Beleef het Hageland

DINSDAG 03.01.2023

SENIORENDAG MET VICKY AND THE GG’S
OLV KERK AARSCHOT | 13.30 UUR

VRIJDAG 06.01.2023

GUIDO BELCANTO | IN DE KRONKELS VAN MIJN GEEST
DEN EGGER SCHERPENHEUVEL| 20.00 UUR
2019 was wellicht het meest succesvolle jaar in de carrière van Guido Belcanto. Hij speelde zowat 100 concerten, werd gelauwerd in de Eregalerij van Radio 2 en bracht een driedubbele cd uit. Bovendien was er een Belpopaflevering gewijd aan Guido.
In 2020 werd alles anders. De deuren naar het podium gingen op slot. Guido trok zich terug in de Franse Pyreneeën en verbleef een half jaar in ballingschap. Het gaf zijn creatieve geest nieuwe vleugels en hij begon zowaar nieuwe liedjes te schrijven aan de lopende band.
In In de kronkels van mijn geest horen en zien we Guido met zijn band Het Broederschap zoals we hem kennen: als onze enige ware zanger van het levenslied die de onvolmaaktheid van het leven en de liefde bezingt met mededogen en humor. Is dit de wedergeboorte of de voortzetting van een uniek parcours in de Vlaamse muziekgeschiedenis? Met Guido Belcanto weet je het nooit!

BOY FROM HEAVEN (TARIK SALEH)
CINEMA PARADISO DIEST | 20.30 UUR

Adam, afkomstig uit een eenvoudige vissersfamilie, wordt toegelaten op de prestigieuze Al-Azhar Universiteit in Caïro, het epicentrum van de macht van de soennitische islam. Op zijn eerste dag sterft de grootimam, het hoofd van de instelling. Er ontstaat een gemene strijd tussen alle geïnteresseerden om de nieuwe grootimam te worden, waarin Adam willens nillens wordt meegesleurd.
Filmmaker Tarik Saleh bouwt zijn ‘Boy From Heaven’ op als zinderende spionagethriller waarbij John le Carré en John Grisham nooit ver weg zijn. Winnaar van de prijs voor beste scenario in Cannes die machtsmisbruik in Egypte heel concreet maakt. 

FILM

ZATERDAG 07.01.2023

NIEUWJAARSCONCERT ALEYDIS | SYMFONIECONCERT DE LIER
CC HET GASTHUIS AARSCHOT | 20.00 UUR

Het Aleydistheater biedt U dit jaar opnieuw de kans om het jaar feestelijk in te zetten. Het Nieuwjaarsconcert is en blijft een must voor ‘muziekminnend Aarschot’. Het Symfonieorkest De Lier, onder de deskundige leiding van dirigent Rik Gesquière, brengt dit jaar de Aarschotse soprane Ange De Wulf mee. 

NIEUWJAARSCONCERT 2023
GILDENZAAL SCHAFFEN | 20.00 UUR

Na een stilte van 2 jaar, is het eindelijk nog eens tijd om een nieuwjaarsconcert te brengen. Wij verwelkomen jullie allemaal graag op zaterdag 7/01 (20.00 uur) of zondag 8/01 (14.30 uur) in de Gildenzaal te schaffen voor een concert met een gevarieerd programma onze leiding van onze dirigent JAN NICOLAERS. Ook onze notenbalkers zullen van de partij zijn!

Kaarten (aan €10) kunnen besteld worden bij onze muzikanten, via info@fanfareschaffen.be , of via onderstaande link:
https://forms.gle/2jRPqhuEZtSMfvSZA
Op de dag zelf betaal je aan de kassa €13


KERSTBOOMVERBRANDING
CHIROWEIDE OKSELAAR | 20.00 UUR

Chiro Okselaar presents: kerstboomverbranding zaterdag 7 januari vanaf 20u🔥🎄🔥
Jenever, bier, frisdrank, warme chocolademelk 🍻
En soep, hotdogs en chips 🌭
Om het helemaal af te maken, zal je ook naar de kampfilm van 2022 kunnen komen kijken! Deze zal afgespeeld worden om 20uur, 21uur en 22uur. 🎬
Je kan je kerstboom (of ander brandhout) komen leggen op de weide van de chiro 🎄
Dus kom kijken naar de VUURigste avond van het jaar!! 

