningslast. In De Bremberg worden
180 leerlingen opgevangen door ruim 100 leerkrachten, logopedisten, kinesisten en andere zorgverleners. In Scherpenheuvel-Zichem krijgt het opvangcentrum voor mensen met een niet aangeboren hersenafwijking Groenhoef ieder jaar een significante financiële ondersteuning van de vijf Lionsclubs in het Hageland. Groenhoef is ontstaan door een samenwerking van VZW Martine Van Camp en VZW Stijn. Er verblijven 16 inwonende en 8 niet-inwonende mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Voor de zorg staan 15 medewerkers in, maar er zijn ook een aantal externe verpleegsters en zorgverleners betrokken.

Steun Lions Diest met een gift

Wil jij Lions Diest steunen? Dat kan met een gift op rekening IBAN BE37 7430 3878 2028. Giften vanaf 40 euro krijgen een fiscaal attest. Elke euro die Lions Diest ontvangt, gaat voor 100 % naar de zorg voor volwassen mensen met een verstandelijke beperking.

VZW Home Martine Van Camp kan ook legaten (erfenissen) en duo-legaten aanvaarden. Hiervoor kan u directeur Erik Peirelinck van Home Martine van Camp contacteren op nummer 013 35.16.01.  

De volgende deur-aan-deur ophaling van oude kleding en schoenen van Lions Diest is op 27.04.2019

Geef een reactie