Sociale kruidenier voorlopig gesloten

Het zoemt al een tijdje maar nu is het ook effectief bevestigd. De sociale kruidenier sluit voorlopig de deuren in Diest. De winkel was al een paar weken dicht en zal ook niet meteen opnieuw open gaan. Schepen Monique De Dobbeleer evalueert de mogelijkheden.

“De Welvaart is een jammerlijk verhaal”, zegt schepen van OCMW Monique De Dobbeleer (DDS). “Het concept van sociale kruidenier biedt vele mogelijkheden. Er zijn mooie voorbeelden in Vlaanderen. In Diest kende men echter een moeilijke opstart. Er kwamen weinig bezoekers uit de doelgroep. Afgelopen maand waren er dat amper een viertal. Daarnaast waren er een vijftiental solidaire kopers. De beroepskracht heeft samen met een aantal vrijwilligers hard gewerkt om meer mensen te kunnen bereiken. Maar half december is de moed bij Stephanie in de schoenen gezakt en heeft ze haar ontslag gegeven.”

Schepen De Dobbeleer evalueert mogelijkheden voor doorstart

Volgende week zit schepen De Dobbeleer voor de tweede maal samen met Samenlevingsopbouw, de partner van het OCMW in dit verhaal. Ze zullen dan bekijken hoe ze een doorstart kunnen realiseren. Dat zal allicht gebeuren binnen een brede buurtwerking en met een model van zorgstraten. Naast de winkelaspect is het aanreiken van een ontmoetingsplek ook een voorname reden van een sociale kruidenier.

Sociaal en solidair tarief

De Welvaart opende op 15 mei 2018 de deuren in het begijnhof van Diest. De winkel bood betaalbare en gezonde voedingswaren, huishoud- en verzorgingsproducten aan. Iedereen kon winkelen bij de sociale kruidenier maar de winkel hanteerde gestaffelde prijzen. Het sociaal tarief is van toepassing voor personen met een beperkt inkomen. Om recht te hebben op dit tarief, moet je inkomen onder een vastgelegd maximum liggen en moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het OCMW bepaalt wie ervoor in aanmerking komt. Wie niet in aanmerking komt, betaalt het solidaire tarief.

Geef een reactie