Nieuw concept doet Kaarskensprocessie herleven

Pastoor Luc Van Hilst greep vorige zondag terug naar de fundamenten van de kaarskensprocessie. De Mariahal werd uit het parcours geschrapt en de processie trok, zoals het eeuwenlang gebeurde, in een cirkelbeweging rond de basiliek. De stoet pelgrims vertrok ook niet langer via een van de smalle zijweggetjes maar benutte volop de breedte van het voorplein. Daar eindigde de processie ook met een kort gebed.

Moeder Maria zag dat het goed was en ze zorgde voor ideale omstandigheden. Geen miezerig wolkje aan de hemel te bespeuren. Scherpenheuvel genoot volop van een gouden herfstzon.

Niet alleen het parcours zag er anders uit. De harmonie kwam de krakende geluidsinstallatie vervangen en dat zorgde voor veel meer authenticiteit. De 467 bedevaarten die dit jaar naar het maria-oord afzakten werden symbolisch meegedragen onder vorm van grote plaat met 467 kaarsen.

De opstelling van de processie kon door deze ingreep in veel comfortabeler omstandigheden gebeuren, zonder het gewriemel van kaarsenbrandende gelovigen. De aanwezigen hadden ook veel meer ruimte om mee te leven met de gezegende sfeer die de passage van het mariabeeld oproept.

Het slot van de processie verliep opvallen gedisciplineerd en sereen. Pastoor Luc Van Hilst straalde toen hij het beeld van Maria op de met bloemen omgordde sokkel plaatste. Monseigneur Koen Vanhoutte nam het slotgebed voor zijn rekening.

Het nieuwe concept van de kaarskensprocessie is een verademing  tegenover de krampachtige vertoning die de optocht de laatste jaren geworden was. Het zet het slotevent van het bedevaartseizoen op weg naar het laatste decennium voor de viering van het 400-jarig bestaan. Het seizoen zit erop. De kramen worden een paar maanden opgeborgen. Het dorp is weer even van de Scherpenheuvelaars.


Je kan hier een paar typerende foto’s bekijken. Er staan echter meer dan 600 foto’s van de Kaarskensprocessie op de pagina Hola Processie. 

Fotografie | Wim Vanhelmont – Bert Swinnen – Hedwig Neesen


 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie