Den Amer loopt nokvol voor installatievergadering gemeenteraad

De installatievergadering van de gemeenteraad in Diest verliep met de nodige grandeur. De grote zaal van Den Amer werd omgebouwd tot raadszaal. De nieuwe gemeenteraadsleden werden als rocksterren op het podium geposteerd en in de zaal waren zeteltjes te kort voor het stevig opgekomen publiek. Er moesten zelfs stoelen uit de foyer worden bijgesleept om iedereen een comfortabel zitje te garanderen. Uiteraard waren er een hoop familieleden van de nieuwe bestuurders en ook het personeel van de stad was vrij talrijk komen opdagen. Veel van die mensen haken af na zitting 1 maar elk zieltje dat gewonnen wordt voor de lokale politiek is een stukje democratie extra.

Aangekondigde livestream ontbreekt

Jammer genoeg kreeg die democratisering ook al meteen een eerste deukje. Op basis van de reacties die wij tijdens de raadszitting kregen, was de anders technisch erg knap onderbouwde livestream,  totaal afwezig. In de zaal was ook geen enkele installatie opgesteld die een livestream mogelijk maakt. Nochtans had kersvers burgemeester Christophe De Graef die optie uitgebreid gepromoot op Facebook. Het is begrijpelijk dat de installatie voor de livestream niet zomaar verhuisbaar is naar een andere locatie maar het zou passen om dat dan op een correcte manier te communiceren naar de inwoners en het al zeker niet te promoten.

Vier raadsleden nemen mandaat niet op

Het was afscheidnemend burgemeester Jan Laurys (DDS) die voor de laatste keer de gemeenteraadszitting mocht openen. Laurys werkte zich in geen tijd door de obligate kennisnemingen over de inkanteling van het OCMW in de stadsdiensten en over de aanstelling van Christophe De Graef als nieuwe burgemeester. Bij dat laatste punt overhandigde hij de burgemeesterssjerp aan zijn opvolger. Afscheidnemend burgemeester Jan Laurys mocht daarna nog even in zijn typische flegmatieke stijl schitteren op het podium. Hij werkte zich eerst door een viertal vervangingen. Carine Van Camp (sp.a), Jeroen Overmeer (N-VA), Andy Bonyns (Vlaams Belang) en …jawel…Jan Laurys hemzelve, nemen hun mandaat als gemeenteraadslid niet op. Zij worden vervangen door Carina Jankowski (sp.a), Frederik Boone (N-VA), Bieke Ceuppens (Vlaams Belang) en Celal Orhan (DDS).  De nieuwe, officieel nog aan te stellen gemeenteraadsleden, bevestigden dit en daarna mochten de 27 democratisch verkozen bestuurders van de stad hun eed komen afleggen bij Jan Laurys.

Samenstelling van de fracties

Fractie Open Diest:  Christophe De Graef (burgemeester) , Pascale Vanaudenhove, Rick Brans, Sabine Meyssen, Maurits Vande Reyde, Mario Versavel, Marina Lambrechts, Danielle Bosmans Gheyskens.

Fractie DDS: Geert Cluckers, Bart Stals, Monique Dedobbeleer, Anja Verbeeck, Erwin Jennes, Joeri Buttiens, Irène Gijbels, Celal Orhan.

Fractie sp.a: Marc Florquin, Murat Celik, Willy Goos, Carina Jankowski, Jos Uyttebroek.

Fractie N-VA: Geert Nijs, Lydia Mertens, Frederik Boone.

Fractie Groen: Miet Dirix, Sofie Colemont

Fractie Vlaams Belang: Bieke Ceuppens

Voorzitter en schepenen in hun functie bevestigd

Na de eedaflegging werd de voorzitter van de gemeenteraad verkozen. Erwin Jennes haalde geen schepenmandaat meer binnen maar wordt opgevist in de functie van voorzitter.

Ook over de schepenambten was al eerder een akkoord gesloten en dat werd tijdens de raadszitting bevestigd.

Geert Cluckers en Bart Stals zijn de rechtstreeks verkozen schepenen voor DDS. Rick Brans, Pascale Vanaudenhove en Maurits Vande Reyde zijn de schepenen voor Open Diest.