ZONDAG 08.01.2023

NIEUWJAARDRINK STAD DIEST
GROTE MARKT | 11.00 UUR


Klink je mee op 2023? Een nieuw jaar, een nieuwe start … en die nemen we graag samen op zondag 8 januari! Na twee jaar coronapauze is de nieuwjaarsdrink in Diest terug van weggeweest. 🥳
Vanaf 11 uur kan je op de Grote Markt genieten van een (alcoholvrij) bier, gildenbier, fruitsap, koffie, soep of water.
🔸Programma 🔸
– 11 uur: speech burgemeester en kinderburgemeester
– 11.30 uur: uitnodiging tot de eerste drink
🚗 Om het evenement veilig te laten verlopen, gelden er uitzonderlijke verkeersmaatregelen. Vanaf 6 uur is de markt afgesloten voor doorgaand verkeer en is het verboden er te parkeren. Na afloop wordt de markt opnieuw vrijgegeven.

NIEUWJAARSRECEPTIE  STAD AARSCHOT
GROTE MARKT | 11.00-12.30

NIEUWJAARSDRINK GLABBEEK
DORPSPLEIN BUNSBEEK | 11 UUR – 13 uur

NIEUWJAARSDRINK KTSA
CITADEL DIEST – 13.00 – 17.00 UUR

Op zondag 8 januari 2023 organiseert KTSA de traditionele nieuwjaaarsdrink voor alle paracommando’s en sympathisanten. Ditmaal testen we een totaal nieuw concept. Voor de locatie kozen we onze citadel.
Een stuk van het gebeuren zal buiten zijn, maar we zorgen voor de nodige gezellige warmte. Glühwein, warme choco zullen te verkrijgen zijn aan democratische prijzen. Een pintje of frisdranken zullen ook te verkrijgen zijn.
Het Pegasus Museum zal geopend zijn zodat de nieuwelingen onder ons daar ook eens kunnen kennismaken met de geschiedenis van 1 Para. De anderen kunnen eens gaan kijken naar de vernieuwingen die zijn tentoongesteld.

OEP GANK IN DIEST
START AAN STADSMUSEUM DE HOFSTAD | 13.00 UUR OF 15.30 UUR

🤩 Kom mee ‘Oep gank in Diest’ 🤩
Leer Diest op een andere manier kennen tijdens de rondleiding ‘Oep gank in Diest’ op 8 januari!
Onze stadsgids neemt je op deze Museum Zondag mee naar de meest spraakmakende musea en monumenten en vertelt je alle kleine weetjes, sagen en legendes en grote mysteries … in het Diesters dialect!
📍De rondleiding start in stadsmuseum De Hofstadt, Grote Markt 1 om 13 of 15.30 uur.
👉 Telefonisch inschrijven via 013/35 32 09
Tip: voor kleine speurneuzen staat in het stadsmuseum een nieuwe zoektocht met doeboekje te wachten!

NIEUWJAARSCONCERT 2023
GILDENZAAL SCHAFFEN | 14.30 UUR

Na een stilte van 2 jaar, is het eindelijk nog eens tijd om een nieuwjaarsconcert te brengen. Wij verwelkomen jullie allemaal graag op zaterdag 7/01 (20.00 uur) of zondag 8/01 (14.30 uur) in de Gildenzaal te schaffen voor een concert met een gevarieerd programma onze leiding van onze dirigent JAN NICOLAERS. Ook onze notenbalkers zullen van de partij zijn!

Kaarten (aan €10) kunnen besteld worden bij onze muzikanten, via info@fanfareschaffen.be , of via onderstaande link:
https://forms.gle/2jRPqhuEZtSMfvSZA
Op de dag zelf betaal je aan de kassa €13

DINSDAG 10.01.2023

Peter De Lobel – Blikt Het Jaar Voor U In
CC HET GASTHUIS | 20.00 UUR

De politiek journalist van De Standaard kijkt met een brede lens achteruit en gidst u naar de wereld achter de analyses die u las en de beelden die u zag. 
Wat speelde er echt? Welke toevalligheden bepaalden het jaar en waar zijn er op jammerlijke wijze bochten gemist?  Wie had beter zijn mond gehouden en wanneer is de wereld plots de verkeerde kant op beginnen draaien?
En vooral: welke vinyl zal Dries Wouters daarbij spelen?
Dit is 2022 zoals u het nog nooit zag. 
Dit is hét Jaaroverzicht!

