Leden van Vlaams Belang verdringen mekaar voor selfie met Dries Van Langenhove

Het duidingsprogramma Terzake pakte vorige week op Canvas uit met een van de meest spraakmakende politieke interviews van de laatste jaren. Kathleen Cools ging in debat met de leider van de extreem rechtse activistenbeweging Schild en Vrienden Dries Van Langenhove. Die verketterde eerder het klassieke partijensysteem in België maar hij maakte vorige week een bocht van 180° en wordt lijsttrekker voor Vlaams Belang op de kamerlijst in Vlaams-Brabant. Onafhankelijk lijsttrekker weliswaar, wat dat ook moge betekenen.

Dewinter vergist zich van naam

Vlaams Belang stelde vorige zaterdag op een meeting in de ’s Hertogenmolens in Aarschot ook de andere kandidaten in Vlaams-Brabant voor het Vlaams en federaal parlement voor. Als aanloop naar die presentatie bracht federaal boegbeeld Filip Dewinter zijn ondertussen bekende discours dat hij vriendjes is met Orban, Trump en Salvini, dat de islam een methodologie is om onze Westerse waarden te vernietigen en dat partijen zoals de zijne de enige zijn met een toekomst in Vlaanderen en bij uitbreiding de rest van de wereld. Dewinter werd regelmatig onderbroken voor een applausje. Hij leek ook te beseffen dat een figuur als Van Langenhove impact heeft op de publieke opinie en dus vernoemde hij hem regelmatig in zijn speech. Alleen jammer dat hij zijn huiswerk onvoldoende gemaakt had. Hij noemde Van Langenhove een paar keer Vandelangenhove. Het lijkt een de te veel dus.

Partijmilitanten geven Van Langenhove stevige ovatie

Het applaus dat Filip Dewinter een paar kreeg werd een voetnoot toen de zelfverklaarde onafhankelijke lijsttrekker Dries Van Langenhove het woord nam. Hij was erg kort maar ook erg duidelijk. Het journaille van VRT heeft geprobeerd om hem voor schut te zetten maar dat is niet gelukt, sneerde hij. Van Langenhove pleitte voor een complete immigratiestop en hij zal de verkiezingsstrijd in mei 2019 winnen op de straat, van deur tot deur.

Van Langenhove mag zich dan al profileren als een onafhankelijke kandidaat op de lijst van het Vlaams Belang, het werd in Aarschot zeer duidelijk dat de kiezers van de partij in kattezwijm gaan voor hem. Na zijn speech volgde een stevige ovatie en de militanten stonden aan te schuiven om met de nieuwe politieke rockstar op de foto te kunnen. Filip Dewinter schoof ondertussen opzij naar zijn boekenstandje met islamofobe en extreemrechtse schrijfsels.

Suzy Wouters uit Scherpenheuvel-Zichem op 2de plaats voor Vlaams parlement

Dries Van Langenhove trekt in Vlaams-Brabant dus de lijst van Vlaams Belang voor de kamer. Op de tweede plaats staat Katleen Bury, een gewezen N-VA militante. Op drie staat Hagen Goyvaerts.

De lijst voor het Vlaams parlement wordt in Vlaams-Brabant getrokken door Klaas Slootmans uit Beersel. Slootmans is ook woordvoerder van het Vlaams-Belang. Op de tweede plaats staat Suzy Wouters, gemeenteraadslid in Scherpenheuvel-Zichem. Wouters trok de Vlaams-Belang lijst in de basiliekstad waar de partij drie zetels binnenhaalde. Op plaats drie staat Jan Laeremans uit Grimbergen.

Geef een reactie