Kruis van Sint-Sulpitiuskerk weggehaald in stormachtige omstandigheden

Een team van de bouwfirma Van Loy, die eerder dit jaar het monumentale kruis van de abdij van Averbode terug op het dak van de kerk plaatsten, heeft vrijdagmorgen een van de kruisen op de Sint-Sulpitiuskerk verwijderd. De houten balken die het kruis op de zolder verankeren, zijn rot en het kruis helde gevaarlijk zijwaarts.

“We hebben een paar keer foto’s genomen en uit de vergelijking daarvan bleek dat het gevaarte effectief wegzakte”, zegt diensthoofd Patrimonium Guido Sannen. “We hebben geen risico genomen en zo snel mogelijk een prijsvergelijking georganiseerd. We kennen de firma Van Loy goed. Zij hadden de beste condities en ze konden ook snel ingrijpen.”

Het kruis zal nu gerestaureerd worden maar ook het gebinte waar het op staat moet hersteld worden. Dat werk zal samen met de herstelling van het portaal en de ballustrade in de zijbeuk van de kerk gebeuren. Die is al maandenlang afgesloten met nadar omdat er brokstukken afvallen. De kostprijs voor het weghalen van het kruis, het nazicht van de gevel boven het portaal en de consolidatie van de ballustrade bedraagt 15.710 euro. In dat bedrag is de huur van de kraan inbegrepen. De prijs daarvan bedraagt bijna 5000 euro. Deze werken zijn nog maar een detail tegenover de ingrijpende restauratie van de zijbeuk aan de kant van de Koning Albertstraat. Dat staat volgend jaar op de agenda.

Geef een reactie