Burgerstuurgroep coördineert asbestafbouw

Tot de jaren 1990 leek er geen vuiltje aan de lucht met het gebruik van golfplaten, leien en schoorsteenpijpen die asbest bevatten. Tussen 1998 en 2001 werd het in de bouw erg populaire materiaal zo goed als volledig verboden. Blootstelling aan asbest bleek de oorzaak voor een reeks ernstige ziektes en kan onder meer longkanker tot gevolg hebben.

Asbest werd echter decennialang massaal gebruikt en Vlaanderen ligt nog vol met golfplaten en pannen waar het gevaarlijke spul in zit. In Diest werden de daken van meer dan honderd huizen in een sociale woonwijk van Diest Uitbreiding, de zogenaamde wijk van Poelske, vervangen om ze te zuiveren van asbest. In Scherpenheuvel werd vorige week de vroegere feestzaal van frituur Miami op de Mannenberg gesloopt. Het omvangrijke dak werd ontmanteld door een gespecialiseerde firma omdat de dakpannen asbest bevatten.

Burgerstuurgroep organiseert asbestafbouw

De Vlaamse Regering heeft samen met OVAM een asbestafbouwbeleid uitgewerkt om Vlaanderen tegen 2040 volledig asbestveilig te maken. Om het asbestafbouwbeleid te ondersteunen, richt Interleuven samen met 16 steden en gemeenten een burgerstuurgroep op om een samenaankoop te organiseren voor de verwijdering van asbesthoudende bouwmaterialen van niet-bewoonde gebouwen. Het gaat over de gemeenten Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boutersem, Geetbets, Herent, Holsbeek, Keerbergen, Lubbeek, Opwijk, Oud-Heverlee, Rotselaar, Tienen, Tremelo en Zoutleeuw 

Inwoners van die gemeenten kunnen zich kandidaat stellen om in de stuurgroep te zetelen. Interleuven zal voor de administratieve en logistieke ondersteuning en begeleiding van de stuurgroep zorgen. De burgerstuurgroep start in juni ’19. Inschrijven kan via https://extranet.interleuven.be/asbestverwijdering.

Geef een reactie