Alibaba komt naar België, Carrefour versterkt inkoopkracht, Blokker te koop

Deze week raakte bekend dat de familie Blokker de gelijknamige winkelketen wil verkopen. Blokker heeft meer dan 100 vestigingen in België. De familie miste duidelijk de aansluiting met de voor deze sector noodzakelijke multikanaalstrategie. Blokker kan de zware concurrentie van onlineretailers als Bol.com en Coolblue niet aan. In zijn winkels biedt het ook geen alternatief voor online. Dat leidde vorig jaar tot een verlies van 344 miljoen euro. Retailexperts vrezen dat de eventuele overnemers zullen uitpakken met zware saneringen en dat leidt ongetwijfeld naar jobverlies.

Onlinegigant Alibaba vestigt Europees distributiecentrum in België

De concurrentie lijkt overigens nog te stevig stijgen. De Chinese onlinegigant Alibaba kondigde vandaag aan dat het distributiecentrum voor Europa naar Luik komt. Vorig jaar was voorzitter Jack Ma nog op bezoek bij premier Michel. Ma werd toen ontvangen met de eer van een belangrijk staatshoofd. Blijkbaar levert dat op. De vestiging van Alibaba in Luik zal duizenden jobs opleveren. De onlineretailer boekte op Singles Day (11 november) een omzet van bijna 31 miljard dollar op 1 dag. Singles day is in feite een marketingtruukje om mensen massaal online te doen kopen. De hoge kortingen vreten in op de marges maar dat wordt gecompenseerd door de enorme omzet. Die gigaverkoop noodzaakt ook een immense logistieke operatie. Cainiao, Alibaba’s logistieke tak, werd ingericht om snel het transport van ruim een miljard pakjes te kunnen behandelen.

Carrefour versterkt inkoopkracht

De aankoopvoorwaarden zijn een cruciaal strategisch gegeven voor retailketens. Carrefour kondigt vandaag aan dat ze hun aankoopkracht gaan bundelen met de aankoopcentrale Provera Belux. Dat is een dochteronderneming van Louis Delhaize. Zij kopen aan voor de winkels van Louis Delhaize, Cora, Match, Smatch, Delfood en Delitraiteur. Dat netwerk heeft samen meer dan 600 winkels in België. Het aankoopteam van Carrefour gaat de operaties coördineren. Ze worden op die manier de tweede grootste aankoopcentrale van België.

Carrefour heeft bijna 800 winkels in ons land, gespreid over verschillende formules: Hypermarkten Carrefour, Carrefour Market, Carrefour Express. Er zijn ook 200 afhaalpunten van Carrefour Drive.

De gezamenlijke aankoopcentrale  gaat onderhandelen met de 140 belangrijkste leveranciers. De samenwerking gaat enkel over de aankoopstrategie. De betrokken ketens blijven afzonderlijk hun verkoopstrategie uitzetten.

 

 

Geef een reactie