Nieuw wandelnetwerk Demer en Dijle

Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde, met steun van Toerisme Vlaanderen, een nieuw wandelnetwerk van 340 km in 10 gemeenten van de Groene Gordel en het Hageland.

‘De Demer meandert door het heuvelende Hageland naar haar monding in de Dijle nabij de rockweide van Werchter. Deze twee belangrijke rivieren inspireerden ToerismeVlaams-Brabant tot het ontwikkelen van het wandelnetwerk Demer en Dijle, samen met de gemeenten Steenokkerzeel, Kortenberg, Kampenhout, Boortmeerbeek, Herent, Haacht, Keerbergen, Rotselaar, Begijnendijk en Aarschot.

Knooppunten

Het principe van knooppunten is ondertussen gekend bij de fietsers en wandelaars in Vlaanderen. Elk kruispunt van 2 of meer wandelwegen krijgt een uniek nummer. Op de wandelkaart staan alle trajecten en de nummers van de knooppunten. De wandelaar stippelt zelf zijn wandeling uit en bepaalt deafstand aan de hand van de kilometeraanduiding op de kaart. Tijdens de wandeling volg je de bewegwijzering van knooppunt naar knooppunt.

Wandelkaart met extra info

De wandelkaart bevat nog meer informatie. Men kan trajectenkiezen in functie van de ondergrond: verhard, onverhard tot semi-verhard en kassei. Rolstoeltoegankelijke trajecten worden aangeduid met een speciaal symbool. Dankzij de vele adressen op de kaart maakt men al snel van een wandeltocht een belevingsvolle activiteit. In de infogids staan ook 8 suggestieroutes.

Toerisme Vlaams-Brabant vertrekt bij de ontwikkeling van een nieuw wandelnetwerk altijd vanuit het bestaande wandelaanbod. Deze bestaande wandelingen zijn mee opgenomen in het netwerk en liggen vanaf nu opknooppunten, 213 in totaal.

In de periode van september tot november zijn er voor dit netwerk 334 nieuwe houten palen geplaatst en 3.239 nieuwe bordjes gehangen. Bovendien worden 12 startplaatsen verspreid op het netwerk voorzien van een overzichtsbord.

Verbinding met andere wandelnetwerken

Verder takt het wandelnetwerk Demer en Dijle via Boortmeerbeek en Steenokkerzeel op 5 plaatsen aan op het netwerk van deBrabantse Kouters, dat in september werd geopend.

Via Aarschot, Rotselaar en Leuven kan men naadloos doorwandelen op de bestaande wandelnetwerken Hagelandse Heuvels en De Merode.

Het systeem van knooppunten is ook een succesverhaal voor deonline routeplanners en de wandelapps. Wandelaars die liever hun route op de computer plannen en met hun smartphone op stap gaan, kunnen dit ook al op het wandelnetwerk Demer en Dijle. Het netwerk staat al online op de wandelrouteplanner en op de wandelknooppuntapp.

De infogids en de kaart van het wandelnetwerk Demer en Dijle zijn vanaf begin december te koop in de boekhandels en toeristische infokantoren of via http://www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

Bekijk het wandelnetwerk digitaal via www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelrouteplanner  of download de app via www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelapp. Het project werd mogelijk gemaakt dankzij de cofinanciering van ToerismeVlaanderen.

Geef een reactie