Rudy Borremans bevestigt zijn vertrek uit het dekenaat Diest

Tijdens de gemeenteraadszitting van maandag 18 juni werd het kerkenplan in Diest besproken en goedgekeurd. Tijdens het debat daarover beweerde raadslid Mario Kemps (N-VA) dat priester Rudy Borremans de situatie in Diest beu was en zou vertrekken als pastoor van Kaggevinne. Burgemeester Jan Laurys (DDS) leek dat te ontkennen maar hij was niet erg duidelijk in zijn reactie. Ook deken Felix Van Meerbergen hield aanvankelijk de boot af maar hij liet uiteindelijk verstaan dat ook hij het gerucht over het vertrek had opgevangen. Van Meerbergen heeft vandaag een onderhoud met Rudy Borremans.

Rudy Borremans bevestigt vertrek begin september

Priester Borremans heeft zonet aan Hola Hageland bevestigd dat hij inderdaad opstapt en een andere missie zal aanvaarden. “Een maand geleden heb ik een schrijven gericht aan de kardinaal waarin ik mijn positie in Diest in vraag stel”, zegt Rudy Borremans. “Ondertussen heb ik een verkennend gesprek gehad over een nieuwe benoeming. Mijn medewerkers heb ik op de hoogte gebracht van mijn keuze. De gemeenschap daarentegen heb ik nog niet geïnformeerd.”

Priester Borremans bevestigt verder dat hij allicht begin september reeds, het dekenaat Diest verlaat. Het is voorlopig niet duidelijk wat zijn nieuwe bestemming zal zijn.

Borremans wordt bijzonder geapprecieerd

Rudy Borremans werd aan het einde van de jaren negentig door de toenmalige aartsbisschop Godfried Danneels geschorst omdat hij publiek een relatie had met een man. Het was verrassend genoeg de als zeer conservatief gepercipieerde aartsbisschop André Léonard die de priester opnieuw pastoraal werk liet doen. In 2010 kwam Rudy Borremans naar Diest waar hij deel werd van het team van deken Felix Van Meerbergen. In de praktijk werkte pastoor Rudy vooral in deelgemeenten Kaggevinne en Schaffen-Vleugt. In die twee lokale gemeenschappen wordt de pastoor bijzonder geapprecieerd. Zijn vieringen lokken weer meer volk naar de kerk en er komen zelfs gelovigen uit andere gemeenten naar de diensten die Rudy Borremans leidt. Zeker voor Kaggevinne is zijn vertrek een groot verlies. De discussie over de eventuele herbestemming of nevenbestemming van de kerk en de pastorie weegt al maanden op de publieke opinie. Er zijn ernstige bouwfysische problemen met het kerkgebouw maar ook met de pastorie en de instandhouding ervan dreigt een financiële uitdaging te worden.

Geef een reactie