Monumentale schilderijen in de basiliek in ere hersteld

In de basiliek van Scherpenheuvel worden de zeven monumentale schilderijen van barokschilder Theodoor van Loon in ere hersteld. Van Loon was een tijdgenoot van Rubens en tijdens zijn leven was hij ongeveer even populair. De faam van Van Loon brokkelde echter af omdat hij vooral in opdracht van kloosters en kerken werkte en bijna geen werken maakte voor privéverzamelaars. Hij was een zeer vroege volger van Caravaggio en bleef te lang in die specifieke stijl hangen waardoor hij ook in de zeventiende eeuw al enigszins gedemodeerd werd.

Tenhemelopneming is absoluut meesterwerk

Het absolute meesterwerk van Van Loon is de cyclus van zeven schilderijen over het leven van Maria die hij speciaal voor de basiliek van Scherpenheuvel schilderde. Het hoogtepunt van die cyclus is het grote altaardoek De Tenhemelopneming van Maria. In de zijkapellen wordt dan telkens een andere fase uit het leven van Maria uitgebeeld.

Pastoor Palmaerts liet schilderijen verplaatsen

Het is uniek dat deze collectie nog steeds in zijn oorspronkelijke locatie hangt maar conservator Michaël Hanne ontdekte wel dat de doeken in de kerk verplaatst werden. De werken hingen oorspronkelijk kruiselings tegenover mekaar. Wie het leven van Maria chronologisch wilde volgen, moest de middenbeuk telkens kruisen. In 1938 liet pastoor Palmaerts de werken in volgorde hangen maar dat heeft ook een negatief aspect. De lichtinval op de doeken klopt namelijk niet meer.

Meer duiding voor bezoekers

Het ensemble van de 7 schilderijen wordt nu ter plekke geconserveerd en van speciale belichting voorzien. Ook worden de kunstwerken in de basiliek beter toegankelijk gemaakt voor de bezoekers. Er komt een aanraakscherm met extra informatie over de schilder, het schilderij en waarom het daar nu juist hangt. Via audio-en video kan de bezoeker de schilderijen beter beleven. Dit kadert in het project ‘Vlaamse Meesters in Situ’ van Toerisme Vlaanderen, georganiseerd door vzw Openbaar Kunstbezit Vlaanderen. De ganse operatie moet afgerond zijn tegen 9 oktober. Daarna zijn de kunstwerken en de nieuwe media toegankelijk voor het publiek. Op 16 november organiseert BOZAR een uniek avondconcert in de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel, met muziek uit de tijd van Theodoor van Loon gebracht door het Utopia ensemble.

Geef een reactie