Beleef het Hageland

ZATERDAG 1.10.22

DAG VAN DE MOLENBERG | BETEKOM
Op zaterdag 1 oktober wordt de Oude Molen van Betekom na een grondige restauratie en een herwaardering tot uitkijkpunt eindelijk plechtig geopend voor het publiek tijdens de 6e Dag van de Molenberg.

Programma:
doorlopend: bar, food, kinderanimatie, springkasteel, grime, demo boogschuttersgilde, cirkusacts (https://circrodini.com/improbabile), bezoek aan de Molen en dj-sets Kamaradio Moskou en ’s avonds groot kampvuur, vuurshows en sfeerlicht.
14u – Hamareel Folkband, bar, food, springkasteel, grime
15u – korte openingsplechtigheid Oude Molen, fanfare De Vooruitgang
15.30u – Crony & Chum (Blues)
17u – Wanda (Rock & Folk)
20u – The Autumn Chills (tijdloze classics)
21.30u – Sunny Aftermoon (reggae & feelgood)
23u – Kamaradio Moskou (partyset)

Praktisch:
De molensite bevindt zich aan de Molenweg 25, ten noorden van het dorpscentrum van Betekom. Parkeren kunt u op de parking van de GBS De Klimroos (Prof. Scharpélaan 47) of Sportcentrum de Tumkens.

OP MUZIKALE WERELDREIS HIRAETH | WOUTER VANDENABEELE & VRIENDEN
Zaterdag 1 oktober 17.30 uur – 22.00 uur
Inclusief muzikale wandeling en avondmaaltijd
Sint-Pieterskerk Langdorp


KLEPPEN EN SNAREN | DUO EOLIENNE
Stadsmuseum De Hofstadt | Zaterdag 01.10.22 – 20.00 uur
Kurt Bertels (saxofoon) en Emma Wauters (harp), samen Duo Eolienne, betreden met Kleppen en Snaren nieuwe paden in de zoektocht naar repertoire door bekende en minder bekende composities op een verrassende manier nieuw leven in te blazen.
De rode draad door dit programma is ongetwijfeld de expressieve kracht van de composities, waarbij de luisteraars langs uiteenlopende emoties en sferen meegevoerd worden. Van intiem en beheerst bij Joseph Jongen, over uitgelaten en grenzeloos hartstochtelijk bij Astor Piazzolla en Ida Gotkovsky, naar de puur lyrische melancholie van Gustav Bumcke.

ZATERDAG 1.10.22 – ZONDAG 2.10.22

FALL IN LOVE HERFSTSHOPPING | PINK LADIES GAMES | WEEKEND VAN DE KLANT
Zaterdag 1 oktober: 10u – 18u
Zondag 2 oktober: 13u – 17u
Op zondag levende etalagepoppen in de winkels
Pink Ladies Games tvv Think Pink
Muziek in de straten en veel gezelligheid!

ZONDAG 2.10.22

AARSCHOT | OPENDEURDAG BIJ DE POLITIE
Op zondag 2 oktober van 10 tot 18 uur zet Politie Aarschot haar deuren open. Dé ideale gezinsuitstap, want de politie voorziet leuke activiteiten voor kinderen:
🚓 een speurneuzentocht, fietsbehendigheidsparcours, rit met een politievoertuig, kindergrime, vingerafdrukken nemen…🐕‍🦺🐎 Daarnaast zijn er demonstraties met politiehonden (drugs- en patrouillehonden), een drone, de cavalerie en de sproeiwagen van de federale politie.
Aan verschillende standen krijg je meer info over dierenwelzijn, jobpol, geweldbeheersing, wapens…

TRAGE WEGEN WANDELING NATUURPUNT AARSCHOT
Na het succes van de vorige editie in de Gijmel zal de start dit jaar gegeven worden in Gelrode. Rode draad zijn zoals elk jaar de trage wegen, die je ook dit jaar door het afwisselende en glooiende landschap van het perzikendorp zullen leiden. Bereid je voor op onbekende paadjes en mooie vergezichten!

Er is keuze tussen vier afstanden: 5, 10, 14 of 19km. Onderweg wordt gezorgd voor een bevoorrading op een prachtige locatie waar je rustig kan genieten van een natje en een droogje op een echt natuurterras.

Naast de traditionele wandelingen is er ook dit jaar een kinderzoektocht (5km), waar de kids op zoek kunnen gaan naar verborgen Pokemon spulletjes, een thema dat blijft aanspreken. Pokemon-liefhebbers gezocht!

Ook verlengd wegens groot succes: de hondenwandeling. Onze kwispelende metgezellen kunnen ook dit jaar samen met hun baasjes komen genieten van de Hagelandse natuur. Bovendien kunnen de ijdele viervoeters bij aankomst genieten van een gratis fotoshoot en zelfs van een gratis pootwasbeurt moesten de wandelwegen er niet droog bij liggen. De eerste 100 hondenwandelaars ontvangen bovendien onze stilaan gegeerde gratis goodiebag. Welkom Neroke en Pekkie!

Wat de vorige editie zeker ook in de smaak viel was de bier- en wijnwandeling, waarbij je onderweg kan genieten van heerlijk frisse (streek)biertjes en geselecteerde lekkere wijntjes. We kunnen je nu al verklappen dat je de selectie van dit jaar zeker op prijs zal stellen. Levensgenieters op post dus!

