Dierenwijding en ex-voto’s in de Allerheiligenkapel

De Allerheiligenkapel is een van de meest verbazende plaatsen in Diest. De muren van de kapel zijn symbolisch gestut door meer dan 200 heiligenbeelden. Die zijn afkomstig uit heel de wereld.

Steeds meer mensen kiezen de kapel als locatie voor een speciale gelegenheid. Een huwelijk, een doop, een bijzondere herdenking.

De avond voor Allerheiligen trekt de begankenis van de Sint-Sulpitiuskerk naar de Allerheiligenkapel. Dat is een eeuwenoude traditie die, onder impuls van deken Felix Van Meerbergen, steeds meer karakter krijgt. Dit jaar gebeurde dat in aanwezigheid van monsseigneur Koen Vanhoutte, de nieuwe hulpbisschop in Vlaams-Brabant.

Op Allerheiligen en tot 9 november komen duizenden gelovigen een ex-voto offeren in de kapel. Marie-Jeanne Juchtmans heeft deze unieke traditie decennialang in ere gehouden. Zij verdient de eer om uit te leggen wat ex-voto’s zijn en wat hun betekenis is. (filmpje) En wat ons betreft verdient ze daar minstens ook een cultuurpenning voor.

Deken Van Meerbergen houdt ook een andere oude traditie levend. De dierenwijding lokt steeds meer dierenliefhebbers. De deken maakt er een eenvoudige maar bijzonder charmante plechtigheid van. En Marie-Jeanne staat ook hier klaar om de zaak op het juiste spoor te houden. (foto’s)

Geef een reactie