WOENSDAG 11.01.2023

ZANGCIRKEL | ERIC VAN DER STRAETEN
CC HET GASTHUIS AARSCHOT | 20.00 UUR

Welkom bij deze zangcirkel met mantra’s en heartsongs in de prachtige kapel van CC Het Gasthuis in Aarschot.
De inspiratie voor het zingen van mantra’s komt uit India maar ook hier kunnen we er ons voordeel mee doen: het werkt verbindend, maakt je hoofd leeg en brengt vreugde.
Je hoeft niet te kunnen zingen en door de herhaling in de eenvoudige teksten ligt de focus niet op het ‘juist’ zingen maar op het plezier ervan. Vanuit een eenvoudige intentie leggen we de focus op wat ons helpt om in balans te komen, wat ons kracht geeft en blij maakt, voorbij de steeds herhalende gedachten en beslommeringen van alle dag.
 Elke mantra maakt een boog van stilte over samenzang tot een vurig feest, om dan weer terug te gaan naar stilte. 
 Eric Van der Straeten heeft mantra’s leren zingen in Bali en India, en begeleidt al jaren zangcirkels met tal van diverse groepen: van kinderen over mensen met een beperking of dementie tot gedetineerden. Naast mantra’s passeren er soms ook heart songs en liederen van her en der in de wereld. Zijn stijl kenmerkt zich door een combinatie van diepgang en speelsheid. De meditatieve basis blijft de essentie en daarnaast is ook de verbinding en de speelsheid zeer welkom.

Er is thee aanwezig. Kleed je voldoende warm aan, neem best een dekentje mee.

DONDERDAG 12.01.2023

HERMAN VAN VEEN | DE VOORSTELLING
DEN EGGER | 20.00 UUR

“Ook al ben ik van gisteren, ik begrijp nog steeds wat ik bedoel, zing het honderduit, speel altijd wel viool, dans wat ik dansen kan, ook al krijgt de tijd er vat op. Vertel over wat hetzelfde en hoe het vroeger anders werd. Het nieuwe gaat er nooit vanaf.
Luister naar de stem van onze kleinzoon die me roept met de stem van mijn vader en de journalist die me vroeg “wat is het mooiste woord dat u ooit zong”?
Dacht alle liedjes af: “Help”? “Jeminee”? “Rozemarijn”? “Knuffels”? “Jij”? “Ja”? “Neen”? Ik wist het: “Morgen”!
Dat is het, morgen gaan we naar Scherpenheuvel met Kees Dijkstra en zijn contrabas, Jannemien Cnossen en haar viool en Edith Leerkes met haar bos gitaren.
Zo komt alles goed. Speel, dans, zing door tot pierlala ons leven redt.
Kom naar De Voorstelling.”
Vrolijke groet,

TEN AARZEL | PIETER VERELST
CC HET GASTHUIS | 20.00 UUR

De meeste dromen worden niet zo vaak werkelijkheid
Maar dan heb je hem nog niet zien schuimbekken
In dat schuim steek ik een glimmende bit
Zonder stijgbeugels!
En dan stijger ik op
En Bruno voelt meteen
“Hey, dit is mijn baasje”
“Deze meester mag mij wel berijden”
Wat een droom….
Pieter Verelst is wellicht een van de spannendste comedians van zijn generatie. Na Mijn broer en ik (5 sterren De Standaard) en Amai (5 sterren De Standaard) is hij nu al een nieuw universum aan het bouwen voor zijn derde avondvullende voorstelling Ten Aarzel. Absurd cabaret van heel hoog niveau.

FALCON LAKE (CHARLOTTE LEBON)
UGC AARSCHOT | 20.00 UUR

De veertienjarige Bastien reist met zijn jongere broer en moeder naar een huisje aan een meer op het platteland van Quebec. Ze brengen er de vakantie door met een ander gezin. Bastien is onder de indruk van de zestienjarige dochter Chloé, die ongegeneerd humeurig is en zich liefst onttrekt aan het toezicht van volwassenen. Ondanks het leeftijdsverschil, is Chloé gecharmeerd door Bastien en nodigt ze hem uit op feestjes. Ze geniet er van hem bang te maken met verhalen over een kind dat op mysterieuze wijze omkwam in het meer waar ze met Bastien gaat zwemmen. De Canadese actrice weet in haar regiedebuut de sfeer van een lange landerige zomervakantie uitstekend te treffen.De somber gefotografeerde setting van het door bos omringde meer, de afwezigheid van volwassenen en de sterke muziekscore zorgen voor een delicaat, teder en ontroerend portret over de groeipijnen van een eerste liefde.

VRIJDAG 13.01.2023

HERMAN VAN VEEN | DE VOORSTELLING
DEN EGGER | 20.00 UUR

“Ook al ben ik van gisteren, ik begrijp nog steeds wat ik bedoel, zing het honderduit, speel altijd wel viool, dans wat ik dansen kan, ook al krijgt de tijd er vat op. Vertel over wat hetzelfde en hoe het vroeger anders werd. Het nieuwe gaat er nooit vanaf.
Luister naar de stem van onze kleinzoon die me roept met de stem van mijn vader en de journalist die me vroeg “wat is het mooiste woord dat u ooit zong”?
Dacht alle liedjes af: “Help”? “Jeminee”? “Rozemarijn”? “Knuffels”? “Jij”? “Ja”? “Neen”? Ik wist het: “Morgen”!
Dat is het, morgen gaan we naar Scherpenheuvel met Kees Dijkstra en zijn contrabas, Jannemien Cnossen en haar viool en Edith Leerkes met haar bos gitaren.
Zo komt alles goed. Speel, dans, zing door tot pierlala ons leven redt.
Kom naar De Voorstelling.”
Vrolijke groet,

