De Folkies komen

De ruimere regio rond Diest lijkt een broedplaats voor muzikaal talent. Nogal wat bekend rock- en popvolk heeft zich de voorbij decennia laten inspireren aan de boorden van de Demer. Heel uiteenlopende genres ook. Zijne ruigheid Guy Swinnen en zijn Scabsmaat Frank Saenen maar ook popdiva Liliane Saint Pierre en rijzende ster Jasper Erkens.

Het profiel van die muzikale community lijkt echter te veranderen. De liefhebbers van folk drukken momenteel stevig hun stempel op het Hageland. Dat heeft onder meer te maken met de aanwezigheid van een paar erg bekende koppen uit het folkwereldje. Pascale Rubens en Toon Van Mierlo bijvoorbeeld. Zij wonen in de groene omgeving van Hezerheide in Schaffen. Het koppel speelt onder meer bij Naragonia, een folkband die in West-Europa zeer hoog staat aangeschreven.

Effect op de muzikale agenda

De aanwezigheid van nogal wat schoon volk uit de folkscene heeft effect op het aanbod aan activiteiten in de regio. Het Merodefestival zet ieder jaar het kruim van het genre gedurende vier dagen op diverse podia. Organisatoren Jochen Smets en Bart Aerts hebben de juiste relaties om internationale toppers naar Diest en omstreken te halen. In 2016 zeulde de Welshe artieste Julie Murphy haar collega Sam Kelly mee. Zij zetten een magische avond neer in de ruïne van de Sint-Janskapel. Dit jaar sloten Kevin Seddiki en Michel Godard het festival af samen met de Vlamingen Maarten Decombel en Stefan Bracaval. De avond was bedoeld voor een eerder besloten publiek maar zij die er waren gaan het nooit vergeten.

Een paar weken geleden konden de folkies een weekendlang uit de bol gaan tijdens Dafodil, een folkfestival met boombal in Freinetschool De Pit in Diest. Basisschool Onze-Lieve-Vrouw in Scherpenheuvel schrapte haar schoolfeest en organiseerde een boombal. Nou, niet echt eigenlijk. Ze noemden het een boembal omdat ze vreesden dat het begrip beschermd was en ze deden vooral aan volksdansen, afgewisseld met een shakende twist en zelfs wat in-line danspasjes. Maar toch, de impact is er!

 

 

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Vethno

Vorig weekend zakten een zestigtal fans van ethnische dans en muziek af naar De Wiekslag in Schaffen. Wim Claeys organiseerde daar Vethno. De basis van het concept is in feite Ethno, een reeks jongerenkampen over folkmuziek die wereldwijd plaats vinden. Eenmaal de dertig gepasseerd speel je echter niet meer mee – letterlijk zelfs – en er is geen echt alternatief. Daarom startte Claeys met V(eteran)Etno. Niks moet, iedereen leert van iedereen, samen koken en samen ervaringen en technieken delen. Het concept is eenvoudig en het werkt. Wij zijn alvast fan geworden van het folkgebeuren. Het is eerlijk, creatief, verdraagzaam en ecologisch. De folkies, ze zijn welkom in het Hageland.

Geef een reactie