Letse kampioen wint DDHH2018

Het nieuwe concept van Dwars door het Hageland legde de focus volledig op de driehoek Aarschot, Scherpenheuvel-Zichem, Diest. Tienen, dat zich bij de eerste editie opwierp als een concurrent voor Diest om de aankomst te organiseren, deed niet meer mee. Organisator Nick Nuyens koos er voor om de wedstrijd te laten eindigen in een lussensysteem. Het gevolg was dat de renners viermaal passeerden in het centrum van de basiliekstad en aan het wielerdorp rond de Maagdentoren. Ook op de citadel van Diest waren vier passages en daar was ook de finishlijn getrokken. De Letse kampioen Krists Neilands (Israel Cycling Academy) zette een straffe prestatie neer en kwam solo aan in Diest. Bij het ingaan van de laatste plaatselijke ronde was Neilands nog in het gezelschap van Sean De Bie. Die wilde de wedstrijd absoluut winnen uit eerbetoon voor Michael Goolaerts, de ploegmaat van De Bie die overleed tijdens Parijs-Roubaix. De Bie reed echter lek en kon niet meer terugkeren. Neilands reed even later ook lek maar hij kon wel vooruit blijven. Topspurter Elio Viviani werd 2de en Gianni Vermeersch 3de. Die twee maakten ook al deel uit van de kopgroep die bij het begin van de wedstrijd wegreed. Mathieu van der Poel startte opvallend gretig maar hij viel later helemaal terug.

Neilands is misschien wat minder bekend maar dat zou snel kunnen veranderen. In Milaan-San Remo gooide hij het beslissende bommetje door uit het selecte peloton weg te spurten op de Poggio. De Let was daarmee het ideale mikpunt voor de latere winnaar van de Primavera, Vincenzo Nibali.

Je kan meer dan 200 foto’s bekijken over het spektakel in en rond de wedstrijd op Hola Zomert. 

Geef een reactie