CARRYING MY FATHER | THERE THERE COMPANY
CC HET GASTHUIS AARSCHOT | 20.00 UUR

Carrying my father is een fysieke, acrobatische voorstelling over dragen en gedragen worden. Over vasthouden en loslaten. Over kracht en rivaliteit.
Op scène staan vier circusartiesten met hun vader. Acht volwassen mannen dragen elkaar, testen elkaar, ontmoeten elkaar waar we het niet verwachten. Acht lichamen die niet even sterk zijn, maar wel even krachtig in hun eigenheid en interactie.
Ze ontdekken de uitdagingen van het ouder worden en de rijkdom van het samenwerken. Vaders en zonen onder elkaar. Centraal staat het besef: zoals de vader de zoon droeg, zo zal de zoon ooit de vader dragen.
concept en regie Hanna Mampuys en Toon Van Gramberen spel Toon Van GramberenEugeen Van GramberenJonas JuchtmansDanny JuchtmansJosse De BroeckKoen De BroeckJoren De Cooman en Jan De Cooman

CORSAGE
CINEMA PARADISO | 20.30 UUR


n 1877 wordt Elisabeth in Beieren – Sisi voor de goegemeente – veertig jaar oud. Tussen neus en lippen zegt een bezorgde dokter tegen de Oostenrijkse keizerin dat veertig op dat moment de gemiddelde levensverwachting is van een vrouw. Dat blijkt niet het meest tactvolle wat je kan zegen tegen iemand die bekendstaat om haar buitengewone schoonheid. Worstelend met ouder worden, zou Sisi haar gezicht de jaren erna steevast verstoppen achter een sluier. Naar eigen zeggen “zodat de dood ongestoord zijn werk kan doen”.
Hoe geprivilegieerd Sisi’s leventje ook was: haar zestigjarige leven van 1837 tot 1898 was geen lachertje. Ze had een gelukkige jeugd, maar toen ze als tiener met de 23-jarige Frans Jozef I van Oostenrijk trouwde, voelde ze zich meteen beknot door de strenge Habsburgse hofetiquette. Terwijl de mannen in haar omgeving met gewichtige zaken bezig waren, ervoer ze haar leven aan het hof als leeg en doelloos. Haar keizerlijke leven voelde net zoals haar typische korset aan: verstikkend. Ze zocht daarom houvast in oppervlakkige zaken zoals diëten, mode en haar eigen vergankelijke schoonheid. Als die stilaan vervaagt, gaat het bergaf.

FILM


KWB ZICHEM GAME NIGHT
ZAAL MUNTE | 20 UUR

KWB Zichem organiseert op 13 januari 2023 om 20u haar 4de Game Night in Zaal Munte (aan de kerk) in Zichem. Ook dan zullen er veel verschillende gezelschapsspellen aanwezig zijn. Tijdig aanwezig zijn. Deelname is gratis!

Liefst op voorhand inschrijven via rsca2000@scarlet.be

ZATERDAG 14.01.2023

DE PLEZANTSTE EN GEMAKKELIJKSTE QUIZ VAN HET JAAR
GC DEN EGGER SCHERPENHEUVEL | 20.00 UUR

KWB Schoonderbuken nodigt u en uw vriend(en)(innen), partners, collega’s, … graag uit op onze quizavond in januari 2023!

De plezantste & gemakkelijkste quiz van het jaar blijft ongetwijfeld voor de 11de editie even plezant en gemakkelijk. Dus zeker geen schrik hebben als je geen grote quizzer bent.
Elke ploeg bestaat uit maximum 6 personen. De deelname bedraagt € 25 per ploeg. De opbrengst gaat zoals ieder jaar integraal naar een goed doel.
Deze keer steunen we het goede doel: CPZ (Centrum ter Preventie van Zelfdoding) Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding is de organisatie achter de Zelfmoordlijn 1813.
Daarnaast voorziet ze ook vormingen, sensibilisering en andere initiatieven op vlak van zelfmoordpreventie.
Meer info op de websites:
https://www.preventiezelfdoding.be – https://zelfmoord1813.be
Er zijn zoals elk jaar weer mooie prijzen te winnen. Iedere ploeg wint sowieso een prijs!
Onze quiz gaat door op zaterdag 14 januari 2023 om 20:00 in de rode zaal van GC Den Egger in Scherpenheuvel.

