Vader en zoon plaatsen kerstkaarsjes op graven van gesneuvelde burgers en soldaten

Wim Van Geel en zijn zoon Yorben hebben zich al langer vast gebeten in de herdenking van de gesneuvelde Belgische soldaten uit de twee grote wereldoorlogen. Op kerstavond pakten ze uit met een verrassend mooie geste die hopelijk een vonk is voor een veel grotere actie volgend jaar.

Wim kwam toevallig in contact met het initiatief van de Nederlander Dick Jansens. Die deed in 2015, vier dagen voor Kerstmis, een oproep om kaarsjes te branden op het graf van de gesneuvelde soldaten in zijn woonplaats. Hij plaatste zijn oproep op Facebook en dat veroorzaakte een olievlek van reacties. Op 140 begraafplaatsen in Nederland gingen mensen kaarsen plaatsen bij de oorlogsgraven. In 2016 werden dat er 263, in 2017 al 284 en dit jaar werden op meer dan 300 begraafplaatsen kaarsjes geplaatst.

Ook in België lijkt de traditie van de grond te komen maar het gebeurde tot op heden enkel voor buitenlandse soldaten. Wim en Yorben wilden daar iets aan doen. Omdat Aarschot zwaar heeft geleden tijdens de eerste wereldoorlog deden ze een aanvraag om daar een herdenking te organiseren. De beheerder van de facebookgroep Ge ze van osschot zette mee zijn schouders onder de actie en dat leverde op. Op 24 december om 17 uur kwamen een twintigtal mensen naar het kerkhof in Aarschot en samen met Wim en Yorben plaatsten ze een honderdtal kaarsen bij de graven van gesneuvelde Belgische soldaten en burgerslachtoffers. Volgend jaar hopen Wim en Yorben dat de actie op meerdere plaatsen kan georganiseerd worden.

Geef een reactie