Stabat Mater – Händel orgelconcerto | Kapellmeister

In deze podcast plaatsen Marieke Vos en Denis Roosen, de twee oprichters van Kapellmeister, Stabat Mater, het meesterwerk van Giovanni Battista Pergolesi, in een historisch perspectief. Ze gaan ook in op de emotie en de complexiteit van het werk. In het tweede gedeelte hebben we het over het ensemble Kapellmeister zelf. Zes briljante muzikanten, voor de gelegenheid aangevuld met twee internationaal gereputeerde toppers.

Vrijdag 22 april 2022 | Abdij Averbode

Op vrijdag 22 april 2022 brengt het barokensemble Kapellmeister een uitvoering van Stabat Mater, het meesterwerk van Giovanni Battista  Pergolesi (1710-1736).

Dit unieke concert vindt plaats in de kerk van de abdij van Averbode.

Het concert begint om 20.00 uur.

Programma

Georg Friedrich Händel (1685-1759)
Orgelconcerto in g, HWV 291
Adagio – Allegro – Adagio – Allegro
Denis Roosen, orgel solo
Kapellmeister

Georg Friedrich Händel
Aria “Ombra Mai Fu” (uit de opera Serse)
Rob Cuppens, contratenor
Kapellmeister

Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736)
Stabat Mater
Kristien Nijs, sopraan
Rob Cuppens, contratenor
Kapellmeister

Kapellmeister

Kapellmeister werd in 2018 opgericht door organist/klavecinist Denis Roosen en violiste Marieke Vos.
Het ensemble brengt vooral Duitse barokmuziek. Dat doen ze op een verfrissende manier maar altijd met respect voor de historische context van de stukken. De optredens van Kapellmeister staan voor ontroering en reflectie, spektakel en verwondering. Het reflecterende karakter van het woord in de solocantates en het concerterende element in de kamermuziek garanderen het evenwicht tussen het religieuze en het profane, tussen het meditatieve en het concertante. Het brengt de voornaamste muziekvormen uit deze periode tot leven: concerto, sonate, suite en cantate.

Kapellmeister bestaat uit zes muzikanten maar voor de opvoering van Pergolesi’s Stabat is de bezetting opgehoogd naar acht muzikanten. Contratenor Rob Cuppens en contrabassist Jens Similox-Tohon vervolledigen het ensemble.

De muzikanten

Denis Roosen

Denis Roosen is klavecinist en stichter van het barokensemble Kapellmeister. Daarnaast is hij actief als begeleider/continuo-speler in diverse ensembles. Enkele van zijn composities zijn uitgegeven bij Euprint. In 2019 werd hij 2e laureaat van de internationale compositiewedstrijd rond het Doe-orgel Kids, categorie ‘ensemble’. 

Na studies te Hasselt (1e prijs v/d Rederijkerskamer ‘De Roode Roos’) volgde Denis Roosen hogere muziekstudies aan de LUCA School of Arts Campus Lemmens te Leuven. Hij behaalde er masterdiploma’s voor orgel, klavecimbel en kamermuziek met grootste onderscheiding voor de drie recitalexamens.

Zijn belangrijkste docenten waren Peter Pieters en Luk Bastiaens voor orgel en Kris Verhelst voor klavecimbel & basso continuo. Kamermuziek volgde hij onder meer bij Koen Dieltiens, Bart Coen, Makoto Akatsu en Erik Van Nevel. Aanvullende meestercursussen en privélessen orgel in binnen-en buitenland bij Elke Völker, Louis Robilliard, Leo Van Doeselaar, Luc Ponet en Diego Innocenzi. Voor klavecimbel bij Jacques Ogg, Bart Jacobs en Christophe Rousset.


Marieke Vos

Marieke Vos is de violiste van Kapellmeister. Ze is ook als vioollerares verbonden aan het Slac/Conservatorium Leuven. Ze is verder ook actief in onder meer in  ‘BachPlus’, ‘Quadro Viegas’, ‘Il Gardellino’, ‘Ensemble a’, ‘Musica Gloria’ en ‘Ricercar Consort’.

Marieke studeerde viool aan het conservatorium van Mechelen en vervolgens aan de LUCA School of Arts Campus Lemmens te Leuven. Ze behaalde een master viool bij Bernadette Bracke en een master kamermuziek bij Roel Dieltiens. Ze zette haar opleiding voort bij Elisa Kawaguti en Nico Baltussen en volgde verscheidene meestercursussen. Ze speelde mee in (kamer)orkesten als de ‘Beethovenacademie’, ‘Het Kamerorkest’ en ‘Le Concert Olympique’.

Aan de LUCA School of Arts campus Lemmens behaalde Marieke verder een master barokviool bij Makoto Akatsu en ze volgde les bij o.a. Sigiswald Kuijken, Erik Van Nevel, Kris Verhelst en Bart Coen. ​

Marieke Vos bespeelt een barokviool van de Duitse bouwer Leonhard Maussiel, Nürnberg ca. 1730.


Kristien Nijs

Kristien Nijs is de vaste sopraan van Kapellmeister en ook van het Vlaams Radiokoor o.l.v. Bart van Reyn. Ze kreeg haar passie voor oude muziek in het Atelier Oude Muziek bij Erik van Nevel. Ze was lid van gereputeerde ensembles als Bachplus o.l.v. Bart Naessens, Psallentes o.l.v. Hendrik van den Abeele en La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken.

Kristien volgde zanglessen in Diest. Ze zette haar opleiding verder aan de LUCA School of Arts campus Lemmens in Leuven. Hier behaalde ze in 2015 haar Masterdiploma zang met onderscheiding bij Greetje Anthoni en Marina Smolders. In deze periode volgde ze masterclasses bij van o.a.: Maarten Koningsberger, Roberta Alexander en Nathalie Dessay.