QUIZ HOGER OP TESTELT
DE HEMMEKES 20.00 UUR

Geanimeerde quiz met vragen voor jan en alleman
schrijf je in via ton.lemmens@hotestelt.be

Quiz sign with colorful paper confetti. Vector background.

NIEUWJAARSRECEPTOE ONS DORP BEKKEVOORT
PARKING BIB | 18.00 UUR

De raadsleden en bestuursleden van “ONS DORP“ Bekkevoort nodigen op zaterdag 14 januari 2022 alle inwoners van Bekkevoort, Assent en Molenbeek-Wersbeek uit op hun Nieuwjaarsreceptie “Klink & Drink“ om samen met hen te klinken op het nieuwe jaar.
Deze zal doorgaan op de parking voor de Bibliotheek (Eugeen Coolsstraat 17a – 3460 Bekkevoort)
Vanaf 18.00u tot 21.00u.
Gratis hapjes en drankjes aangeboden.

KLEINKUNSTEILAND BEST OF: TUSSEN ANTWERPEN EN ROTTERDAM
CC HET GASTHUIS | 20.00 UUR


Kleinkunsteiland ‘Best Of’: Tussen Antwerpen en Rotterdam.
Kleinkunst is een blijver. In de jaren zestig en zeventig waren boegbeelden zoals Boudewijn de Groot, Ramses Shaffy, Willem Vermandere, Kris De Bruyne, Zjef Vanuytsel, Walter de Buck, Wim De Craene en Johan Verminnen bijzonder populair, ze bereikten een groot publiek. De hedendaagse generatie kleinkunstenaars is zeker niet minder bemind: Kommil Foo, Buurman, Yevgueni, Wigbert, Het Zesde Metaal, om er maar enkelen te noemen, zijn muzikale navolgers die met hun dichterlijke nummers veel mensen raken. 
Het succes van de vorige vier edities van Kleinkunsteiland vraagt om een vervolg.
Barbara Dex, Lucas Van den Eynde, Wigbert en Maggie MacNeal duiken in de Nederlandstalige muziekgeschiedenis. Ze vertolken solo, samen of in duet kleinkunst van vroeger en nu. Ze kiezen zeker niet de meest evidente liedjes, ook nummers die voor velen niet bekend klinken, worden op een eigenzinnige manier geïnterpreteerd en met stijl vertolkt.
Kleinkunsteiland ‘Best of’: twee dames, twee heren verenigd als één gelegenheidsgroep grasduinen in 50 jaar kleinkunst. Live ondersteund door vier op en top klassemuzikanten.

ZONDAG 15.01.2023

NIEUWJAARSDRINK VOOR ALLE INWONERS VAN SCHERPENHEUVEL-ZICHEM
DEN EGGER | 11 tot 13 uur
Klink samen met ons op het nieuwe jaar, met een glaasje wijn, een fris pintje of een lekker frisdrankje. Verwarm je met soep of chocomelk. Een sax-ensemble o.l.v. Bob Mesens zorgt voor de muzikale omkadering

Praktische informatie
Waar? In openlucht aan GC den egger
Ruil je uitnodiging (ontvang je in de brievenbus) tijdens de nieuwjaarsreceptie om en neem een kleine attentie mee naar huis.

THEATER MALPERTUIS | DE KLEINE PRINS
DEN EGGER | 15.00 UUR

Na een noodlanding in de woestijn ontmoet een piloot een kleine jongen. Het mannetje vertelt honderduit over de planeet waar hij vandaan komt, de bloem waarmee hij samenwoonde en de tocht die hij heeft aangevat doorheen het universum.
De kleine prins is een klassieker die je aan iedere nieuwe generatie kunt doorvertellen.
De voorstelling baadt in een sprookjesachtige, Disneyachtige scenografie. Wie laat zich immers niet graag onderdompelen in een wereld van licht en kleur? Dat is toch van alle tijden, en alle leeftijden?
Met: Thomas JanssensNikolas LestaegheCarine van Bruggen en Naomi Van der Horst
Voor iedereen vanaf 10 jaar.

DONDERDAG 19.01.2023

KAMIEL SPIESSENS | SPIESSENS SPIJBELT
DEN EGGER | 20.00 UUR

Greta Thunberg en Anuna De Wever hebben hun best gedaan. Maar toen zelfs Covid-19 amper het klimaat kon beïnvloeden, werd het bittere ernst. Slechts één man kan ons nog redden. De grootste influencer sinds Godfried Van Bouillon: Kamiel Spiessens! Er is misschien geen Planeet B, maar er is wel een Plan K. Spiessens spijbelt!, een lezing die zal schokken. Van het lachen.
Chris Van den Durpel is een icoon van de Vlaamse humor. Hij werd bekend met zelfbedachte typetjes als Kamiel Spiessens, Jimmy B, Snelle Eddy, Ronny King en Firmin Crets die optraden in verschillende tv-programma’s en films. Op muzikaal vlak maakte Chris als Kamiel Spiessens en Jimmy B top 3-hits in Vlaanderen.

