Stadsbestuur in Diest wil 1 m² ontharden per inwoner, campagne vandaag gestart

In Diest en de deelgemeenten wordt dit jaar nog 700 m² openbaar domein onthard. De eerste tegel werd vandaag symbolisch gewipt op een parking in de Michel Theysstraat. Het stadsbestuur maakt 12.180 euro voor die onthardingsprojecten. De uiteindelijke ambitie is om 1 m² per inwoner te ontharden. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel. Dankzij de ondertekening van het lokaal energie- en klimaatpact kan Diest rekenen op 50 % subsidies.

De Michel Theysstraaat is op dit moment een betonnen woestijn maar daar komt dus verandering in. Het team Openbaar Domein van de stad gaat de klinkers rondom de boom, op de kop van de zone in het midden van de parking, uitbreken en er plaats maken voor meer groen. Er komt vaste beplanting, zoals de Gaura Lindeimeri en blauwspirea. De paaltjes en het advertentiebord blijven staan. Volgens schepen van milieu Rick Brans bekijkt men nog of ze in de middenstrook, die zo goed als door de volledige Michel Theysstraat loopt, in de toekomst hagen kunnen plaatsen

Brans is blij met de feedback die het bestuur van de inwoners kreeg over de onthardingsprojecten. Met een aantal suggesties kunnen ze in Diest meteen aan de slag, anderen vergen iets meer studiewerk.

Zes onthardingsprojecten

De eerste zes projecten die worden uitgevoerd zijn in Deurne, Diest centrum, Kaggevinne en Webbekom. Concreet wordt er onthard op volgende locaties: Meidoornhof, Oude Baan in Webbekom, Molenberg Lindenboom, Statiestraat en het Rasopveld. Voor het project Molenberg kan de stad ook nog een beroep doen op de LEADER-subsidie om 60 % van de werken te financieren.

Ondertussen bereiden de stadsdiensten al een tweede golf onthardingsprojecten voor. Daaronder vallen ook complexere projecten, waarbij bijvoorbeeld de afkoppeling van hemelwater nodig is, waar een uitgebreider participatietraject nodig is of waar toestemming van het Agentschap Onroerend Erfgoed noodzakelijk is.

VK Tegelwippen

Met de aanpak van verschillende stukjes openbaar domein wil de stad inspiratie geven aan de inwoners. Want ook zij kunnen verschillende acties ondernemen om te ontharden.

Tot en met 31 oktober gaat het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen door. Het doel: zoveel mogelijk tegels of andere verharding uitbreken en vervangen door groen. Het stadsbestuur roept alle inwoners op om mee te doen aan het VK Tegelwippen door zoveel mogelijk tegels uit te breken in hun voor- en of achtertuin. Je kan zelf het aantal gewipte tegels doorgeven via de online tegelteller op www.vk-tegelwippen.be

Inwoners van Diest kunnen ook een subsidie van 25 euro per adres aanvragen voor een tegeltuin. Als je aanvraag goedgekeurd wordt, halen stadsmedewerkers voor de woning een stoeptegel weg. Daarna is het aan de inwoners om hun groene vingers het werk te laten doen.

Inwoners kunnen ook zelf een locatie voor ontharding/vergroening voorstellen via de website van de stad. De stadsdiensten bekijken dan of die locatie in aanmerking komt en wat er mogelijk is.

One comment

Geef een reactie