Burgerbeweging Tommy De Gorilla plaatst peukjesbakken in centrum

De familie van de gorillabewegingen groeit in Vlaanderen. In Diest is telg Tommy al een paar keer spraakmakend aan de slag gegaan. In de Emile Vanderveldestraat bouwde Tommy op een nacht een braakliggend terrein om tot een vrolijke ontmoetingsplaats waar de buren een babbeltje konden slaan en de kinderen veilig konden spelen.

Vandaag staan op veertien plaatsen in het centrum van Diest zelfgemaakte peukenbakken. De potten staan aan de krantenwinkel in de Hasseltstraat, aan de kraamkliniek, aan het gokkantoor tegenover Delhaize, aan Wibra, Hünkemöller en Kruidvat en eentje in de buurt van de Botermarkt. Verder staan er nog potten aan de slotenmaker in de winkelwandelstraat, aan het Theehuis bij de Hallezaal, aan de ingang van het Cerckelpark en aan de bushalte tegenover het politiekantoor.

Afbraak filters duurt 10 tot 15 jaar

Met deze acties wil de gorillabeweging vooral een impuls geven om na te denken over het achteloos weggooien van peuken. Zwerfvuil is een immens probleem en peuken zijn daar een belangrijk onderdeel van. Vooral de filters zijn de boosdoeners. Een filter bestaat voor ongeveer 95 procent uit cellulose-acetaat. Dat is een kunststof die niet biologisch afbreekbaar is. De filter valt wel langzaam uit elkaar, maar de vezels blijven lang bestaan. Wetenschappers schatten dat het 10 tot 15 jaar duurt vooraleer de zaak verdwenen is. Iedere roker laat jaarlijks gemiddeld ongeveer 2,5 kilogram peuken achter. Daarvan wordt minstens 20% niet geruimd. De rest blijft dus meer dan een decennium liggen.

One comment

  • Jenny ‘Twix’ Jones

    ’t Is te hopen dat er gebruik gaat gemaakt worden zodat deze actie zijn doel niet mist. Ik kan dit initiatief alleen maar toejuichen en ik draag de Gorilla’s een warm hart toe. Zoals ik op Facebook reeds typte in één van de Diestse groepen: misschien kan Stad Diest pocket asbakjes uitdelen aan de inwoners en die eventueel ook te koop aanbieden bij de dienst toerisme?

Geef een reactie