VRIJDAG 20.01.2023

UILENWANDELING
HERTBERG (tegenover Mie Maan) | 19.00 UUR

Januari, februari en maart zijn de maanden om uilen te observeren. Heel wat uilen zijn dan immers druk in de weer met het verdedigen van hun territorium en het versieren van een partner en laten dan ook het meest van zich horen. In deze periode hebben de meeste uilen al een nest of hebben ze al jongen. Met wat geluk horen en zien we steenuil, kerkuil en bosuil.
Uilen: hoe leven ze? Wat eten ze? Waarom horen we ze vooral ’s nachts? Je komt het allemaal te weten!
Laarzen of stevige schoenen zijn een must. Vergeet je zaklamp niet! Neem indien nodig een regenjas mee.
Voor iedereen vanaf 6 jaar, honden zijn niet toegelaten.
Plaats van afspraak: Provinciaal Groendomein Hertberg, ontvangstplein tegenover Mie Maan, Diestsebaan 28, 2230 Herselt.
Gratis deelname, vooraf inschrijven is nodig en kan t.e.m. 16 januari 2023. Een inschrijving wordt steeds per e-mail bevestigd. Bij het bereiken van het maximum aantal deelnemers worden de inschrijvingen vroeger stopgezet.

STAN VAN SAMANG | ANDERS DAN ANDERS
DEN EGGER | 20.00 UUR

Begin 2021 bracht Stan Van Samang zijn nieuwe, Engelstalige album Feel the Power uit. Om de release van dat succesalbum te vieren, trekt hij de theaters in met de nieuwe indoorshow Anders dan anders.
Met deze theatertour wil hij een passend vervolg breien aan Op de schoot, waarmee hij maar liefst meer dan 70 optredens gaf over heel Vlaanderen.

JASPER PORSSON | VASTBENOEMD
Begijnhof DIEST | Aula Geertrui Cordeys | 20.30 UUR

Volg je dromen! Dat advies kreeg Jasper Posson van zijn ouders mee. En de droom, dat was stand-up comedian worden. Op de planken staan en mensen laten lachen.
Zijn start was veelbelovend: hij deed de voorprogramma’s van Alex Agnew, Bas Birker, Philippe Geubels en Michael Van Peel. Hij stond in de finale van Humo’s Comedy Cup en won meteen de Lunatic Comedy Award. De droom ging werkelijkheid worden. Vol vertrouwen zegde Jasper begin 2020 zijn vaste benoeming op, want tenslotte: wat was het ergste dat er kon gebeuren? Twee weken later begon de eerste lockdown en werden alle optredens uit de agenda geschrapt.
Intussen zijn de theaters terug open en is het tijd om uit het zwarte gat te klimmen. Zekerheid is er nog steeds niet, enkel een microfoon en een avond goeie comedy. Over hardwerkende ambtenaren, over Japanse toiletten en ge^nante woorden bij Scrabble. Kom kijken. Help de droom mee waarmaken.

ALCARRAS (CARLA SIMON)
CINEMA PARADISO | 20.30 UUR

Alcarràs is de naam van het Catalaanse plattelandsdorpje waar de boerenfamilie Solé haar boomgaard en thuis dreigt te verliezen na er generaties lang perziken te hebben geteeld. Het is eveneens de plaats waar regisseur-scenarist Carla Simón zelf is opgegroeid als dochter van perzikentelers. Uit eigen ervaring weet ze dat het gaat om een levenswijze – eerder dan een familiebedrijf – doorgegeven van ouder op kind. Met dit zomerse, maar bitterzoete groepsportret maakt Simón de belofte waar van haar debuut Estiu 1993 (2017) en won ze eerder dit jaar de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. Het zachtmoedige verzet van Alcarràs overstijgt de actualiteit. De kijker is getuige van zowel de tegenspoed van de Solés als hun kleine momenten van geluk, naturel vertolkt door niet-professionele acteurs uit omliggende dorpen. Ook als filmmaker beheerst Simón de kunst van de pluk.

FILM

ZATERDAG 21.01.2023

SZILARD PIANO PROJEKT
BEGIJNHOF DIEST | AULA GEERTRUI CORDEYS | 20 UUR

Szilárd Balanyi, Dorina Galambos, Flóra Kiss – een pianist, twee zangeressen. Fijne, jazzy popmuziek in intieme setting. Liedjes die in je oren kruipen, liedjes vol levensvreugde of juist een vleugje melancholie, energiek en romantisch tegelijkertijd. De Szilárd Piano Project bestaat sinds 2017 en is van podia en kleine festivals niet meer weg te denken in eigen land. Maak kennis met deze Hongaarse trio en geniet mee van een sfeervolle avond! 

