Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Reveil 2021 in Diest

november 1 @ 14:30 16:30

Hola Hageland is aanwezig op deze activiteit

Op maandag 1 november organiseert Reveil op verschillende begraafplaatsen een moment van muziek, poëzie en lokale levensverhalen. Dit jaar vindt Reveil ook voor de eerste keer plaats in Diest op het kerkhof aan de Vervoortplaats. Voor dit serene evenement zet Stad Diest haar Troostplekken mee in om rust en troost te bieden aan inwoners tijdens Allerheiligen.

Reveil

Op 1 november doorbreekt Reveil rond zonsondergang de stilte op zo veel mogelijk begraafplaatsen in België met ingetogen muziek, poëzie en lokale verhalen. Dit jaar vindt Reveil ook voor de eerste keer plaats in Diest op het kerkhof aan de Vervoortplaats. Die avond hangen mensen samen vlagjes omhoog op het kerkhof zodat ze ook de weken nadien nog wat warmte kunnen verspreiden. Dat is zo nodig tijdens de donkere winterdagen.

De Hagelandse Academie voor Muziek en Woord (HAMW), het strijkkwartet Passion4Strings en Ak’Cent zetten samen hun artistieke schouders mee onder dit ingetogen evenement. De leerlingen woordatelier brengen tekst en beeld, het strijkkwartet raakt een gevoelige snaar met haar sfeervolle kamermuziek en Ak’Cent zorgt voor kleurrijke vlagjes. Op deze vlaggetjes kunnen mensen een boodschap aan hun overleden geliefden schrijven.

Meer informatie over Reveil vind je op www.reveil.org.

Troostplek Diest

Diest breidt het initiatief nog verder uit met een moment van bezinning op de Troostplek aan de Sint-Jansruïne. Die plaats van rust en troost werd vorig jaar permanent ingericht in het kader van PlantTroost van Ferm. Tussen 14.30 en 16.30 uur organiseert de Stad er een ontmoetingsplek, waar inwoners bij elkaar troost kunnen vinden en verhalen kunnen delen. Samen warmte verspreiden met een kopje koffie of thee in hand is het doel van de namiddag. Het troostmoment wordt begeleid door muziek en woord uit het repertoire van zangeres Kathleen Vandenhoudt en oud-stadsdichter Thomas Goyvaerts.

Als aandenken ontvangen de aanwezigen het gedicht over de Troostplekken en een kaars. Net als bij het Reveilconcert op het kerkhof zullen er ook vlaggetjes van Ak’cent voorzien worden. De kaars en de vlaggetjes kunnen aan de ruïne geplaatst worden of naar Reveil op het kerkhof meegenomen worden. Vanaf 16.30 uur volgt een troostwandeling met kaarsen naar het Reveilconcert.

Inwoners kunnen ook steeds de rust opzoeken op de Troostplekken in Deurne en Molenstede.

Meer informatie over de Troostplekken vind je op https://www.samenferm.be/netwerk/planttroost/troostplekken#wat-is-een-troostplek.

Praktisch

Op voorhand inschrijven voor beide evenementen is niet nodig.

Programma:

–      14.30 uur: Ontmoetingsmoment Troostplek Sint-Jansruïne, Sint-Jansveld

–      16.30 uur: Kaarsjeswandeling naar het Reveilconcert aan begraafplaats Diest, Vervoortplaats

–      17 uur: Reveilconcert met muziek en poëzie

–      18 uur: Einde

Gratis

Stad Diest

Troostplek St.-Jansruine

Diest, + Google Maps

Geef een reactie

Geef een reactie