Start en aankomst: OC Strooien Dorp, Rillaarsebaan 134, 3200 Gelrode (Aarschot) waar je kan uitblazen en napraten bij uitgebreid assortiment hapjes en drankjes op een groot gezellig openlucht terras. Ook de verse, ter plaatse gebakken pannenkoeken zullen er zijn.
Startuur: vrij te kiezen tussen 8u. en 17u.
Deelnameprijs: 3 euro (kinderen onder 12 jaar, Natuurpunt-leden en leden van WSV-vzw : 2 euro). 8 euro voor de bier- en wijnwandeling, inclusief proefglaasje.

DONDERDAG 6.10.22

TROPPO MATURO | DE FRIVOLE FRAMBOOS
DEN AMER | Donderdag 06.10.22 | 20.30 uur
Twee tenoren, één cello, één vleugelpiano, en hopen humor
Peter Hens en Bart van Caeneghem
KLIK HIER VOOR TICKETSTIM OELBRANDT & DE STUDIO | HEEN EN TERUG
DEN EGGER SCHERPENHEUVEL | Donderdag 06.10.22 | 20.00 uur
Laat je meevoeren in een absurde wereld van magie en het onderbewustzijn. Is het echt of zijn het ‘truken van de foor’? Dat mag je zelf uitmaken. Heen en terug wordt een waanzinnige avond, vol humor en geniale hersenspinsels.
Prijs
ABO: € 10
-21/+60: € 12
Basis: € 14
Youth Drop (-18): € 8
Kansentarief UiTPAS: € 2,8
Klik hier voor tickets

VRIJDAG 07.10.22

GUNTHER NEEFS | 30 JAAR ONDERWEG
Den Egger Scherpenheuvel | vrijdag 07 oktober 2022 – 20:00
Al 30 jaar is Günther Neefs een vaste waarde in de Vlaamse muziekwereld en hij geniet nog elke dag van zijn leven vol muziek. In 30 jaar onderweg grijpt de warmste stem van Vlaanderen terug naar 30 liedjes die voor hem een speciale betekenis hebben. Niet alleen pareltjes uit zijn eigen Nederlandstalig repertoire, maar ook onweerstaanbare evergreens van Will Tura, Rob de Nijs, Stef Bos, Bart Peeters, Bart Herman en Ann Christy passeren de revue. Uiteraard zal Laat ons een bloem van zijn vader Louis Neefs niet ontbreken!
Met zijn sterke liveband brengt Günther Neefs een diverse sound naar de Vlaamse zalen. Soms stomend, soms aangrijpend, maar steeds liedjes met een ziel.
Klik hier voor tickets

WOENSDAG 12.10.22

8ste STREEKWANDELING HAGELANDGIDSEN 2022
Woensdag 12 oktober van 14u tot 17u
Grimde, een streekwandeling door de geschiedenis
Op weinige plaatsen in het Hageland kom je op zo korte afstand van mekaar met zoveel belangrijke momenten uit onze geschiedenis in contact. In Grimde bij Tienen, kan dat! De nieuwe kerk (Petrus en Paulus), waar we starten, het voormalige begijnhof, de voormalige havenplaats van Tienen, het Necropolis, de begraafplaats van Belgische gesneuvelden uit WO I, de Sint-Mauruskapel of O.L.Vrouw ter Steen, een bedevaartkapel, de drie tommen, een Romeinse site aan de Romeinse heirbaan. En dat alles op een goeie 7 km. Kom dat mee beleven!
Vertrek om 14u Sint-Pieter en Pauluskerk, Kerkstraat 1 te Grimde (Tienen),  langs de baan Tienen – Sint Truiden. Deelname: 3 euro

TUMULI GRIMDE

ZATERDAG 15.10.22

EXPO JAN & JOHAN HEYLEN
Van 15 oktober 2022 tot en met 8 januari 2023 maak je in het stadsmuseum De Hofstadt in Diest kennis met het oeuvre van Johan Heylen. Deze hedendaagse kunstenaar uit Leuven reflecteert in zijn schilderijen over de onbegrijpelijkheid van het “Zijn” en de positie van de mens in dit mysterie. Zijn raadselachtige werken gaan tijdens de expo in dialoog met de werken van zijn nonkel, Jan Heylen (1931-1967).
Lees er alles over http://www.diest.be/werken-van-nonkel-en-neef-jan-en…

ZONDAG 16.10.22

WORKSHOP GEZONDE LUNCH | CURIEUS
Zondag 16 oktober 14.00 uur – 16.00 uur
Wil jij graag een volwaardige lunch, gezond, duurzaam, goedkoop én lekker klaarmaken?
Tijdens deze workshop op 16/10 tussen 14-16u in de Bar Citadel Diest leer je dit in theorie en praktijk.
Je kan kiezen welk plantaardig beleg je zelf klaarmaakt (bietenhummus, paprikaspread,doperwtjesspread of tofupesto).
Je smeert het dan op je broodje of wrap en… smullen maar! 🍽🍞🫔🫑👌😋
Deelnemen kost €5 (excl. ingrediënten: afhankelijk van dagprijs, max. €2 pp.).
Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan je via deze link:
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSc6BSRBFofQ…/viewform

WOENSDAG 26.10.22

KLIMAATVERANDERING, WAT BETEKENT DIT VOOR ONS EN ONZE REGIO | INSPIRO
Woensdag 26 oktober
Deuren: onthaal vanaf 19.30u; lezing om 20u  (vanaf 21.30u netwerkdrink)
Wat kunnen we er zelf als individu en als lokaal bestuur aan doen?
Spreker: Veerle Lievens, Klimaatexpert van de Provincie Vlaams-Brabant
Locatie: St.-Joriszaal, Stadhuis Diest