ZONDAG 22.01.2023

DUO MILINELLE: Flute & Harp Reimagined
DEN EGGER | 11.00 UUR

Fluitiste Anna Kondrashina en harpiste Lise Vandersmissen vormden DUO Mulinello tijdens hun tijd als Concordia Foundation Artists in Londen. Ze traden op in het Verenigd Koninkrijk en België in onder andere het Benjamin Franklin House en Sands Films Music Room. DUO Mulinello’s gedeelde passie is het maken van arrangementen zowel voor barokinstrumenten als moderne instrumenten.
Flute & Harp Reimagined is een uitdagende mix van eigen en bestaande arrangementen. Het duo introduceert de traverso en de Italian triple harp met eigen arrangementen van Caccini en Händel. Vervolgens wordt het publiek meegenomen naar tijden van Haydn, Debussy, Tchaikovsky en Bartók, op de moderne dwarsfluit en moderne pedaalharp. 

DONDERDAG 26.01.2023

LOGE 10 THEATERPRODUCTIES | U SPREEKT MET UW MOORDENAAR
DEN EGGER | 20.00 UUR

De bekende (ex-)tennisspeler Tony Wendice is met de rijke Sheila getrouwd. Sheila is eerder bevriend geweest met de schrijver Max, van wie ze nog altijd een brief in haar tas bij zich draagt.
Op zekere dag echter is die brief verdwenen en daarna heeft ze een paar chantagebrieven ontvangen.
Ze heeft hierover niets aan haar man verteld; wél vertelt ze het aan Max als deze haar weer opzoekt.
Wanneer Tony’s opzet om Sheila te chanteren mislukt, beraamt hij een plan om haar te vermoorden, om op die manier haar geld in handen te krijgen.
Maar plannen kunnen zich tegen je keren…
Het toneelstuk waar Hitchcock zijn film Dial M for Murder op baseerde met Grace Kelly in de hoofdrol.
Met: Andrea CroonenberghsMarc StroobantsErik GorisWouter Vermeiren en Maxime De Winne
Regie: Bruno Van Heystraeten

DE BASTAARD | HET ZUIDELIJK TONEEL
CC DEN AMER DIEST | 20.30 UUR

“Ik ben een bastaard, een halfbloed, een vuilnisbakkenras. Mijn X-chromosoom komt uit de Vlaamse Kempenklei, mijn Y-chromosoom uit het mulle Atlaszand.” Aan het woord is Rashif El Kaoui. Samen met Ahmet Polat en Michelle Samba reconstrueert hij de route van zijn vader, die vanuit Marokko naar België reisde en stierf in Zuid-Frankrijk. Een terugkeer naar een vader die hij amper heeft gekend. Ahmet gelooft dat een reis de beste stap zou zijn voor Rashif, om zichzelf beter te begrijpen.
De voorstelling is meer dan Rashifs reisverslag. Het zou ook het verhaal van Ahmet, Michelle of jou kunnen zijn. Want misschien wist je het nog niet, maar uiteindelijk zijn we allemaal bastaard. De voorstelling vormt een ritueel, een poging een eigen plek te vinden in onze tijd.
Ahmet is wereldbekend als fotograaf en documentairemaker. Rashif is schrijver, acteur en de man met de mooiste stem van Vlaanderen. Michelle, poëtische ziel, veelgevraagd drumster en muzikaal multitalent. Zij zorgt voor live muziek. Met film, slam poetry, muziek, proza en vertelling geven zij inzicht in hoe de blik van anderen ons denken beïnvloedt, en leidt tot een constant dubbel bewustzijn. De Bastaard is ritmisch, scherp van taal, indringend, oprecht en laat je niet onberoerd achter.

VRIJDAG 27.01.2023

ALBUMRELEASE TUNES FOR A DIME
MENA ROTSELAAR | 20.00 UUR | GRATIS

Op 27 Januari komt het nieuwe album ‘Tunes for a Dime’ van David Ronaldo & The Dice uit!
De Album Release party vindt plaats in GC De Mena in Rotselaar, waar ze het album integraal LIVE brengen.
Iedereen welkom, inkom is gratis!
Het album is vanaf die dag ook verkrijgbaar via de website: www.davidronaldo.be

KAMAL KHARMACH | MAG IK EVEN? 2022
DEN EGGER | 20.00 UUR

2022 is tot nu toe al een bewogen jaar geweest. Een invasie van Rusland in Oekraïne, stijgende energieprijzen en de opmars van apenpokken. Gelukkig heeft Kamal Kharmach met zijn drie vorige eindejaarsconferences de nodige ervaring om een jaar als 2022 te fileren voor ons.
Benieuwd naar wat Kamal in petto heeft met zijn komische kijk op taferelen als het ontslag van Wouter Beke, het stikstofakkoord en …? In ruil voor een ticket krijg je een conference vol rake opmerkingen en relevante grappen over het jaar 2022!

