Klimaatmarsen krijgen lokale impact

Leerlingen van verschillende Diestse scholen organiseren op donderdag 14 februari 2019 een klimaatmars doorheen het stadscentrum. Vorige week nam jeugdcentrum De Klinker in Aarschot ook al een initiatief om de scholieren in de stad te mobiliseren voor het klimaat. Dat leverde concrete resultaten op. Voor ieder praktisch voorstel wil het stadsbestuur een boom planten. Er komen in het voorjaar 151 bomen bij in Aarschot.

In Diest verzamelen de deelnemers vanaf 10 uur op de Kaai. Niemand heeft er een idee van met hoeveel ze zullen zijn maar er is alleszins gemobiliseerd via de sociale media. De kerngroep lijkt de scholieren ook te willen overtuigen om alles op een reglementaire manier te doen. We zagen onder meer oproepen passeren om de afwezigheid op school correct te melden met een daarvoor voorzien document. Wie dat niet gedaan heeft wordt aangeraden om zijn of haar ouders een mail te laten sturen naar de school.

Politie zorgt voor begeleiding

Bij het vertrek zullen de betogers kort toegesproken worden door de initiatiefnemers. De lokale politie begeleidt de klimaatmars en zal de hinder voor de inwoners en het verkeer beperkt houden. Het centrum blijft gewoon bereikbaar, er worden geen straten afgesloten. Tijdens de mars zal er tijdelijk beperkte hinder zijn rond het parcours. Handelaars, ziekenhuizen en andere instanties blijven normaal bereikbaar.

Ook alle parkeerplaatsen en garages blijven beschikbaar, uitgezonderd de parkeerstroken aan de linkse zijde van het ceremonieplein. Die worden verkeersvrij gemaakt om een vlotte en veilige doorgang te creëren richting Kaai.

De route van de klimaatbetoging is als volgt:

Kaai – Brouwerijstraat – M. Theysstraat – Verversgracht – F. Allenstraat – Antwerpsestraat – Schaffensestraat – Begijnenstraat – Vestenstraat – Warande – Graanmarkt – Peetersstraat – Mariëndaalstraat – St.-Annastraat – Hasseltsestraat – Botermarkt – St.-Jan Berchmansstraat – Grote Markt – Kaai.

Rond 12 uur wordt de mars opnieuw verwacht op de Kaai. Daar zullen opnieuw een aantal toespraken volgen door de organisatie. Nadien wordt een delegatie ontvangen op het stadhuis.

Huisvuilophaling gaat gewoon door

Op donderdagvoormiddag is er de tweewekelijkse huisvuilophaling. Deze zal gewoon doorgaan. Het stadsbestuur vraagt wel om, in tegenstelling tot anders, de huisvuilzakken al op woensdagavond buiten te zetten.

Klimaatmarsen krijgen lokale impact

De massale protestmarsen van de afgelopen weken in de grootsteden, hebben het klimaat hoog op de politieke agenda geplaatst. Vlaams milieuminister Joke Schauvliege is er zelfs over gestruikeld. Ondanks de zure reacties over achtergelaten tentjes op Werchter en zwerfvuil in de straten bewijst de steun vanuit wetenschappelijke hoek dat er dringend actie nodig is. Het bedrijfsleven en de academische wereld ging vorige week mee overstag met de actie Sign for my future.

In Aarschot was het bestuur op een correcte manier aanwezig tijdens de klimaatactie. Ze wilden die actie duidelijk niet recupereren maar ondersteunden de dynamiek die vanuit de jeugd kwam. Zwaargewicht in het schepencollege Bert Van Der Auwera (Open VLD), toch een technologisch onderlegde en visionaire bedrijfsleider, zette mee zijn schouders onder het initiatief. Dat deden ook de schepenen Isabelle Dehond (Open VLD) en Geert Schellens sp.a). In Diest eindigt de klimaatmars morgen met een ontvangst van de organisatoren in het stadhuis. Hopelijk levert dat een aantal concrete afspraken op die het milieu in onze lokale habitat ten goede komt.

Geef een reactie