Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kweikersdag Tienen

oktober 10 @ 10:00 20:00

Kweikersdag: programma

Een boodschap van de Gouden Madam – 10.00 tot 10.05 uur

Een toespraak aan de bevolking van de ‘Gouden Madam’, in de volksmond ook bekend als de ‘Vliegende Madam’. Met een lach en een traan klinken we samen op onze Tiense feestdag.

Je kan de toespraak hier online bekijken op 10 oktober ’21 om 10.00 uur.

Eendenkop
Leve de Kweikersreus! – 11.00 tot 11.45 uur, 13.00 tot 13.30 uur, 15.00 tot 15.30 uurStadspark Tienen, ingang Broekstraat
Inschrijven verplichtTienen krijgt een nieuwe reus die onze geuzenaam ‘Kweikers’ eert. Met muziek, woord en dans verwelkomen we de nieuwe gigant. Om 11.00 uur is er een extra lange voorstelling met een unieke geboorteceremonie.

Tienen speelt en zingt – Namiddag

Oud College Tienen, Broekstraat 31
Inschrijven verplicht

Onze stad en regio bulkt van muzikaal talent, dat je tijdens de Kweikersdag kan ontdekken.

Programma
13.30 uur – The Swinckle Brothers

Twee broers samen op het podium! Muziek van de jaren ’50 tot nu, op hun eigen manier gebracht! Een muzikaal duo dat al bewezen heeft dat muziek en amusement in een Tiense straat best leuk en tof kan zijn.

15.20 uur – Quasiland

Quasiland is net als vele andere rusteloze burgers steeds zoekende. Als echte Belgische bricoleurs mixen ze zonder gêne stijlen en invloeden door elkaar. Van Gainsbourg en Brel naar Talking Heads en Television.

20.00 uur – The Skadillacs

Elk optreden van The Skadillacs is weer een feestje met moderne nummers die behoren tot de klassiekers van de two tone ska van o.m. The Specials, Madness, Bad Manners, The Beat en The Selecter.

Expo ‘Transformatie’ – Van 11.00 tot 18.00 uur

Oud College Tienen, Broekstraat 31
Vrij toegankelijk

Margit Loedts en Joeri Minnart tonen kunstwerken rond ‘Transformatie’, het oorspronkelijke thema van de Kweikersparade 2020. Joeri legt sporen van het verleden vast in zijn fotografische abstracties. Margit laat eenden transformeren tot Duc(k)ttaped ducks.

Drakenkop
Breekt draak Oswaldus los? – 11.00 tot 11.30 uur, 13.00 tot 13.30 uur, 15.00 tot 15.30 uur
Via Immac, Ooievaarstraat 30
Inschrijven verplicht
Oswaldus, de draak die Tienen teisterde, verdween zes jaar geleden. Hij wordt gevangen gehouden in het rijk van de Getedraken. De Drakenvrouw mist haar gevleugelde vriend. Samen met het Drakenvolk vindt ze Oswaldus in een mysterieuze enclave en probeert ze hem te bevrijden. Afwachten of het lukt.

Reuzen
Daar zijn de reuzen! – 15.00 tot 15.20 uur
Doortocht in Danebroekstraat, met zitplaatsen  
Ingang via kruispunt Broekstraat/Danebroekstraat
Inschrijven verplicht
Een ommegang in ’t klein, met grootse deelnemers! Uiteraard met de enige echte Tiense reuzen Jan, Mie, Tiske, Nieke en Siske. Onder begeleiding van jong en oud trekken ze door de straten van de stad. Beleef het vanop de eerste rij in de Danebroekstraat.

Ontdek de geschiedenis van de stadsbeiaard – 15.00 tot 16.30 uur

Gegidste wandeling
Start aan ingang Sint-Germanuskerk, Veemarkt
Inschrijven verplicht

Onze beiaard (Unesco Werelderfgoed) is een uniek instrument. Met 54 klokken is het de op 2 na omvangrijkste beiaard van het land. Tijdens deze wandeling krijg je meer uitleg over de geschiedenis, beklim je de klokkentoren, ontdek je de zolderruimtes en beleef je aansluitend het beiaardconcert vanop de eerste rij.

Vrolijke beiaardmuziek – 16.00 tot 16.30 uur

Apostelenhof, Veemarkt
Vrij toegankelijk

Stadsbeiaardier Luc Rombouts luistert de Tiense feestdag op met vrolijke beiaardmuziek. Het Tiense reuzenlied en het stadslied ‘Tienen in wit en blauw’ zullen alvast de revue passeren. Ideale luisterplekjes: het Apostelenhof of al kuierend door de stad.

Van Provinciale Normaalschool Tienen tot De Luchtballon en Tintelstroom – 16.00 tot 17.00 uur

Gegidste wandeling
Start aan ingang De Luchtballon, Sliksteenvest 1
Inschrijven verplicht

Aan het begin van de Sliksteenvest vind je een prachtig gebouw, met een unieke (school)geschiedenis. De voormalige PNT werd in 1924 in gebruik genomen voor lager en secundair onderwijs en lerarenopleiding. Lange tijd was er ook een opleiding plastische kunsten. Nadien volgde de PITO en De Luchtballon en Tintelstroom. (Her)ontdek de geschiedenis en neem een kijkje achter de bijzondere façade tijdens deze gegidste wandeling.

Kweikersetalages – Doorlopend

Binnenstad

Ook op de Kweikersdag vallen er in de winkeletalages in het stadscentrum bijzondere kunstwerken van 25 kunstenaars te spotten. Ze houden het midden tussen een eend, schaap en draak. Kan jij ze allemaal spotten? Scan de QR-codes voor een leuk extraatje!

Download hier het grondplan.

Lazuur
De Lazuur met feestelijke intrede reuzen – 17.00 tot 18.00 uurPiste achter De Luchtballon/Tintelstroom (ingang Veldbornstraat, vlak voor de bocht)
Inschrijven verplicht
Verschillende wijken en dorpen nemen het tegen elkaar op in het intussen legendarische ‘schaapdragen’. Wie heeft het mooiste schaap en de beste supporters? Welke ‘contrei’ kan het snelst zijn zelfgemaakt schaap over de eindstreep brengen en mag na afloop het ‘Gouden Vaandel’ meedragen tijdens de intrede van de Tiense reuzen? Juich en supporter mee en beleef deze Tiense traditie! Hopelijk steekt draak Oswaldus er geen stokje voor, met al die feestvreugde.

Oproep: Tienen in de blauw-witte kleuren
De organisatoren roepen alle inwoners op om hun woning in de blauw-witte stadskleuren te versieren, er een foto van te maken en deze te delen met #kweikersdag of te mailen naar kweikersdag@tienen.be. De drie mooiste huizen winnen een mand vol streekproducten ter waarde van 50 euro.
Creatievelingen kunnen zelf hun gevel aankleden, maar er zijn ook vlaggen te koop in de Streekshop, Grote Markt 6 tegen 8 euro per stuk.
Begin oktober krijgen de leerlingen van de Tiense basisscholen ook een raamtekening mee naar huis, volledig in het teken van de Kweikersdag. Bedoeling is deze in te kleuren en op 10 oktober zichtbaar voor het raam te hangen. Je kan de raamtekening binnenkort ook dowloaden via deze website.

Plattegrond activiteiten

Geef een reactie

Geef een reactie