Extra verkeerslichten aan bouwproject De Torens moeten veiligheid garanderen

Aan de kruising van de Leuvensesteenweg met de Albertlaan en de Leuvensestraat in Aarschot, staan sinds afgelopen donderdag verkeerslichten. Die verkeerslichten moeten het werfverkeer van bouwproject De Torens in goede banen leiden en de veiligheid van de weggebruiker, vooral die van fietsers en voetgangers, garanderen. De lichten zijn een gezamenlijk initiatief van het stadsbestuur, de politie en projectonwikkelaar Dyls.
De lichten blijven de komende 4 à 5 jaar in gebruik, tot aan de oplevering van De Torens. Nadien wordt geëvalueerd of ze permanent zullen blijven.
Project De Torens
Op de voormalige terreinen van wijnhandel Geens langs de Leuvensestraat bouwt projectontwikkelaar Dyls een nieuwe stadswijk met 249 appartementen, winkel- en kantoorruimtes en ondergronds een grote publieke parking. Een project van deze omvang vraagt om een goede organisatie, waaronder een vlotte en veilige verkeersafwikkeling. Op piekmomenten neemt het werfverkeer van en naar de bouwplaats immers sterk toe.
Extra aandacht voor schoolgaande kinderen
Op vraag van het stadsbestuur en de politie investeert Dyls daarom in een aangepaste verkeerslichtenregeling aan de kruising van de Leuvensesteenweg met de Albertlaan, de Leuvensestraat en de werfinrit ter hoogte van het Orleanshof. Dat moet het verkeer in goede banen leiden en de veiligheid van alle weggebruikers garanderen. “We doen dat in het bijzonder voor de vele schoolgaande kinderen die er dagelijks te voet of met de fiets passeren”, verduidelijkt schepen van Mobiliteit Annick Geyskens.
Algemene werking van de verkeerslichten
In totaal staan er zes verkeerslichten voor autoverkeer, fietsers en voetgangers. De lichten voor auto’s en fietsers knipperen standaard oranje, de voetgangersregeling staat steeds op groen. Auto’s, fietsers en voetgangers kunnen dan zoals gewoonlijk het kruispunt gebruiken. De oranje knipperlichten zijn wel een waarschuwing om de snelheid te matigen en extra aandachtig te zijn.
Werfverkeer richting bouwplaats
Het werfverkeer rijdt steeds vanaf het Kapitein Gilsonplein via de Leuvensesteenweg richting de werfinrit aan het Orleanshof. Op de Leuvensesteenweg staat een detectiesysteem dat lange voertuigen, zoals een betonmixer of vrachtwagen maar ook bussen van De Lijn, signaleert. Als zulke voertuigen passeren, springen de verkeerslichten voor voetgangers en fietsers op het kruispunt op rood. Zij mogen de Leuvensesteenweg dan niet oversteken via het bestaande zebrapad en ook niet via de werfinrit ter hoogte van het Orleanshof kruisen richting Bonewijk. Op die manier kan werfverkeer veilig de werfplaats indraaien. Het overige autoverkeer op het kruispunt blijft gewoon mogelijk.
De verkeerslichten zijn ook manueel regelbaar.
Wanneer werfverkeer tijdelijk toeneemt, tijdens betonstorten bijvoorbeeld, zal de aannemer de lichten zelf kunnen regelen. Dat vermijdt onnodige opstoppingen. Doordat er op drukke momenten ook effectief iemand op het kruispunt aanwezig is, is er bovendien extra aandacht voor de dode hoek bij vrachtwagens.
Werfverkeer staduitwaarts
Voor het werfverkeer dat de werfzone wil verlaten, staat het verkeerslicht standaard op rood. De roodfase duurt ook langer dan gebruikelijk. Dat is bewust gedaan om het werfverkeer zo veel mogelijk te groeperen. Wanneer het verkeerslicht uiteindelijk op groen springt, krijgen auto’s, fietsers en voetgangers rood en kan het werfverkeer de site verlaten richting Leuvensesteenweg.
De werking van de verkeerslichten wordt de komende weken opgevolgd en waar nodig bijgestuurd.