De Geknipte Kat: test je kattenkennis

De Geknipte Kat: test je kattenkennis

De Geknipte Kat: test je kattenkennis

15 15 mensen hebben dit evenement bekeken.
Gratis

De leuke tentoonstelling “De Geknipte Kat” van Dierenwelzijn Vlaanderen toont het belang van een goede aanpak van zwerfkatten. Lize Feryn en Aster Nzeyimana vertellen je alles over katten: hoeveel nakomelingen een kat kan krijgen, waarom sommige katten een knip in het oor krijgen … Je kan ook zelf nagaan hoe goed je scoort als kattenbaasje. Geknipt voor een bezoekje met de kinderen!

  • Van 1 april t.e.m. 30 april 2023 in de bibliotheek (Grauwzustersstraat 10)

Zwerfkattenbeleid

Sinds 2012 werkt de stad samen met de vrijwilligers van Noodopvang Demerkat om het zwerfkattenprobleem op een diervriendelijke manier aan te pakken. Wilde zwerfkatten worden gevangen, onderzocht, onvruchtbaar gemaakt en behandeld tegen vlooien en wormen. Ze krijgen een oorknip en worden opnieuw uitgezet op de plaats van vangst.

Wat kan jij doen?

  • Meld een zwerfkat zonder oorknip of een nest kittens via zwerfkattendiest@gmail.com, 0491 88 87 53 of via het online formulier op www.noodopvangdemerkat.be
  • Wees extra waakzaam met een nestje jonge kittens. Neem de kittens niet zomaar weg, want de moederkat is waarschijnlijk nog in de buurt. Kittens tot een leeftijd van 6 à 7 weken kunnen goed gesocialiseerd worden. Daarom is het erg belangrijk om een nestje zo snel mogelijk te melden.
  • Word opvanggezin! De noodopvang is steeds op zoek naar een geschikte opvanglocatie voor hun katjes. Meestal verblijven ze hier 1-4 maanden. Zelfs als je enkel een aparte ruimte ter beschikking hebt, is dat prima. 
  • Heb je een stal of schuur en wil je dienen als uitzetlocatie? Ook daar kan je mee helpen!

Ook kattenbaasjes met huiskatten moeten zich houden aan de wettelijke verplichtingen.

  • Elke kat moet gesteriliseerd of gecastreerd worden voor de leeftijd van 5 maanden. Er zijn uitzonderingen voor kwekers. Elke kat die verkocht, geadopteerd of weggeven wordt, moet eerst gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Dat geldt ook als je de kat gratis weggeeft.
  • Wist je dat de stad de sterilisatiekost terugbetaalt voor mensen die onder de Europese armoedegrens vallen? De sociale dienst van Huis 30 bekijkt samen met jou de voorwaarden.
  • Alle katten moeten geïdentificeerd en geregistreerd worden in de centrale databank CatID voor ze 12 weken oud zijn. Je mag geen kat aanschaffen, weggeven of verkopen die niet geïdentificeerd en geregistreerd is. Dat geldt ook als je de kat gratis weggeeft.

Denk altijd goed na voordat je een huisdier neemt, want goed voor dieren zorgen kost tijd en geld. Op www.huisdierinfo.be wordt piekfijn uitgelegd wat elk dier nodig heeft. Toch zeker? Denk dan ook eens aan adoptie! 

Aanvullende details

-

Ga naar de volgende URL om je te registreren voor dit evenement: https://www.diest.be/tentoonstelling-de-geknipte-kat →

 

Datum en tijd

01-03-2023 @ 09:00 aan
30-04-2023
 

Evenement types

 

Evenement categorie

Share With Friends