Maretours legt de boeken neer

De raad van bestuur van Maretours uit Rillaar heeft gisteren beslist om de boeken neer te leggen. De reisketen heeft 19 kantoren in Vlaanderen en Brussel. Met ongeveer 26 miljoen euro omzet behoort Maretours tot de grootste spelers in zijn sector.

Sunair stapt in

Het echtpaar Marie-Jeanne Van Camp en Michiel Janssens startten het reisbureau in 1985 op. Maretours zocht specifieke niches op en werd specialist in sportvakanties, citytrips en wintervakanties. Om de snelle groei te kunnen volgen stapte het toenmalige Sunair in het kapitaal. Sunair verwierf 49% van de aandelen, de stichters behielden de meerderheid met 51%.

Drie aandeelhouders

Sunair stopte in 2001 en het huidige Thomas Cook België nam de minderheidsparticipatie over. Vorig jaar kwam de holding VACA in het kapitaal. De aandelen werden opgedeeld in drie gelijke delen van 33,3%. VACA is het moederbedrijf boven Vayamundo. Voorzitter van VACA Stefaan Vanthourenhout en gedelegeerd bestuurder Jo De Bock werden bestuurder bij Maretours.

Zaakvoerders aan de kant geschoven

Het is een publiek geheim dat de verstandhouding tussen de oprichters enerzijds en VACA en Thomas Cook België anderzijds, niet meteen goed is. Marie-Jeanne Van Camp en Michiel Janssens werden dit jaar als zaakvoerder aan de kant geschoven en vervangen door een interim manager. Die heeft deze week alle kantoren gesloten. De keten zou meer dan 10 miljoen euro schulden hebben.

Op de website van Maretours staat een landingspagina die de klanten doorverwijst naar het Garantiefonds Reizen (GfG). De keten heeft meer dan 30 personeelsleden. Hun toekomst is hoogst onzeker.

Geef een reactie