Norbertijn en landbouwactivist Luc Vankrunkelsven overleden aan gevolgen van ALS

De format van LoForLife was dit jaar wat gewijzigd maar dat deed op geen enkele manier af aan het succes van het festival. Met 10.000 bezoekers, gespreid over twee dagen, tikte LoForLife de maximale capaciteit van de weide af. De opbrengst gaat ook dit jaar uiteraard weer naar het onderzoek over de oorzaken en de mogelijke behandeling van de nog steeds fatale ziekte ALS.

Net voor het festivalweekend maakte ALS nog een bekend slachtoffer die sterk verbonden is met onze regio. Norbertijn Luc Vankrunkelsven overleed op 66jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte in Brazilië. Pater Vankrunkelsven leed al een paar jaar aan ALS maar de impact van de ziekte begon zijn zelfstandigheid te bedreigen. Het was zijn laatste wens om nog eenmaal terug te keren naar de Cerrado in Brazilië.
Luc Vankrunkelsven heeft zich twintig jaar lang ingezet voor de bescherming van de Cerrado. Dat is een immense savanne van ongeveer twee miljoen vierkante kilometer. Het gebied beslaat op die manier meer dan twintig procent van het volledige grondgebied van Brazilië. De Cerrado heeft een uniek ecosysteem omdat de wortels van de bomen meer biomassa leveren dan de bomen en grassen bovengronds. Dat systeem ontstond 45 miljoen jaar geleden en het is van kapitaal belang voor de watervoorziening van de ganse regio. Maar de werking van de Cerrado wordt sterk bedreigd door de sojateelt. Die monocultuur heeft al meer dan 50% van het gebied vernietigd.

Luc Vankrunkelsven is ook de oprichter van Wervel, een organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van een alternatief landbouwsysteem, gebaseerd op circulariteit.

Geef een reactie