Bedrijven plukken technische profielen weg uit school

Technologiebedrijven zijn permanent op zoek naar knappe koppen maar ook handige vakmannen moeten niet lang naar een toffe job zoeken. Dat het technisch onderwijs plots trendy is, werd donderdagavond duidelijk tijdens de VIP-avond van scholengroep KSD. Daar waren een vijftigtal bedrijfsleiders en human-resources verantwoordelijken van bedrijven uit de regio aanwezig. De leerlingen uit de studierichtingen elektromechanica, industriële wetenschappen, mechanische vormgevingstechnieken, lassen-constructie en houtbewerking stelden hun eindwerk voor en daar waren opmerkelijke projecten bij. In de afdeling hout had Wout Broos een complete sauna in mekaar geknutseld. Hij kreeg daarbij hulp van Chieron Haerden. “Die komt bij ons in de tuin te staan”, zei Wout. In de afdeling industriële wetenschappen speelde Emiel De Baets in op de actualiteit. Hij ontwikkelde een systeem voor doellijntechnologie, iets wat op het WK-voetbal in Brazilië al een paar keer voor duidelijkheid moest zorgen.  Bij mechanische vormgeving viel een fiets op waar de bestuurder achteraan en met vooraan plaats voor twee kinderen. “Ouders kunnen hun kinderen voor zich zien waardoor ze meer controle hebben”, zeggen Jari Ponsaerts en Joche Verbiest.

Tijdens de rondleiding werden er heel wat kaartjes uitgewisseld tussen studenten en mensen uit het bedrijfsleven. “Onze lassers zijn nu al bijna allemaal zeker van een job”, zegt technisch-adviseur coördinator Ken Vanmechelen. “Maar ook in de andere afdelingen kregen veel studenten al aanbiedingen.”

“Onze school wil de profielen klaarstomen waar het bedrijfsleven nood aan heeft”, zegt directeur van KSD Els Claes. “Op netwerkavonden zoals deze krijgen we heel wat informatie om dat nog beter te doen.” Het aantal leerlingen in de technische afdelingen steeg met 20% en ook de instroom van meisjes neemt opvallend toe. “Volgend jaar starten we ook met een aanbod duaal leren”, zegt Els Claes. “De studenten volgen deels les maar ze draaien ook mee op de werkvloer van een bedrijf.”

KSD heeft een masterplan klaar om de praktijklokalen tijdens de volgende vijf jaar volledig te moderniseren. “Een goede infrastructuur is cruciaal maar we werken niet alleen aan technische vaardigheden”, zegt coördinator Bruno Leys van KSD. “Ook een correcte attitude is belangrijk om te presteren op de werkvloer.”


Je staat op een van deze foto’s en je wil die graag gratis en in hoge resolutie. Schrijf in voor onze nieuwsbrief. Mail ons met de vermelding Hola Que Tal. Vergeet ook niet om het nummer van de foto die je wil te vermelden)


 

Geef een reactie