Herlinde Verheyden

Herlinde Verheyden was gedurende 10 jaar de vaste vervanger bij het Antwerp Symphony Orchestra en ze speelde freelance bij onder meer het Hermes-ensemble, I Musici Fiamminghi en Il Novecento.
Als barokcelliste speelt ze in orkesten als Collegium Ad Mosam, Il Fondamento, Les Agrémens en het Antwerps Barokorkest. 
Herlinde is vooral actief op het vlak van kamermuziek. Ze is celliste van het Kwartz Strijkkwartet, het Tirzah Quartet en ze vormt het duo amuZe-gueule met pianiste Gill Masson.
Herlinde speelt barokcello bij Kapellmeister, het Bourdon Collectief, Euterpe Baroque Consort, RedHerring en Quadro Viegas.

Herlinde Verheyden begon haar cellostudie bij Viviane Spanoghe en ze studeerde verder bij Peter Devos aan het Stedelijk Conservatorium in Leuven. Aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen volgde ze les bij Mirel Iancovici en France Springuel. Daarnaast volgde ze masterclasses in binnen- en buitenland. Barokcello studeerde ze bij Bernard Woltèche en Hervé Douchy.


Frans Vos

Frans Vos maakte onder meer deel uit van de orkesten Collegium Instrumentale Brugense, Ricercar consort, B’Rock, Beethoven Academie, Le Concert Olympique, en de kamermuziekgroepen Ensemble Explorations, Servais Ensemble en het Ensemble Arabesque.

Bij Kapellmeister speelt hij altviool.

Na zijn studies aan de koninklijke muziekconservatoria van Brussel en Antwerpen en de universiteit van Leuven (Germaanse filologie) was Frans Vos tot 2016 docent aan de Luca school of arts- campus Lemmens te Leuven, en aan het stedelijk conservatorium te Mechelen.
Op de concertpodia is hij geregeld te zien als altviolist van het Ensor Strijkkwartet (sinds 1990), het orkest Anima Eterna (sinds 1988) en het barokensemble Kapellmeister (sinds 2018).

Frans Vos bespeelt een altviool van de Italiaanse bouwer Giovanni Paolo Maggini, Brescia ca 1630.


Maddy Lodewyckx

Maddy Lodewyckx bekwaamde zich vooral in vocale muziek (passies, cantates, oratoria…) en kamermuziek. Ze speelt als freelancer in verschillende orkesten en ensembles die zich op deze muziek toeleggen. Daarnaast richtte ze in 2006 de vioolschool Hogar Kokopelli op, waar ze zich, naast het geven van vioolles en samenspel, toelegt op het coachen en begeleiden om leerkansen te vergroten.

Maddy begon met vioolspelen in de muziekacademie van Mol. Ze zette haar studies verder in het Lemmensinstituut bij Wim De Moor, waar ze het laureaatsdiploma viool haalde en op barokviool haar eerste stappen zette bij Bernadette Bracke.

Ze behaalde daarna in het conservatorium van Antwerpen nog het masterdiploma viool bij Vegard Nilsen, en het specialisatiediploma voor orkest bij Johannes Leertouwer, bij wie ze ook barokviool volgde. Ze nam voor barokviool ook deel aan heel wat masterclasses. Zo volgde ze onder andere regelmatig les bij Midori Seiler, Jos Van Immerseel en Johannes Leertouwer. Ze deed verschillende orkeststages bij Sigiswald Kuijken en Barthold Kuijken.


Rob Cuppens

Rob Cuppens is lid van het World Youth Choir waarmee hij concerttournees heeft gemaakt door Japan, Zuid-Korea, Frankrijk, Italie, Sicilië, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Hij is ook vast lid van het Manteliusensemble van Hasselt en van het Koninklijk Harmonieorkest St. Cecilia van Kuringen, beiden onder leiding van Jos Cuppens.

Voor de opvoering van Stabat Mater komt Rob Cuppens Kapellmeister versterken als contratenor.

Rob Cuppens studeert sinds 2002  solozang bij Prof. F. Kokkelmans en trombone en baroktrombone bij Prof. H. Ries aan het Conservatorium van Maastricht. Vanaf 2007 volgt hij tevens ook zang aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij mevrouw Lena Lootens. Als voorbereiding op zijn hogere muziekstudies behaalde hij zijn eindgetuigschrift trombone met grootste onderscheiding bij docent Vic Vos aan het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans van Hasselt, alsook voor piano bij Jean-Marie Van Broeckhoven en muziektheorie (grote onderscheiding ) bij docent Jos Cuppens.


Jens Similox-Tohon

Voor de opvoering van Stabat Mater komt Jens Similox-Tohon Kapellmeister versterken als contrabassist. Jens is bassist van het Odysseia ensemble en Saxacorda (o.l.v. Rhonny Ventat) en actief als freelancer in het Nationaal Orkest van België, de Filharmonie, DeMunt/LaMonnaie, Vlaamse Opera, Symfonieorkest Vlaanderen, Brussels Philharmonic, OPRL en in het hedendaagse ensemble Ensemble 21.

Jens Similox-Tohon studeerde contrabas en jazz contrabas aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel.


Tickets

Formule | Ticket voor het concert in voorverkoop

Er zijn 300 tickets beschikbaar! Een ticket kost 25 euro.

Wil je erbij zijn?

  • Gebruik onderstaand formulier of stuur een email naar events@holahageland.net. Vermeld zeker het aantal tickets dat je wil bestellen.
  • Als we je bestelling ontvangen versturen we een betaaluitnodiging via Payconiq. Na ontvangst van je betaling ontvang je je bevestiging van je deelname.
  • PAS OP! We kennen de tickets toe in volgorde van de ontvangst van de betalingen.