Derde jaar op rij jonge kraanvogels in Vallei van de Zwarte Beek

Voor het derde jaar op rij zijn er kraanvogels geboren in de Vallei van de Zwarte Beek. Dit jaar bracht het koppel twee jongen groot. Het feit dat de ouder-kraanvogels jaar na jaar terugkeren om een nest te maken, wil zeggen dat de omstandigheden er ideaal zijn.

Kraanvogels hebben grote natte beekvalleien nodig en veel rust. Als ze tevreden zijn over hun broedplek, keren ze het jaar nadien terug naar dezelfde plek. Dit jaar keerden de ouders midden februari terug en was het al snel duidelijk dat ze weer een nest gingen maken. Midden maart begonnen ze te broeden en een maand later zijn er twee kraanvogels geboren. Ondertussen kunnen de jongen vliegen. Ze gaan af en toe al met de ouders op verkenning in de vallei.

Volgens kraanvogelwacht van Natuurpunt Corry Goossens hebben de kraanvogels zich gericht gevestigd in de Vallei van de Zwarte Beek. Drie succesvolle broedgevallen op drie jaar tijd is geen toeval.

De voorbije decennia hebben veel vrijwilligers en professionelen van Natuurpunt, samen met de Vlaamse overheid, hard gewerkt aan het herstel van de venen en moerassen in de vallei. Het veen moet voldoende nat zijn zodat predatoren niet aan het nest van de kraanvogels kunnen. Bovendien hebben ze een uitgestrekt gebied nodig waar ze voldoende voedsel kunnen vinden en de nodige rust. Ondanks de droogte van de afgelopen jaren, lukt het om dit deel van de vallei voldoende nat te houden.

Gru en Dru en ook Ru, dat is de jonge vogel die vorig jaar werd geboren, staan volgens Corry Goossens ondertussen op eigen benen. Het is niet duidelijk waar ze zich precies bevinden. De kans bestaat dat ze terugkeren naar hun geboorteplek wanneer ze geslachtsrijp zijn en een partner gevonden hebben. Dat gebeurt doorgaans na ongeveer vijf jaar. Er is nog voldoende plaats in de vallei.
De familie kraanvogel blijft waarschijnlijk tot oktober in de buurt van de broedplaats en trekt daarna naar het zuiden om te overwinteren. Al is het ook mogelijk dat ze hier blijven overwinteren of tijdelijke uitstapjes maken naar Duitsland. 

Geef een reactie