Natuurmonument op Boerenkrijgplein heropgebouwd na brand

Het Boerenkrijgplein is een van de knapste groene sites in de periferie van Diest. De imposante banken in de vorm van een kanon en uitgevoerd in Cortenstaal, zijn bijzonder geslaagde blikvangers. Het origineelste element op de site was echter het monumentale generfde blad dat de vrijwiliggers van het Webbekoms Broek in mekaar puzzelden met resthout. Dat kunstwerk was 16 meter breed en 4 meter diep.

Vorig jaar in augustus brandde de creatie volledig af. Er bleef geen takje heel. Allicht hebben vandalen het generfd blad in brand gestoken. De brand zette een domper op de sfeer en de motivatie binnen de groep maar ze hebben ondertussen opnieuw de rug gerecht. Met resultaat. Het was even zagen en zwoegen maar er staat opnieuw een generfd blad van resthout op het Boerenkrijgplein.

Het Regionaal Landschap Noord-Hageland en Toerisme Vlaams-Brabant namen het initiatief om op vijf plaatsen langs de Demer zogenaamde demermonumenten te plaatsen. Die zijn telkens opgetrokken in Cortenstaal. De roestkleurige materie verwijst naar de ijzerzandsteen in de Demervallei. In Diest kozen de initiatiefnemers voor de inrichting van het Boerenkrijgplein. Het struikgewas op het pleintje werd gesnoeid en op de wallen rond de site kwamen twee banken in Cortenstaal. Die bieden een zeer mooi uitzicht over de waterpartijen die hier overheersen. Het struikgewas in de zichtlijnen van de zitbanken wordt speciaal gerooid om dat uitzicht open te houden.

Je kan verder lezen na de foto’s

Petrolpoort dicht uit angst voor vandalisme

Het pleintje ligt eigenlijk net achter de eveneens gerenoveerde petrolpoort. Jammer genoeg durft het Agentschap Natuur en Bos die poort niet onbewaakt open laten uit vrees voor vandalisme. De petrolpoort is een onderdeel van de vroegere fortificaties rond de stad. In de poort zijn twee vroegere kruitmagazijnen uitgebouwd, die afgeschermd worden door een dubbele veiligheidsdeur. Later werd de poort gebruikt om petroleum te stockeren die diende voor de eerste stadsverlichting.

Je kan verder lezen na de afbeelding

Waterkering in sluispoort houdt Demer buiten de stad

Het Boerenkrijgpleintje ligt op wandelafstand van de sluispoort. Het is door die poort dat de Demer vroeger de stad binnenstroomde. In 1960 werd de rivier uit de binnenstad gebannen door in de sluispoort een zware betonnen waterkering aan te brengen. Het demerwater werd op die manier in de Zwarte Beek geleid. Die waterkering staat er nog steeds en ondertussen stroomt ook de vermeende Demer opnieuw op een gecontroleerde manier door het centrum. Voorlopig is de bedding echter gevuld met water van de Begijnenbeek. VLM kondigde eerder al aan dat het van plan is om de grote steunbeer, dat is een sluizencomplex dat het waterpeil van de Demer kan regelen, wil herstellen en renoveren. Als dat gebeurt, kan ook de Demer zelf opnieuw door Diest stromen. Dat zou ook een hoger debiet van het water in het centrum mogelijk maken.

Je kan verder lezen na de afbeeldingen

Site heeft enorm potentieel

De petrolpoort en de sluispoort vormen samen een boeiende historische en ecologische habitat. Beide monumenten liggen vlakbij het natuureducatiecentrum en ze zijn dus ook een toegangspoort tot het beschermde Webbekoms Broek. Tegenover de site van het Boerenkrijgplein aan de binnenkant van de ring rond Diest ligt het Unesco-beschermde Begijnhof. Vorig jaar gebruikten de organisatoren van het Merodefestival het Boerenkrijgplein als een van hun locaties. Het leverde verbazend veel sfeer op. In het filmpje kan je, rechts achter het podium, het uitgebrande blad zien.

Het Merodefestival vindt dit jaar plaats van woensdag 29 mei tot zondag 2 juni 2019 | http://www.merodefestival.be


Deze publicatie was mogelijk met de steun van


2 comments

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    Een zalige plek om tot rust te komen en even te mijmeren … ♥

    • Dat vinden wij ook Jenny. Maar heel veel mensen hebben de pleintje nog niet ontdekt. Terwijl je er toch heerlijk kan picknicken. Gezinnen met kinderen vinden er een ideale plek om even te ontspannen. En organisaties zoals Het Merodefestival kunnen geen betere plaats bedenken.

Geef een reactie