L’IMMENSITA (Emanuele Crialese)
CINEMA PARADISO DIEST | 20.30 UUR

Rome, 1970. Clara en Felice zijn net verhuisd naar een nieuw appartement. Hun huwelijk is voorbij: ze houden niet meer van elkaar maar kunnen niet uit elkaar gaan. Radeloos vindt Clara haar toevlucht in de hechte band die ze heeft met haar drie kinderen. 
Adriana, haar oudste, is de meest oplettende getuige van Clara’s stemmingen en de toenemende spanningen tussen haar ouders. Adriana verwerpt haar naam en identiteit en wil iedereen ervan overtuigen dat ze een jongen is. Clara negeert alle kritiek en geeft hen zin in vrijheid, ten koste van de balans in het gezin…

FILM

ZATERDAG 28.01.2023

DOE DE GROETEN AAN DE GANZEN | hetpaleis & De Nwe Tijd
CC DEN AMER DIEST | 19.30 UUR

Precies één jaar geleden ging de hond van broer en zus dood. En dus vieren ze feest. De taart is net aangesneden, de limonade uitgeschonken wanneer de bel gaat. Daar is het bezoek, genaamd De Dood. En dat blijkt heel gezellig.

Freek Vielen creëert samen met Danny RonaldoMargo Verhoeven en Tim David een wonderlijke en wonderschone wereld waarin ze samen met het publiek het leven én de dood vieren.

Op algemeen verzoek gaat Doe de groeten aan de ganzen opnieuw op tour door Vlaanderen. Wel maar even, scuus.

MAANDAG 30.01.2023

JASPER ERKENS
Het Depot | Martelarenplein 12 20u | www.hetdepot.be

Zwoele gitaren, catchy popstructuren en dromerige soundscapes. Met amper 15 jaar begon Jasper Erkens een zijn carrière. Geïnspireerd op iconen als David Bowie en Damiel Rice speelde hij zich in de kijker en belandde hij als jongste solo-artiest ooit op het podium van Rock Werchter.
Na zijn passage in Werchter veroverde hij een plek als support act van Adele die hem de raad gaf om zich in te schrijven aan de BRIT-school in Londen, waar o.a. FKA Twigs en Amy Winehouse afstudeerden. Vijf jaar later kwam Jasper terecht in Amsterdam waar hij begon te schrijven aan het album ‘Limbo Terminal’.
Na het najaar van 2021 te hebben doorkruist als voorprogramma van Britse rockgroep 10cc, luidt Jasper een nieuwe reeks songs én een nieuwe plaat ‘Artificial Messiah’ aan dat begin 2023 het licht zullen zien. Een om niet te missen, dus! 

DINSDAG 31.01.2023

METAMORFOSEN | I SOLISTI & BALDER DENDIEVEL
CC DEN AMER DIEST | 20.30 UUR

Muziek, woord en zandkunst komen in Metamorfosen samen tot een muzikaal-literair geheel over verandering en de zinloosheid van verzet daartegen.
Hoboïst Balder Dendievel (I SOLISTI NextGeneration Artist) en woordkunstenares Michèle Delagrange (I SOLISTI MakerSpace) verbinden literatuur en muziek in een nieuwe voorstelling die de filosofische kernidee van Ovidius’ Metamorfosen heronderzoekt. Deze teksten vol humor, dubbelzinnigheid en muzikaliteit inspireerden eerder al vele kunstenaars waaronder ook componist Benjamin Britten (1913-1976). Zijn meesterlijke karakterschetsen in ‘Six Metamorphoses after Ovid’ voor hobo solo vormen de ruggengraat van dit programma.
Korte tekstfragmenten van Ovidius, herschreven en op scène tot leven gebracht door Simone Milsdochter, worden afgewisseld en verweven met de muziek van Benjamin Britten alsook met nieuwe composities. Zes jonge componisten schrijven nieuwe werken voor fluit, hobo, klarinet, fagot en percussie en geven daarin hun visie op dit thema. Muziek en tekst worden grafisch ondersteund door live tekeningen van zandkunstenaar Immanuel Boie. De combinatie van muziek met zand- en woordkunst brengt de mythologische inhoud naar een nieuwe dimensie, in een voorstelling rond een thema dat vele eeuwen overstijgt.