Fotoreportage | Korpsleiding TRGC Schaffen herdenkt ramp in Detmold met zegening monument

Op 26 juni 1963 sneuvelden 33 paracommando’s en 5 bemanningsleden van een Belgische C-119 bij een te vermijden ongeval boven het Duitse Detmold. Wij publiceerden gisteren al een artikel over de omstandigheden waarin deze ramp gebeurde. Je kan dat artikel lezen via deze link: https://bit.ly/3qZXaRO

De slachtoffers van het ongeval worden nog ieder jaar herdacht met een plechtigheid op het kerkhof in het militaire domein in Schaffen. Omdat de feiten exact zestig jaar geleden gebeurden nam de korpsleiding van het trainingscentrum para een opmerkelijk initiatief. Een delegatie van het trainingscentrum ging ter plaatse in Detmold om een monument in te huldigen voor de overleden militairen.
Onder meer bevelhebber van het Trgc Schaffen luitenant-kolonel Geoffroy L’Eveque, RSM Frank Ponet en korpskorporaal Ronny Smeers betoonden de slachtoffers militaire eer. Voor KTSA (Keep The Spirit Alive) was Kris Van Bulck aanwezig.

Bij de delegatie waren ook twee militairen op rust bij, die de ramp persoonlijk hebben meegemaakt. Kolonel op rust Walter Mertens zat destijds als jonge officier in een van de andere drie vliegtuigen. Bij de landing in Zaventem werd hij onmiddellijk terug naar de plaats van het ongeval gestuurd om te assisteren bij de slachtofferidentificatie. Kolonel Mertens kreeg zelfs niet de tijd om zijn hoogzwangere echtgenote te verwittigen. Die was ondertussen wel op de hoogte van het drama en omdat ze niks van hem hoorde zij ging er een tijdje van uit dat haar echtgenoot bij de slachtoffers was.

Ook Marc Crabs was aanwezig. Hij was een van de negen militairen die nog uit het vliegtuig konden springen. Dat hadden ze vooral te danken aan instructeur Edmond Chabot die het negental naar de exit hielp zonder aan zichzelf te denken. Edmond Chabot verloor uiteindelijk zelf het leven. Hij kreeg postuum de hoogste militaire onderscheiding.

Foto’s | RONALD MENS – Videoteam TRGC Schaffen

Geef een reactie