De bevoegdheden:

  • Christophe De Graef (Open Diest) wordt voorgedragen als burgemeester en draagt de bevoegdheden algemene coördinatie –  veiligheid – preventie – dienstverlening – communicatie – mobiliteit. Tevens is hij voorzitter van het college van burgemeester en schepenen en maakt hij deel uit van het politiecollege.
  • Geert Cluckers (DDS) is 1e schepen en krijgt de bevoegdheden cultuur – toerisme – bibliotheek – gemeentelijk onderwijs en ontwikkelingssamenwerking.
  • Pascale Vanaudenhove (Open Diest) krijgt de bevoegdheden personeel – onderwijs – kunst- en muziekacademie – kinderopvang – burgerzaken  en dierenwelzijn.
  • Bart Stals (DDS) krijgt de bevoegdheden openbare werken – patrimonium – stadsontwikkeling en ICT.
  • Maurits Vande Reyde (Open Diest) krijgt de bevoegdheden financiën – lokale economie – smartcity – citymarketing en toegankelijkheid.
  • Rick Brans (Open Diest) krijgt de bevoegdheden ruimtelijke- ordening – milieu – duurzaamheid – jeugd en sport.
Marc Florquin pakt naast mandaat in politieraad

De vertegenwoordigers voor de politieraad moeten tijdens de eerste raadszitting met een geheime stemming gekozen worden en net zoals in Scherpenheuvel-Zichem leek dat ook in Diest even spannend te worden. Diest vaardigt negen mandaathouders en de burgemeester van ambtswege af in de raad. Er waren echter tien kandidaten voor de 9 zitjes.

De kandidaten: Joeri Buttiens, Murat Celik, Miet Dirix, Marc Florquin, Irene Gijbels, Erwin Jennes, Marina Lambrechts, Sabine Meyssen, Geert Nijs, Mario Versavel.

De stemming is geheim en daarom werd de technologie even opzij geschoven. Twee dames verzamelden 135 stembrieven in een kartonnen doos. Die werden manueel geteld door de twee jongste raadsleden. Na telling bleek Marc Florquin 12 stemmen te hebben. Alle andere kandidaten hadden 13, 14 of 15 stemmen. Florquin verloor eerder al zijn  mandaat als provinciaal gedeputeerde, hij pakte met sp.a naast de coalitie in Diest en wordt nu niet verkozen in de politieraad.

Monique Dedobbeleer toegevoegd als extra schepen

De zitting van de gemeenteraad werd gesloten en daarna volgde de eerste vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn. De belangrijkste bedoeling van die vergadering was om de voorzitter en de leden van het Bijzonder comité voor de sociale dienst aan te duiden. De functie van voorzitter levert nog een extra schepenmandaat op. Er was op voorhand een politiek akkoord om Monique Dedobbeleer in die functie te benoemen. Dat werd door de raad unaniem bevestigd. Dedobbeleer wordt tevens bevoegd voor welzijn –  senioren – diversiteit – dorpsontwikkeling – erediensten –  landbouw en  ontmoetingscentra

Bijzonder Comité start met zeven leden

Het Bijzonder Comité heeft acht leden en daarvan konden er zeven in hun functie worden ingezworen:

Melis Ürgüp (DDS), Ton Van Weel (DDS), Sylva Van Lommel (DDS), Renaat Rijnders (N-VA), Silke Van Rompaey (Open Diest), Günther Wuyts (Open Diest, Carine Van Camp (sp.a)

David Celis (Groen) was afwezig en kan dus pas tijdens de volgende vergadering worden beëdigd.

Fracties laten kort in hun kaarten kijken. Eerste schermutseling tussen Open Diest en N-VA

Voorzitter Erwin Jennes nodigde na de raadszittingen iedere fractie uit om een korte toelichting te geven. Uiteraard komen daar de obligate woorden van dank en wensen voor succes bij te pas. We probeerden vooral de kern van de boodschap te filteren.

Bieke Ceuppens benadrukte dat ze zal waken over de uitvoering van de beloftes die de meerderheid vooruit stuurt. Ze wil met haar partij een spil zijn tussen de burgers en het gemeentebestuur. Opvallend was dat ze geen enkel eigen programmapunt citeerde in haar maidenspeech.

