Voorbarige voordracht André Peeters zorgt voor complexe situatie in Aarschot

Toekomstig burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten kondigt vandaag aan dat de coalitie tussen Open VLD, sp.a en N-VA bijna klaar is met een visietekst voor het volgende stadsbestuur. Later deze week bekijken alle partners wie ze afvaardigen naar het schepencollege.

De installatie van de nieuwe gemeenteraad in Aarschot zal echter niet op de gebruikelijke manier kunnen gebeuren. In aanloop naar de verkiezingen sloten CD&V en sp.a immers een voorakkoord. Als onderdeel daarvan tekenden ze een voordrachtsakte om huidig burgemeester André Peeters opnieuw aan te stellen in zijn functie. De kiezer schudde de kaarten echter anders. CD&V en sp.a haalden niet voldoende stemmen om een meerderheid op de been te brengen. Ondertussen werd CD&V naar de oppositie verwezen en is de voordracht van André Peeters zonder voorwerp.

Die voordracht veroorzaakt echter voor een complexe administratieve situatie. Normaal gezien is de aanduiding van de nieuwe burgemeester het begin van een nieuw bestuur. In Aarschot zal die aanduiding pas later na de installatie van de nieuwe gemeenteraad kunnen gebeuren. Eerst zal de Vlaamse Regering immers nog moeten vaststellen dat de akte die André Peeters heeft voorgedragen als nieuwe burgemeester niet voldoende handtekeningen telt. Pas daarna kan de nieuwe burgemeester voorgedragen worden. Er komen ook twee opeenvolgende gemeenteraden begin januari 2019 om het nieuwe schepencollege te installeren. 

De nieuwe meerderheid heeft aan de uittredende ploeg gevraagd om ‘voorzichtig’ bestuur te respecteren en geen beslissingen door te duwen waar de nieuwe, door de kiezer gemandateerde ploeg, het niet mee eens is. Zij willen onder meer extra voorzichtig zijn met nieuwe aanwervingen of statutaire benoemingen.

Geef een reactie