Elektrische fiets | BERGAMONT E-VILLE PRO

De populariteit van elektrische fietsen staat als een paal. Alle leeftijden maar ook alle types van fietsers gaan overstag voor het elektrisch aangedreven rijwiel.  Naast de gewone stadsfiets, heb je ook mountainbikes, racefietsen en zelfs bakfietsen met een motortje. De speedpedelecs die ook boven 25 kilometer per uur worden aangedreven, lijkt vooral in het woon-werkverkeer te scoren.

Elektrische fietsen hebben uiteraard een  wat zwaarder prijskaartje en dan is kwaliteit en comfort een belangrijke overweging. Wij testen de volgende weken een paar opvallende modellen. Dat doen we in samenwerking met T-Bikes, een vrij nieuwe fietsenzaak in Bekkevoort. Tom en Nathalie hebben een verrassend aanbod fietsmerken in de overigens bijzonder knappe shop staan. Soms zijn die wat minder bekend maar de echte fietsfanaten gaan met blinkende oogjes overstag voor wat je bij hen vindt. 

Bergamont E-Ville Pro, Duitse degelijkheid en kwaliteit gekoppeld aan Amerikaanse commerciële knowhow

Onze eerste testfiets is een Bergamont E-Ville Pro. Bergamont was oorspronkelijk een Duits merk maar het is ondertussen door de Amerikaanse fietsengigant Scott opgekocht. Die Duitse roots herken je nog duidelijk. De fiets is afgemonteerd met onderdelen van topkwaliteit en hij ziet er ook fantastisch goed uit. De mooie matzwarte lak en de strakke, moderne vormgeving, geven deze fiets een stijlvol cachet. De meeste kabels zijn netjes opgeborgen in het frame. Dat frame oogt overigens erg gestilleerd en lijkt een ononderbroken geheel te vormen. Dat komt door het 
zogenaamde Box-Flange Concept waardoor de motor en de batterij, maar ook het achterste spatbord deel lijken uit te maken van het frame. 

Je kan verder lezen na de afbeelding

Opbouw frame is garantie voor comfortabel fietsen 

Bergamont heeft een Trekking-serie en een Urban-serie. De E-Ville hoort bij Urban, dat is de serie die mikt op een brede doelgroep van fietsers die vooral comfort en kwaliteit willen combineren. Het frame is unisex maar de erg speciale vormgeving zorgen ervoor dat alleen de voordelen van die aanpak overblijven. Het frame is bovendien als één deel opgebouwd in gegoten aluminium wat de stijfheid en dus het comfort maar ook de energieoverbrenging bevordert.

Eenvoud verhoogt comfort

De opbouw van de fiets is doordacht gericht op eenvoud. De bediening om de motor en het licht aan te schakelen staan mooi centraal geplaatst en zijn makkelijk handelbaar. Met je linkerduim kan je het niveau van de aandrijving bijsturen. Je kan kiezen tussen ECO, TOUR, SPORT, TURBO en WALK-ASSIST. Kortom, wat ook de omstandigheden zijn, je vindt altijd het juiste niveau.

De fiets wordt aangedreven tot 25 km/uur maar wie sneller gaat krijgt nauwelijks te maken met de bekende muur waar je lijkt tegenaan te duwen bij de meeste elektrische fietsen. De motor geeft even wat weerstand bij het overschrijden van die grens maar daarboven bolt de E-Ville Pro bijna alsof het een gewone niet aangedreven fiets is. Daarmee heeft Bergamont een van de belangrijkste nadelen van elektrisch fietsen ondervangen. Dat heeft alles te maken met de keuze voor een hoogperformante motor en batterij van Bosch. 

Bergamont kiest voor BOSCH motoren en batterijen

Bergamont kiest voor een Bosch Drive Unit Performance LineCX motor, een van de meest performante motoren die momenteel beschikbaar zijn en de krachtigste die Bosch in zijn gamma heeft. De motor is op een zeer knappe manier haast onopvallend ingebouwd in het frame.

Ook voor de batterij kiest de fabrikant voor een van de topmodellen van Bosch maar vooral de plaatsing van de batterij valt op. Ze staat tegen de rechtopstaande framebuis die het zadel steunt. Daar is ze makkelijk bereikbaar en is ze ook mooi geïntegreerd in het frame. De batterij kan zowel op de fiets als los opgeladen worden. Opladen duurt maximaal vier uur als ze volledig plat is. 

Naafgeïntegreerd versnellingssysteem zonder shifters

Geen shifters om te schakelen op je stuur maar een Enviolo controller die je met een lichte draaibeweging aan de rechterkant  groter of kleiner doet trappen. Ik was behoorlijk verrast door de naadloze overgang naar een andere versnelling. Een lichte beweging met de pols volstaat om het systeem geluidloos te laten bijschakelen. De Enviolo controller stuurt geen derailleur aan maar een versnellingssysteem dat in de naaf geïntegreerd is en levenslang onderhoudsvrij is. 

Rock Shox vering met lockout

De fiets beschikt over een Rock Shox Paragon afgeveerde voorvork met een lockout. Je kan de vering dus handmatig bijstellen op basis van je eigen comfortgevoel maar je kan ze ook helemaal uitschakelen. Nog een niet onbelangrijk detail. De fiets is uitgerust met een B&M LED voorlicht dat zeer helder maar ook opvallend breed schijnt.

Mooi, comfortabel en betrouwbaar

Wij hebben afgesproken met Tom van T-Bikes om een paar verschillende fietsen te testen. We gaan de Bergamont E-Ville Pro met enige tegenzin inruilen. De fiets oogt bijzonder fraai en de opbouw is doordacht handig uitgevoerd. Dat geeft niet alleen een comfortabel maar ook een veilig gevoel. Alle schakelaars staan logisch opgebouwd en je kan alles bedienen zonder dat je de focus op het rijden zelf moet verminderen. Deze fiets is extreem comfortabel en betrouwbaar en hij lost de bezwaren op waar een elektrische fiets wel vaker mee te maken krijgt. Bovendien beschik je met een opgeladen batterij over een actieradius van meer dan honderd kilometer. Voldoende om een dagje intensief rond te karren, zelfs in het heuvelachtige Hageland.