Miet Dirix (Groen) liet al meteen een fris geluid horen. “We willen niet dwars liggen maar zullen een constructieve, groene raadgever zijn”, zei ze. Miet waarschuwde enigszins plastisch dat Groen niet tevreden zal zijn met een pot honing en een pot bonen. “Wees lief voor elkaar, de bevolking en de stad”, waren haar slotwoorden.

Frederik Boone (N-VA) zag de coalitievorming als een zeer vlotte bevalling waarover vooraf een afspraak was gemaakt met een verloskundige. Boone schamperde daarna enigszins sarcastisch over het ambitieuze programma dat de coalitie belooft. Hij somde een paar opvallende verkiezingsbeloftes van Open Diest op: elektrisch uitschuifbare palen om een buurt af te sluiten, grondsensoren op 30 minuten gratis parkeren mogelijk te maken, een nieuw skatepark, taxicheques voor senioren, sportkooien, vuilbakken die werken op zonne-energie met ondergrondse opvangbakken. “Ik dacht eerst dat het over een programma van drie legislaturen ging maar het is effectief allemaal voor 2018-2024 gepland”, zei hij. “Koken kost echter geld”, zei Boone. “Hoe gaat u dat koppelen aan een belastingsvermindering?”

Murat Celik (sp.a) vond dat zijn partij de stad in goede conditie heeft achter gelaten. Hij kondigde een constructief kritische oppositie aan met creatieve en sociale accenten. Celik vroeg uitdrukkelijk om rekening te houden met diversiteit. “Ik reik u de hand”, zei hij tegen de meerderheidspartijen.  Maar hij besloot toch waarschuwend en daarvoor gebruikte Murat Celik een quote van gewezen burgemeester Laurys. “De taak van de oppositie is om het bestuur wakker te houden”, zei hij. “Misschien gaan we u wel slapeloze nachten bezorgen.”

Joeri Buttiens (DDS) vergeleek de gemeenteraad met een vliegtuig waar de meerderheid in de cockpit zit maar waar de oppositie in de vleugels voor het evenwicht moet zorgen. “Grote dossiers zoals de citadel, de stationsomgeving, het ziekenhuis, de Warande en de sportinfrastructuur moeten we samen aanpakken”, zei Buttiens. Hij zag DDS als de waakhond van de belangen van de deelgemeenten.

Mario Versavel (Open Diest) ten slotte wil werken aan een leefbare stad waar aandacht is voor mobiliteit, veiligheid, kinderopvang en senioren. Ook hij pleitte voor een positieve en constructieve samenwerking.

Uitschuivertje van burgemeester De Graef

De nieuwe burgemeester, Christophe De Graef, kreeg het laatste woord. Hij vroeg om wederzijds respect tussen de raad en het college. De Graef benadrukte het belang van de commissies om belangrijke dossiers  over de partijgrenzen heen te bespreken.  Hij wil ook een samenwerkingsmodel met open communicatielijnen tussen de algemeen directeur, alle fractieleiders, de voorzitter van de raad en de burgemeester. “De eed die we hebben afgelegd vraagt om verantwoordelijkheid en integriteit”, zei de burgemeester. Christophe De Graef viel heel even uit zijn rol aan het einde van zijn speech. Hij prikte terug naar de plaagstoot van Frederik Boone. “Misschien kunnen we de zitpenningen verlagen of alleszins die van u”, zei hij tegen Boone. Het geroezemoes in de zaal leek aan te geven dat dit niet de meest verfijnde repliek was. Het verleidde Boone ertoe om de bal terug kaatsen. “Ik vrees dat de hoogte van de zitpenningen onvoldoende is om al die ambitieuze plannen te financieren”, zei hij. Het beloven pittige debatten te worden de volgende maanden.

Staande ovatie voor Jan Laurys

Aan het einde van de twee raadszittingen werden de afscheidnemende raadsleden gehuldigd. Speciale hulde was er voor Jan Laurys.  Kinderburgemeester  Anna mocht de honneurs waarnemen en Jan Laurys kreeg minutenlang een staande ovatie van zijn collega’s en het publiek, al was er hier en daar ook een enigszins bevreemdende uitzondering.

Geef een reactie